Een kijkje bij studentenhuis Jean Michelshof: wonen in een Leids hofjeshuis

9 mei 2019 Leestijd: 4 minuten

Het grote tekort aan studentenhuisvesting zorgt voor creatieve oplossingen en verrassende studentenhuizen. SUSA gaat daarom langs bij studenten die in een wel heel bijzonder pand wonen. Deze keer is Denise (22) aan de beurt met haar bijzondere hofjeshuis in Leiden. 

Susa Schuift Aan Bij Denise Blogpost Afbeelding

Kamerhuur: 12m² voor €360,-
Huisgenoten: 4
Bijzonderheden: Hofjeshuis
Locatie: Leiden

Terug naar de middeleeuwen

De oude binnenstad van Leiden is niet alleen rijk aan cafés en musea, maar geeft ook thuis aan 35 schattige, bijna sprookjesachtige hofjes. Deze idyllische binnenplaatsen zitten midden in het centrum, verscholen achter nauwe steegjes en zware deuren. Waar de hofjes in de middeleeuwen ooit gebouwd werden voor arme, oude mensen, zijn het nu vooral jongeren die hier wonen.


Een van de gelukkige studenten die in zo’n prachtig hofje woont is Denise. De 22-jarige student Bestuurskunde woont inmiddels al anderhalf jaar in een van de oude panden van het Jean Michelshof. Vandaag ga ik bij haar langs om te kijken wat er zo bijzonder is aan deze Leidse binnenplaats.

Stad van ontdekkingen

Als ik door het centrum loop, snap ik dat Leiden de ‘stad van ontdekkingen’ wordt genoemd. Links en rechts van mij stromen er massa’s toeristen het historische centrum in en uit. Misschien komt het door het mooie weer, maar geen enkel stukje gras of plein lijkt onbezet. Naast de vele toeristen lijkt ook menig student op deze zondag een zonnestraaltje mee te willen pakken. Een van de vriendelijke studentes wijst me vanaf het station de weg naar de Breestraat, waar ik met Denise heb afgesproken.

Leiden Stadhuis

Oase van rust

Met een plattegrond van de 35 verstopte hofjes van Leiden in mijn hand, loop ik Denise tegemoet. Vrolijk neemt ze mij mee langs een paar van de hofjes in de buurt. “Sommige hofjes zijn echt heel groot en goed onderhouden, daar lopen mensen dan ook echt de deur plat. Dat is bij ons gelukkig minder’’, vertelt Denise. “Dat neemt niet weg dat ik soms ineens in m’n pyjama in de keuken oog-in-oog sta met een hele groep fotograferende toeristen. Dat is dan wel even gênant!”, vertelt ze lachend. Het Jean Michelshof, waar Denise woont, ligt verstopt achter een grote zware deur bij de Sint Pieterskerk.


Als we binnenkomen, worden we verwelkomd door een tweetal enthousiaste hofjeskatten. “Bennie en Dikkie zijn de katten van de buren, maar lopen bij iedereen in het hofje door de deur naar binnen.” Ik verbaas me over hoe stil het hier ineens is. De kleine schattige binnenplaats voelt aan als een oase van rust in het bruisende stadscentrum. “Ik zit hier echt in het hart van de stad met de universiteit, cafés, winkels en het station op loopafstand. Tegelijkertijd waan ik me thuis heel even in een rustig, middeleeuws binnenplaatsje. Ideaal!” 

SUSA Schuift Aan Bij Denise Blogpost Afbeelding3
SUSA Schuift Aan Bij Denise Blogpost Afbeelding4

Waar voor je geld

Ik ben ontzettend benieuwd hoe een arme student ooit in aanmerking komt voor zo’n prachtige locatie. “Ik kwam de kamer tegen op Kamernet en ik reageerde natuurlijk meteen”, vertelt Denise. “Op zo’n bijzonder studentenhuis als deze wordt massaal gereageerd, dus ik heb enorm geluk dat ik werd uitgenodigd om te komen hospiteren.” Maar hoe val je op in een zee van wanhopige kamerzoekenden? “Ik denk dat iedereen tijdens zo’n hospiteeravond wel een beetje de beste kant van zichzelf laat zien. Lekker overdrijven en aandikken waarom jij de leukste huisgenoot bent. Natuurlijk moet je jezelf blijven, maar je moet wel laten zien wat je in huis hebt!”


Als Nederlandse student ben je gemiddeld zo’n €403,- p.m. kwijt aan kamerhuur. Leiden doet het dus best goed met een gemiddelde kamerhuurprijs van ‘maar’ €367,- p.m. Een tikkeltje jaloers luister ik naar Denise, die voor deze prachtlocatie slechts een luttele €360,- p.m. betaalt. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Toch? “Mijn kamer is met 12m² en een onhandige indeling best klein. Daarnaast hebben we geen gezamenlijke woonkamer en, omdat het pand zo oud is, is het hier vaak heel koud.” Een kleine prijs om te betalen voor deze prachtlocatie, al zeg ik het zelf. 

SUSA Schuift Aan Bij Denise Blogpost Afbeelding5

Kattenvoer

Voor het eten haalt Denise verse pasta, spinazie en zalm tevoorschijn. Best een luxe voor de meeste studenten. “De zalm was in de aanbieding hoor! Normaal gaan er gewoon (vegetarische) kipstukjes doorheen, wel zo goedkoop”, zegt ze snel. Met de felle zon kunnen we natuurlijk niet anders dan buiten in het mooie hofje zitten. “We delen het hofje met alle bewoners, waarvan de meeste studenten zijn. Als het lekker weer is, zitten er dus altijd wel mensen buiten te studeren of te barbecueën.”


Al snel hebben de hofjeskatten door dat er vis op het menu staat en worden we gedwongen ons studentenmaaltje met ze te delen. We zitten hier zó rustig te eten en te kletsen dat ik heel even vergeet dat we in het hart van de stad zijn. Helaas houdt het hofjesavontuur voor mij weer op, maar voor Denise staan er nog een heleboel zonnige middagen in het hofje op de planning!

SUSA Schuift Aan Bij Denise Blogpost Afbeelding6
SUSA Schuift Aan Bij Denise Blogpost Afbeelding7

Ben jij net als Denise gek op je studentenhuis en wil je graag laten zien wat jouw pand zo bijzonder maakt? Stuur dan een mailtje naar marketing@susa.nl en wie weet schuiven wij binnenkort bij jou aan!


Blogger: Céline van Dijke, student Communication and Multimedia Design