Wat vinden studenten belangrijk in 'n bijbaan?

4 augustus 2016 Leestijd: 3 minuten

De zomer is nog geen eens goed begonnen of het nieuwe studiejaar staat alweer voor de deur. Een nieuw collegejaar betekent dat veel studenten beginnen aan hun studentenleven. Hoe zij dit bekostigen? Veel studenten doen dit met een bijbaan, maar wat vinden zij nou eigenlijk belangrijk in een bijbaan?

 

Susa Lowres Webshoot 109 (1)

De redenen waarom je als student op zoek gaat naar een bijbaan zijn natuurlijk uiteenlopend. Zo zou je voor het geld kunnen gaan, maar misschien vind je het juist belangrijk om vaardigheden in de praktijk op te doen. Wij waren heel erg benieuwd naar de beweegredenen van de student en namen daarom de proef op de som. Drie SUSA-studenten die bij ons op kantoor een bijbaan hebben, werden aan de tand gevoeld over de reden waarom zij een bijbaan zochten en wat zij hierin belangrijk vinden.

Waarom zoeken naar een bijbaan?

“Ik ben van mening dat het heel belangrijk is om je ook buiten je opleiding te ontwikkelen’’, aldus Mike, student Bestuurs- en Organisatiewetenschappen. “Ik zou echter liegen als ik zou zeggen dat het mij alleen om de persoonlijke ontwikkeling gaat. Het leven van een student is nou eenmaal niet goedkoop en van de studiefinanciering hoef je het tegenwoordig ook niet te hebben.” Michelle, student International Communication and Media, is het wel met Mike eens. “Ik denk dat je tegenwoordig meer nodig hebt dan alleen een diploma. Werkervaring opdoen bij een bedrijf is dan een waardevolle toevoeging aan je cv.”

Wat is belangrijk in een bijbaan?

Het hebben van een bijbaan is natuurlijk leuk, maar wat is er nou belangrijk in de bijbaan? Marijn, student Personeelsmanagement, vertelt dat zij het belangrijk vindt om zichzelf te kunnen ontwikkelen. “En natuurlijk om te werken in een gezellig team!” Volgens Mike is de gezelligheid het belangrijkst, “als het op je werk iedere dag gezellig is, ga je ook iedere dag met plezier naar je werk.” Michelle vindt een goed salaris natuurlijk fijn, “maar het is vele malen belangrijker om je werk daadwerkelijk leuk te vinden.” 

Vaardigheden opdoen door een bijbaan

Naast gezelligheid op de werkvloer vinden de studenten het salaris, het flexibel kunnen plannen van de werkuren en het feit dat de bijbaan goed op je cv staat belangrijk. Een terugkerend punt is echter ook het opdoen van vaardigheden in de praktijk. “Ik vind het belangrijk om een uitdagende bijbaan te hebben met ruimte voor persoonlijke groei”, aldus Michelle. “Ik leer tijdens mijn bijbaan om assertiever te zijn én werk direct aan praktische skills.” Ook Marijn vindt dat de vaardigheden die zij tijdens haar bijbaan opdoet van meerwaarde zijn: “Zo leer ik snel te schakelen tussen verschillende gesprekken en personen, maar leer ik ook om goed samen te werken met verschillende afdelingen en collega’s.” Mike vindt het prettig om in een professionele omgeving samen te kunnen werken met collega’s. “Daarnaast leer ik om nauwkeurig te werken. Iets dat later zeker van pas komt!”