Intelligent SOG'en: de favoriete TED Talks van studenten

25 oktober 2018 Leestijd: 3 minuten

Kun je het nog even niet opbrengen om aan die essay te beginnen of kun je wel een pauze gebruiken tussen het blokken door? Of je Netflix nu wel of niet hebt ‘uitgespeeld’, kies voor een intelligente(re) manier van studieontwijkend gedrag! Voed je nieuwsgierigheid met deze TED Talks die iedere student (en scholier) gezien zou moeten hebben - van Steve Jobs tot Casey Neistat.

Intelligent Soggen

In het brein van een meester-uitsteller | Tim Urban

Laten we dan maar direct beginnen met een TED Talk over uitstelgedrag. Uitstelgedrag is iedere student wel bekend. Worstel jij er ook regelmatig mee? Kijk dan deze TED Talk over wat er in het hoofd van een koning-uitsteller gebeurt. Blogger Tim Urban geeft een eenvoudige (en hilarische) verklaring waarom sommigen van ons niets kunnen doen aan dat eeuwige uitstellen en hoe uitstelgedrag een groter probleem wordt wanneer er niet echt een deadline is waar je naartoe kan werken. Beloof je na het kijken van deze video weer aan de slag te gaan?

Middelbareschoolverhalen | Casey Neistat

Casey Neistat. Je kent de wereldberoemde YouTuber ongetwijfeld. Zijn online films zijn in de afgelopen 3 jaar meer dan 100.000.000 keer bekeken. In deze TED Talk doet hij een boekje open over de dingen die hij graag geweten had toen hij nog op de middelbare school zat.

Hoe spreek je zodat mensen naar je willen luisteren? | Julian Treasure

Tijdens een presentatie of in een groep vrienden: je wilt dat mensen naar je luisteren. Heb je het idee dat dit niet altijd zo is? Julian Treasure helpt! In deze nuttige presentatie laat de geluidsexpert de how-to’s zien van krachtig spreken. Van handige vocale oefeningen tot tips over hoe je moet spreken met empathie. Straks is iedereen aan je lippen gekluisterd!

Een simpele manier om slechte gewoonten te doorbreken | Judson Brewer

Het studentenleven zit vol verleidingen. Van té veel sigaretjes of shotjes tot slechte eetpatronen en weinig slaap. Het is makkelijk om als student een handje aan slechte gewoonten te verzamelen. Psychiater Judson Brewer gaat in zijn TED Talk dieper in op de wetenschap achter het ontwikkelen van gewoontes en deelt eenvoudige maar effectieve manieren hoe je slechte gewoontes de baas bent.

De boost die studenten nodig hebben om obstakels te overwinnen | Anindya Kundu

Je onderdompelen in succesverhalen: altijd een goed idee! Dit is zo’n TED Talk die zorgt voor een positieve boost. Volgens socioloog Anindya Kundu zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen niet genoeg om op school te slagen; studenten moeten ook hun vermogen ontwikkelen om obstakels te overwinnen en ‘door het systeem te navigeren’. Hij deelt hoopvolle verhalen van studenten die de verwachtingen hebben overtroffen op het gebied van persoonlijke, sociale en institutionele uitdagingen.

Advies van iconen Steve Jobs en J.K. Rowling

Zeg nou zelf. Van deze mensen wíl je toch advies aannemen? Tijdens zijn Stanford University-openingsrede spoort Steve Jobs (die we allemaal kennen als de medeoprichter van Apple en Pixar) je aan om dromen na te jagen en zelfs kansen te zien in de tegenslagen van het leven. Bij haar toespraak op Harvard geeft Harry Potter-auteur J.K. Rowling, een krachtig, hartverwarmend advies aan dromers en strebers, waaronder een moeilijke les die zij meer waard vindt dan elke diploma of kwalificatie die ze ooit heeft verdiend.

We raden je natuurlijk niet aan om álle TED Talks achter elkaar te kijken, maar kies er zo nu en dan eens eentje uit als je wel een break en wat extra inspiratie kunt gebruiken!