Geef jij meer of minder uit dan de gemiddelde student?

15 november 2021 Leestijd: 4 minuten

Een echte student heeft geen moneys. Niet zo raar, aangezien je voor je geliefde studie al ruim tweeduizend euro’s moet neerleggen. Wil je hiernaast ook nog je vleugels spreiden en vertrekken uit het ouderlijk huis? Dan ontkom je niet aan huur en boodschappen betalen. Maar hoe kom je dan rond in het zelfstandige studentenleven? Inzicht in je financiën is in elk geval stap 1. Daarom hebben wij een kostenplaatje voor je gemaakt aan de hand van het leven van de gemiddelde student*!

Susa Lowres Webshoot 13

Kamerhuur - €426 per maand

Een van de grootste uitgaves van de maand is de huur van een studentenkamer. En laten we wel wezen: met een huizenmarkt zo overstuur als dat kliekje wat al 1,5 jaar achterin je koelkast woont lijkt het er niet snel beter op te gaan worden. Wil je naar Amsterdam of Utrecht? Dan hoef je niet te wachten op een betaalbare studentenkamer. De gemiddelde huurprijs van studenten in Nederland ligt tussen de €250 en €500. In Amsterdam en Utrecht betalen studenten tegenwoordig echter al gauw €600+...

College en studiekosten - €147 per maand

Je komt er in Nederland helaas niet onderuit. Wie wil studeren, moet collegegeld betalen. Ben je je studie in 2020 of 2021 begonnen? Dan betaal je door de pandemie de helft, namelijk €1071 (voltijd) per jaar, en ongeveer €98 per maand. Normaal zou dit €2143 per jaar zijn (vanaf studiejaar 2021-2022).

 

Heb je je collegegeld netjes afgetikt? Dan ben je helaas nog niet klaar. Boeken, verslagen printen, kopietjes maken en readers: stuk voor stuk niet gratis. En deze heb je wel nodig om je studie te doorstaan. De gemiddelde student besteedt hier ongeveer €49 aan per maand.

OV en ander vervoer - €72 per maand

Met je fiets en OV-chipkaart kom je een heel eind. Tegenwoordig kun je je fiets zelfs huren! Tegen zo’n €17 per maand krijg je een fiets en service erbij. Wat een luxe! Naast je huurfiets zijn er helaas ook momenten dat je extra moet betalen voor vervoer. Heb je een week- of weekend abonnement voor het ov? Afhankelijk daarvan moet je doordeweeks of in het weekend toch nog wat bijbetalen voor de trein. Gemiddeld geven studenten in totaal €72 per maand aan vervoer uit.

Zorgverzekering - €115 per maand

Oei, dit klinkt meteen heel volwassen! Toch weten we allemaal dat het essentieel is om dit goed geregeld te hebben. De gemiddelde zorgverzekering van een student kost dan ook zo’n €115 per maand.

Boodschappen - €173 per maand

Even een broodje halen tijdens het studeren, snacks en een drankje bij de bingewatchsessie en natuurlijk iedere avond een smakelijk prakkie. Goed voor jezelf zorgen is een must, dus boodschappen moeten ook worden gedaan! Het kost gemiddeld zo’n €173 per maand om fatsoenlijk te kunnen eten. Echt ff geen doekoe meer over aan het einde van de maand? Pasta, soep, rijst en tosti’s zijn lekker goedkoop!

Telefoon - €19 per maand

Tegenwoordig kost een telefoonabonnement geen drol meer. Als student moeten we natuurlijk goed bereikbaar blijven. Voor gemiddeld €19 ben je al aangesloten en kan je dus al je maten bellen en appen voor een drankje op het terras!

Ontspanning en overig - €177 per maand

Een drankje op het terras? Oh ja zeker! Naast alle verplichtingen moet er ook geld uitgegeven worden aan leuke dingen in het leven. Ontspan jij van shoppen, uitgaan of sporten? Hier moet bij de maandelijkse lasten ook rekening mee worden gehouden. Als je hier nou ongeveer €177 voor vrijhoudt, dan kan jij ook genieten.

______________________________________________________

€1129 per maand: dat is wat een lekker studentenleven onderaan de streep kost

Het is natuurlijk de kunst om ervoor te zorgen dat er meer binnenkomt dan dat je uitgeeft! Hoe dan? Bijvoorbeeld door te sparen, óf door een leuke bijbaan te scoren. Natuurlijk is er ook nog de mogelijkheid om geld te lenen van Ome DUO en de overheid kan je helpen met een zorg- en huurtoeslag. Hou hierbij wel rekening met of en hoe lang je recht hebt op deze toeslagen, anders kun het je aan de einde van de streep voor flinke bedragen komen te staan!

 

Probeer – als het gaat – af en toe nog wat te sparen voor vakantie of ‘in geval van nood’. Bijvoorbeeld door geld dat je terugkrijgt van de belasting, verjaardagsgeld of extra salaris opzij te zetten. Ook kan je natuurlijk wat besparen op een goedkoper telefoonabonnement, tweedehands studieboeken kopen of studentenkortingen in de gaten houden. En als je bijhoudt wat je uitgeeft, doe je automatisch al minder snel onzinnige uitgaven.

En, vind je de kosten van het studentenleven meevallen of schrok je stiekem toch een beetje?

* Dit kostenplaatje is gebaseerd op onderzoek van het Nibud (Nibud Studentenonderzoek 2021).