De december traditie-tradities!

10 oktober 2019 Leestijd: 3 minuten

Sfeerverlichting in de straten, samenzijn met de familie en een onuitputtelijke stroom aan feestdagen. De mooiste maand van allemaal wordt bewaard voor het laatst. Met Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw kent december de nodige tradities, elk met hun bijbehorende tradities. Want geen Sinterklaas zonder rijmwoordenboek en geen Oud & Nieuw zonder overpriced toegangskaartje voor een kroeg waar je normaal nooit komt… SUSA zet de december traditie-tradities voor jou op een rijtje!

Proostende groep mensen

Jouw Eiffeltoren-sleutelhanger voor mijn geurkaars?

December begint natuurlijk met de traditie van de goedheiligman. “Sinterklaas draait niet om de cadeautjes, het gaat om de gezelligheid.” Iedere moeder bereikt op een gegeven moment deze fase. Bijbehorend het cadeautjes-onder-de-vijf-euro-ruilspel met als slagzin: “waar kijk jij na vanavond nooit meer naar”? Wat volgt is een urenlange dobbelsessie waarbij de ijskrabbers, biologische theezakjes en inbindmapjes in een razend tempo aan je voorbij flitsen, om uiteindelijk weer met je eigen cadeau huiswaarts te gaan. December is begonnen!

Beter een goede buur dan een verre oom!

Er is nog een andere traditie bij het Sinterklaasfeest waar we jaarlijks reikhalzend naar uitkijken: lootjes trekken! Behoor jij tot het gelukkige gezelschap dat iedere december braaf via rijmwoordenboek.nl een gedicht in elkaar plakt? Grote kans dat jij uitverkorenen bent om een prachtig sonnet te schrijven over je oom die al veertig jaar bij dezelfde verzekeringsmaatschappij werkt. Gelukkig presteer jij het beste onder druk en print je – terwijl je vader de auto al heeft gestart – jouw stukje poëzie over het verhoogde eigen risico in 2020 net op tijd uit. Op naar Kerst!

Het was eerste kerstdag, 1961...

De traditie gaat door: kerst me de fam. Net als je vader voor de vierde keer (weet je waar wij vroeger altijd naar luisterden tijdens kerst?) Flappie dreigt op te zetten, verlost moeders je met de mededeling dat het eten bijna klaar is. De tafel mooi gedekt, de servetjes gevouwen in de vorm van een pelikaan. De wereld ligt aan jullie voeten. Dan volgt er een ijzige kreet en zwarte rook stijgt op uit de oven: het bladerdeeg van de zorgvuldig in elkaar gezette pompoenquiche ziet pikzwart. Gelukkig had je nog die extra bak tiramisu gehaald…

Het tegenvallende oud & nieuwfeest

Na Sinterklaas en de uitgebreide Kerstdagen heb je december bijna uitgespeeld. De laatste traditie waar je nog aan moet geloven, is de jaarwisseling. En geef toe, er is geen feest waar je zolang naar uitkijkt als Oud & Nieuw. Na zeven oliebollen, vier appelbeignets, een voltallig gourmet-pakket en twee glazen champagne mag je eindelijk de deur uit. Samen met vierhonderd anderen had jouw vriendengroep het briljante idee om een NYE-Special-Unlimited-Booze kaartje te kopen. Dat de kroeg in kwestie een oppervlakte van twintig vierkante meter heeft, leek een maand geleden niet zo relevant. Na een loopgravenoorlog van bijna drie uur en eindelijk een plekje aan de bar lijkt dit detail toch iets relevanter. Moegestreden bespreek je aan het einde van de avond onder het genot van een Durum Döner je goede voornemens: dit jaar ga ik echt op mijn voeding letten!


Al die feestdagen gaan je niet in de koude kleren zitten. Ook wat bijverdienen zodat je in 2020 niet begint met een noedels-kikkererwten dieet? Kijk snel op SUSA.nl en plan deze week nog een sollicitatiegesprek!