3 simpele studentenrecepten die lekker én betaalbaar blijven!

9 september 2025

Studeren is al duur genoeg: collegegeld, boeken, kamerhuur én dus die boodschappen die elke maand harder lijken te stijgen. Gelukkig hoeft lekker eten niet duur of ingewikkeld te zijn. Met een paar slimme trucjes en simpele ingrediënten zet je in no time een maaltijd op tafel die je portemonnee én je maag blij maakt. Hier zijn 3 budgetvriendelijke recepten speciaal voor studenten, perfect ook voor beginners in de keuken. 

Anna Pelzer Igfigp5onv0 Unsplash

1. Vodka tomato pasta (lekker stuko)

Ingrediënten (voor 2-3 porties): 

  • 3 tenen knoflook 
  • 2 gele uien (of 1 grote) 
  • 60-80 gr tomatenpuree (dit moet je een beetje op gevoel meer of minder doen) 
  • 2 tomaten  
  • 1 theelepel chilivlokken (itakru/chivlo) 
  • 1 scheutje vodka (optioneel, maar maakt de saus romiger) 
  • 180-200 gr pasta 
  • 150 ml kookroom (of slagroom) 
  • Parmezaanse kaas voor de liefhebber 

Bereiding: 

  1. Fruit de ui en knoflook in wat olie. 
  2. Voeg de tomatenpuree en chilivlokken toe en laat 2 minuten pruttelen. 
  3. Blus af met een scheutje vodka (eerlijk die heb je vast wel, of een hgtje) en laat even inkoken. 
  4. Roer de kookroom erdoor en laat nog 5 minuten zachtjes koken. 
  5. Kook ondertussen de pasta en meng als alles klaar is alles samen. 
  6. Gooi er flink wat parmie overheen 

Budget- & variatietip: 
Gooi er groenten of proteïne in die je nog hebt liggen of die in de Bonus zijn. Denk aan paprika, spinazie, rucola, champignons, kip, of (vega)gehakt. Zo maak je de saus voedzamer en gebruik je slim wat je al in huis hebt!  

2. Rijst met roerbakgroenten en ei (supersnel klaar én goed te bewaren)

Ingrediënten (voor 2 porties): 

  • 150 g rijst 
  • 1 zak roerbakgroenten (vers of diepvries) 
  • 2 eieren 
  • Sojasaus of ketjap 

Bereiding: 

  1. Kook de rijst en laat even afkoelen.
  2. Roerbak de groenten in een wok, voeg de rijst toe en bak kort mee.
  3. Breek de eieren in de pan en roer goed door.
  4. Breng op smaak met sojasaus.

Suuuper easy en kan je handig bewaren voor een volgende dag als lunch of nog een dinertje.

3. Wraps (top voor met huis- en clubgenootjes)

Ingrediënten voor 4 porties:

  • 8 wraps (volkoren of normaal, wat jij wil) 
  • 1 krop ijsbergsla 
  • 2 tomaten 
  • 1 rode paprika 
  • 1 komkommer 
  • 1 blikje mais 
  • 2 bakjes zure room 
  • 1 potje salsasaus of wrapsaus (mild of spicy) 
  • 1 zakje burrito/taco seasoning mix 
  • Keuze uit: 400 g (vega)gehakt, 4 stukjes (vega)kipfilet óf 400gr kidneybonen 

Bereiding: 

  1. Snijd de sla, tomaten en komkommer in kleine stukjes en doe ze in losse bakjes. Zet ook de mais, zure room en saus alvast op tafel. 
  2. Bak in een pan de paprika en champignons kort aan. Voeg vervolgens je gekozen proteïne toe (gehakt, kip, vis of bonen) en breng op smaak met de kruidenmix. Let op: voeg de kruiden beetje bij beetje toe, proef tussendoor en maak het zo pittig als je zelf wil. 
  3. Zet alles op tafel en laat iedereen zijn eigen wrap vullen. 

Tip: Dit is een superleuke manier om restjes groente of vlees/vega op te maken. Je hoeft alleen te snijden en te bakken, de rest doen je tafelgenoten zelf. Gezellig, budgetproof en lekker makkelijk. 

Tip: Kook slim, bespaar slim

  • Koop basisproducten (rijst, pasta, tomatenblokjes, bonen) in grootverpakking. 
  • Gebruik diepvriesgroenten: goedkoop, lang houdbaar en net zo gezond. 
  • Maak extra en vries porties in, zo heb je altijd een snelle maaltijd klaar. 
  • Straf jezelf ook niet af als je een avondje een boterham met kaas of instant noodles naar binnen zit te werken want dat hoort er allemaal bij! 

Wat extra cash nodig om je volgende maaltijd iets luxer te maken en alsnog te kunnen betalen? Check dan eens de bijbanen van SUSA!