Zomertijd zonder zorgen: 10 tips om opstaan dragelijker te maken

30 maart 2021 Leestijd: 3 minuten

Twee keer per jaar laat je je biologische klok even goed schrikken met de zomer- en wintertijd. Dat uurtje extra in oktober is niet zo erg, maar dat uurtje minder van afgelopen zondag kan er flink inhakken. Zeker nu je door de coronamaatregelen minder getraind bent om te functioneren na gebroken nachten. Doe daarom je voordeel met deze tips en rol voortaan frisser van je bed naar je bureau!

Plan wat leuks in ‘s ochtends

Grote kans dat je thuisstudie-ochtenden een fiasco zijn en je zelfs na een liter koffie nog niet wakker bent. Plan daarom ’s ochtends iets waar je zin in hebt: van een serie kijken tot een verfrissende ochtendwandeling. Zo is je bed uitkomen een stuk motiverender en kom je wakker bij college of werk aan.

Hydrateren kun je leren

Aangezien je een hele nacht lang niets gedronken hebt, is het verstandig om first thing in de ochtend een groot glas water te drinken. Hydrateer jezelf en je voelt je veel alerter.

Zorg dat je kamer lekker warm is

Niets is irritanter dan je warme, knusse bed verlaten en de kou trotseren. Stel je verwarming zo in (indien mogelijk) dat je kamer - voordat je wekker gaat - al verwarmd wordt. En leg je kleding dan ook lekker op de verwarming als je toch bezig bent. Maakt je kleren aandoen een stuk aantrekkelijker.

Maak je lievelingsontbijt

Of het ontbijt nu wel of niet de belangrijkste maaltijd van de dag is, het voorziet je lichaam in ieder geval van brandstof. Kies bij voorkeur voor een eiwitrijk ontbijt, maar maak het vooral gewoon lekker. Bak bijvoorbeeld een keertje pannenkoeken of maak een dikke vette tosti met kaas en chilisaus. Zolang het je maar motiveert om uit bed te komen!

De vitamine D van Daglicht

Voor de lange slapers of voor in de zomer: open je gordijnen zodra je wakker wordt. Of, beter nog, ga echt naar buiten voor wat vitamine D. Daglicht geeft namelijk een seintje aan je lichaam dat het wakker moet worden en helpt het 'slaperige' hormoon melatonine te verminderen. Lukt het je niet om naar buiten te gaan? Kijk dan eens of een daglichtlamp wat voor je is! Met een aanvullende verzekering heb je ook nog eens de kans dat deze vergoed wordt. Winning!

Work(out) from home

Een work-out in de ochtend is misschien even doorzetten, maar wel één van de beste manieren om snel wakker te worden. Is met slaap in je ogen gaan sporten nog een paar stappen te ver? Dan is een wandeling of een fietsrondje naar de supermarkt al een goed begin!

Volg je slaapcyclus

Er zijn apps (bijvoorbeeld Sleep Cycle) die je slaapcyclus volgen en je wekker laten gaan op het moment dat je het wakkerst bent. Zo word je ‘s ochtends niet meer als brakke zombie uit je remslaap getetterd. Scheelt een hoop!

Voorbereiding is het halve werk

Als je weet dat de ochtend gewoon niet aan jou is besteed, bereid je dan ’s avonds alvast voor op de volgende dag. Leg je outfit klaar, zorg dat je bureau studieproof is en bedenk alvast wat je wilt ontbijten de volgende ochtend.


Wil je gewoon echt echt echt ’s ochtends je bed niet uit? Solliciteer dan voor een van onze bijbanen en dan kun je zelf bepalen wanneer je wilt werken!