Dit kun je nog doen in de dagen voor de verkiezingen

3 november 2023 Leestijd: 3 minuten

Wellicht word jij langzamerhand gek van al dat verkiezingsgepraat en weet jij allang op wie jij wilt stemmen. In dat geval heb je wellicht over 4 jaar weer iets aan ons 😉. Zit je met je handen in het haar, omdat je echt niet weet op wie je wil stemmen? Of behoor jij tot de zogenaamde zwevende kiezers? Dan hebben we voor jou op een rijtje gezet wat jij als student kunt doen in de laatste dagen voor de verkiezingen. En ja, dat is al bijna: want over 16 nachtjes zijn de verkiezingen al! En met de huidige situatie die speelt rondom de pechgeneratie, basisbeurs, rente op de studieschuld en studentenhuisvesting, is het toch best belangrijk dat jij een wel overwogen keuze maakt. Maar verder geen druk, hoor…

Binnenhof

Think outside the box

Het invullen van kieswijzers kan je een goed beeld geven van welke partijen dezelfde standpunten hebben als jij. Maar hierin komen niet alle onderwerpen even veel aan bod. Daarom kan het ontzettend goed helpen om eens andere kieswijzers in te vullen dan normaal. Ga even rustig zitten en let’s go!

  • Technologie Kieswijzer: Een stemwijzer over fake news, online privacy en de macht van bedrijven als Facebook en Google.
  • De Duurzame Kieswijzer: Een stemwijzer die gaat over het klimaat, onze natuur, de economie en wonen.
  • Gendergelijkheid Stemadvies: Een website die vergelijkt in hoeverre de verschillende partijen per thema ingaan op genderongelijkheid.
  • Jongerenkieswijzer: Een kieswijzer speciaal ontworpen voor jongeren.
  • Politieke Sekswijzer: Een stemwijzer met vragen over alles wat te maken heeft met (veilige) seks, anticonceptie en sekswerk. Wat vind jij bijvoorbeeld van gratis SOA-tests?

Bekijk live debatten en televisieprogramma’s

Wat is er heerlijker dan achterover te zitten met je voetjes in de lucht en naar een programma te kijken? Juist, niks! Maar wist je dat je op deze manier ook een hoop inspiratie kunt opdoen voor de verkiezingen? Want binnenkort zijn er weer adembenemende debatten te zien op televisie waarbij je politici live met elkaar in discussie ziet gaan of anderen over politici babbelen. Kortom, een hele relaxte manier om helemaal up-to-date te raken van hoe de partijen van plan zijn de toekomst aan te pakken. Wij hebben er voor jou een aantal op een rijtje gezet!

  • Zondag 5 november 21.15 – 23.00 @ RTL 4: Debat met drie lijsttrekkers van de grootste partijen in de peilingen.
  • Zondag 5 november 10 @ NPO 1: De nummers twee van de grootste partijen gaan met elkaar in debat.
  • Zondag 12 november 21.15 – 22.15 @ RTL 4: Debat met lijsttrekkers van de zes grootste partijen uit de peilingen.
  • Donderdag 16 november 20.30 @ SBS6: Lijsttrekkers gaan met elkaar én gewone Nederlanders in gesprek over gezondheidszorg, wonen, migratie en bestaanszekerheid.
  • Zaterdag 18 november 19.30 @Omroep Brabant, L1, Omroep Zeeland: Debat met lijsstrekkers van de zeven grootste partijen over onderwerpen die er in het zuiden toe doen.

Ben jij helemaal geïnspireerd door de debatten en wil jij graag debatten live bijwonen of terugkijken? Check dan hier een overzicht van alle debatten die de komende tijd zullen plaatsvinden of al hebben plaatsgevonden!

 

Sharing is caring

Aangezien we weten dat al die partijprogramma’s een hoop stof bevatten en je hierdoor het overzicht compleet kunt verliezen, hebben wij het wat makkelijker gemaakt. We hebben namelijk de belangrijkste standpunten van alle partijen uitgezocht en de belangrijke onderwerpen voor jou als studenten op een rijtje gezet. Dan wordt het toch een stukkie makkelijker om de knoop door te hakken voor 22 november 😉. Check alles omtrent de verkiezingen hier!