Gemeenteraads-verkiezingen: dit moet je weten als Nijmeegse student

16 maart 2018 Leestijd: 4 minuten

Schuif je Netflix aan de kant om de verkiezingsprogramma’s uit te pluizen? Of kunnen die gemeenteraadsverkiezingen je stiekem gestolen worden? We durven het antwoord wel te voorspellen. Feit is, de gemeenteraad heeft ook invloed op jouw studentenleven. Van uitgaan tot (betaalbare) woonruimte en hoger onderwijs tot het aantrekkelijker maken van de stad voor een mooie toekomst.

Nijmegen

We besparen je graag heel wat uurtjes met het lezen van die lange verkiezingsprogramma’s. Die tentamens zijn al erg genoeg! Dit is wat je moet weten over stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen.

 

Woningen ombouwen in studentenwoningen: is dat wel een goed idee?

(Betaalbare) woonruimte is in de populaire Nederlandse studentensteden een eeuwige struggle. Wat gaan de grotere, bekende partijen daaraan doen in Nijmegen wanneer zij het voor het zeggen hebben in de gemeenteraad? Is bestaande woningen ombouwen in studentenwoning dé oplossing? Nee, dat is het niet volgens vele partijen. Voornamelijk door de overlast die door menig studentenhuis wordt veroorzaakt. Maar zo wil SP bijvoorbeeld wel 2.000 extra kamers bouwen voor studenten en jongeren. Daarmee willen ze de woningnood aanpakken en een einde maken aan de ‘verkamering’ van gezinswoningen en louche praktijken van huisjesmelkers. Ook GroenLinks vindt het belangrijk dat er voldoende studentenwoningen worden bijgebouwd. Toch zijn er een aantal partijen die het wel aandurven om woningen en andere bestaande gebouwen om te bouwen tot studentenwoningen, zoals de Partij van de Dieren. Zij vinden dat waar een tekort aan studentenwoningen is, snel duurzame woningen moeten worden gerealiseerd. Bij voorkeur in leegstaande (kantoor)gebouwen. Ook CDA vindt dat het moet kunnen om van huizen studentenwoningen te maken. Maar wel netjes volgens de regels.

PvDA en VVD willen de problemen met overlast van studentenwoningen oplossen met strenge(re) regels voor het realiseren van studentenkamers in bestaande panden en betere handhaving. ChristenUnie en D66 willen juist géén extra strenge regels voor het realiseren van studentenkamers in bestaande panden en zijn pro diverse wijken, mét studenten. Wel wil D66 meer aandacht voor het handhaven van (brand)veiligheid, het bestrijden van overlastsituaties bij studentenpanden en illegale kamerverhuur.

Wel of niet meer geld investeren in het aantrekken van bedrijven?

Of je nu met veel liefde geboren en getogen bent in Nijmegen of tijdens je studie halsoverkop verliefd werd op de stad: grote kans dat je er wilt blijven na je studie. Maar Nijmegen is nog niet op alle vlakken zo aantrekkelijk als een Rotterdam of Amsterdam. Het aantrekken van bedrijven zou misschien een goede oplossing zijn om ook happy te blijven werken en wonen in de Waalstad ná je studie. Maar dat aantrekken van bedrijven doe je volgens SP niet met een zak geld, maar met een goed vestigingsklimaat, een goed opgeleide bevolking én goede bereikbaarheid. GroenLinks ziet er wel wat in om met duurzame bedrijven en startups de stad extra aantrekkelijk te maken, en PvdD – hoe kan het ook anders – kiest het liefst voor duurzaam werkende bedrijven.

Ook D66, CDA, PvdA, ChristenUnie en VVD hebben wel oor naar het aantrekken van meer bedrijven. Hier kunnen werkzoekenden dan weer van profiteren. ChristenUnie wil daarbij zelfs samenwerken met de universiteit en de hogeschool. Goed idee, toch?

Ben je er nog niet uit?

Tentamens. De hele dag college. ‘Ik moet nog sporten’. Tandartsafspraak … allemaal geen geldige excuses om niet te gaan stemmen. Je kunt namelijk al in het holst van de nacht je stem uitbrengen. Goed om te weten: het eerste mobiele, Nijmeegse stembureau – op het station – is al om 05.15 uur open. Het spoor – pun intended - nog bijster? Of wil je na de bovenstaande punten meer weten wat de partijen voor jou als student kunnen betekenen? Doe dan ook de studentenstemwijzer van Studentenvakbond AKKU en het Algemeen Nijmeegse Studentenblad (ANS).

Stemmen op medestudenten én god

Goed om te weten: in Nijmegen kun je ook stemmen op studenten! Wel zo leuk om je medestudenten te supporten, toch? Stem gewoon op god, dan zit het wel snor. Huh, god? Ja, Yannick God om precies te zijn. Nummer 25 van de kieslijst van D66 – een bestuurskundestudent – is nu al een held! De 25-jarige student maakt zich voornamelijk hard voor lagere prijzen van studentenkamers. “De kamerprijzen voor studenten moeten echt omlaag. Want het is voor studenten heel lastig om een betaalbare kamer te krijgen en op de langere termijn om zich in Nijmegen te vestigen.'' Go Yannick!

Lekker cashen met stemmen tellen

Vind je het stemmen eigenlijk reuze interessant en wil je daar het fijne weleens van weten? Of je nu nieuwsgierig bent naar hoe het er precies aan toegaat of uit liefde voor Nijmegen graag een steentje bijdraagt: meld je aan als stemmenteller (een avondje) of stembureaulid (de hele dag). Wat schuift het? €50 voor een avond en €175 voor de héle dag (van ’s ochtends vroeg tot de uitslag bekend is). Aanmelden kan op de site van de gemeente Nijmegen.

Happy voting op 21 maart!

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken

Disclaimer: SUSA heeft haar best gedaan om alle standpunten op de juiste wijze te vertalen naar ‘normale-mensen-taal’, maar er kán natuurlijk een foutje ingeslopen zijn. Mis je een grote partij in het lijstje? Dan is er geen standpunt ingenomen/toelichting gegeven met betrekking tot dit onderwerp.

Bron: verkiezingsprogramma’s, indebuurt.nl/nijmegen, De Gelderlander en mijnstem.nl.