Waarom jij wel lid moet worden van een studentenvereniging!

1 januari 2024 Leestijd: 4 minuten

Een studietijd waarin elk moment bruist van nieuwe vriendschappen, spannende avonturen, en waardevolle ervaringen. Dat is wat het lidmaatschap van een studentenvereniging voor jou in petto heeft. Laten we eens duiken in de topredenen waarom jij dit avontuur niet mag missen.

Feestende student

1. Een wereld aan nieuwe vriendschappen

Begin je reis met een bonte verzameling individuen die, hoewel je ze niet zelf hebt uitgekozen, zeker levenslange vrienden zullen worden. Vooral wanneer je in een nieuwe stad gaat studeren, biedt een studentenvereniging de perfecte gelegenheid om snel nieuwe vrienden te maken en de stad op een unieke manier te verkennen. Gedurende je studietijd leer je je dispuut- en clubgenoten door en door kennen. Zijn je ouders lid geweest van een studentenvereniging? Grote kans dat ze nog steeds vrienden hebben die ze daar hebben leren kennen.

Een bijkomend voordeel van een studentenvereniging is de mogelijkheid om niet alleen vrienden te maken binnen je eigen opleiding, maar ook daarbuiten. Dit resulteert in een vriendengroep met uiteenlopende interesses die je horizon verbreedt.

2. Je netwerk bouwen

Misschien klinkt netwerken nu nog als een vaag begrip, maar als lid van een studentenvereniging bouw je onbewust aan een breed en divers netwerk. En dit betaalt zich niet alleen uit tijdens je studieperiode, maar ook ver daarna. Stel je voor dat die ene dispuutgenoot je later kan helpen bij het helpen aan je droombaan, of dat een clubgenootje een kamer vrij heeft in zijn of haar studentenhuis. Door op een gezellige manier met verschillende mensen te kletsen, zorg je ervoor dat iedereen op de hoogte is van jouw zoektocht naar een bijbaan, stageplek of studentenwoning. Binnen de vereniging is er altijd wel iemand die een helpende hand biedt. (Of je neemt gewoon even een een kijkje op onze website ;)…)

 

Een studentenvereniging is de plek waar je niet alleen anderen, maar ook jezelf leert kennen. Door deel te nemen aan diverse activiteiten en verantwoordelijkheden op je te nemen, ontdek je onverwachte talenten en ontwikkel je vaardigheden die verder reiken dan de collegebanken. En studentenverenigingen organiseren vaak exclusieve evenementen, lezingen en workshops met invloedrijke sprekers uit verschillende sectoren. Dit biedt leden de kans om in contact te komen met professionals, inzichten op te doen in diverse vakgebieden en zelfs potentiële mentors te ontmoeten.

3. Het einde van verveling

Binnen de muren van een studentenvereniging is je vervelen een onbekend begrip. Of je nu zin hebt in een borrel, een feestje, of een ontspannen avond op het terras, er is altijd wel iemand die er voor in is. Eenzaamheid is uit den boze.

4. Feestjes en tripjes, altijd binnen handbereik

Een studentenvereniging is niet compleet zonder de meest geweldige feesten, de leukste evenementen en de meest memorabele reizen. Door bijvoorbeeld de jaarlijkse skireis samen boeken, ben je ook nog eens goedkoper uit! Je hoeft in ieder geval nooit lang te wachten op het volgende feestje. En, heb je al een date op het oog voor het gala?

5. CV waardige ervaringen

Bij een studentenvereniging draait het niet alleen om deelnemen aan feestjes en reisjes, maar ook om bijdragen. Neem bijvoorbeeld deel aan een commissie, zoals de evenementencommissie, de almanakcommissie, of de tapcommissie van jouw vereniging. Heb je de smaak te pakken? Overweeg dan een bestuursfunctie. Deze ervaring is ook nog eens waardevol voor je cv.

6. Een thuis ver van huis

In een nieuwe stad studeren kan overweldigend zijn, maar een studentenvereniging fungeert vaak als een tweede thuis. De hechte gemeenschap biedt steun, vriendschap en een gevoel van verbondenheid, vooral voor studenten die ver van huis studeren.

 

Dat waren alle do’s! Benieuwd waarom je niet lid zou moeten worden van een studentenvereniging? Check deze blog  dan even. Maar voor nu geldt: waar wacht je nog op? De studentenvereniging wacht op jou, met open armen en een zee aan mogelijkheden!