Zo vier jij Oud & Nieuw 2019/2020 low-budget

26 december 2019 Leestijd: 4 minuten

Oh nee, het is weer bijna Oud & Nieuw. Iedereen gaat wat leuks doen en jij hebt nog niets op de planning.. Een ding is zeker, dit jaar ga je zelf niets organiseren. Maar een duur feestje in de stad past ook niet binnen het budget. Gelukkig weet SUSA raad. Dankzij een van deze ideeën wordt het een onvergetelijke, low-budget Oud & Nieuw zonder verantwoordelijkheden!

Pexels

Idee 1: Met je ouders op vakantie tijdens Oud en Nieuw

Deze tip bevat het beste van twee werelden. Het kost je niets, maar je Oud & Nieuw is ook niet low-budget. Heb je SUSA’s tips over het onderhouden van contact met je ouders goed opgevolgd? Dan wordt dit een eitje. Ga z.s.m. bij je ouders op bezoek en blijf lang genoeg hangen voor het avondeten. Eenmaal begonnen aan het eten snijd je het onderwerp “vuurwerk” aan. Hoe vervelend vuurwerk eigenlijk is, dat je er de hele nacht wakker door ligt, de straat een rotzooi wordt en het ook nog eens levensgevaarlijk is. Subtiel verwijs je naar andere landen, hoe goed het daar is geregeld en hoe veel leuker één grote, centrale vuurwerkshow is. Dan, alsof in jouw hoofd het laatste puzzelstukje van de relativiteitstheorie op zijn plaats valt, vraag je je hardop af of het niet een heel leuk idee is om zo’n vuurwerkshow in het buitenland te bekijken. Bijvoorbeeld in Brussel, in Rome of op de Canarische eilanden (zie deze link voor bewijs dat dit gave locaties zijn). En hoe lang jullie eigenlijk niet met het gezin weg zijn geweest. Het moederinstinct en de drang van je vader naar een rustige Oud & Nieuw doen de rest…

Idee 2: Organiseer een huisfeest bij een vriend

Een huisfeest organiseren is een ramp. Verantwoordelijkheid, schoonmaken in de ochtend, het goede voorbeeld geven gedurende de avond. Het organiseren van een huisfeest bij iemand anders is daarentegen het mooiste wat er is. Om dit te bewerkstelligen pak je het nog subtieler aan dan bij Idee 1. Je vrienden zijn namelijk niet verblind door een onvoorwaardelijke liefde richting jou. Idealiter start je de procedure in oktober. Je herinnert je target (met de meest geschikte woonkamer) aan dat ene leuke huisfeest begin 2016 en betoogt dat huisfeestjes eigenlijk altijd de leukste feestjes zijn. Dan, in november, begint het kraken. Het Oud & Nieuw-feestje in die kroeg is te duur en de stad is te druk (verwijs naar SUSA’s decembertradie-tradities blog), bij je ouders is het te saai, geen feestje is geen optie. Begin december sla je toe. Half verbaasd van je eigen briljante ingeving en half wanhopig door het gebrek aan opties voor Oud & Nieuw stel je plotseling aan de vriend-met-woonkamer voor: kunnen we het niet anders gewoon een keer bij jou doen? Daar zou je Oud & Nieuw echt mee redden.. Met als klap op de vuurpijl: dan helpen we die ochtend daarna allemaal met opruimen! De zorgvuldige opbouw sinds oktober, jouw buitengewone acteertalent en de potentiele heldenstatus die jouw vriend plotseling voor het oprapen heeft, maken deze methode uiterst effectief. Succes gegarandeerd!

Idee 3: Kaap een Oud & Nieuw huisfeest met vrienden

Wil je wel graag met Oud & Nieuw op een huisfeest belanden, maar wist je Idee 2 niet tot een goed einde te brengen? Dan treedt Idee 3 in werking: maak gebruik van een huisfeest van iemand anders. Verzamel je vrienden bij jou thuis (maak je geen zorgen, jullie zijn zo weg) en drink wat moed in. Stippel ondertussen de route door de stad uit die langs de meeste studentenhuizen komt. Wanneer het moraal hoog genoeg is, begint de zoektocht. Zonder al teveel aandacht te trekken loop je rustig de geplande route af op zoek naar een geschikt huisfeest. De vereisten? Minimaal 40 man, muziek moet buiten op straat te horen zijn, de organisatoren verkeren in beschonken toestand en de deur staat open. Wanneer jullie een geschikt feest vinden, stuur je De Verkenners op pad: het tweetal in jullie vriendengroep dat het minst opvalt en het makkelijkst vrienden maakt. Geef ze max. 10 minuten om geruisloos onderdeel van het huisfeest te worden. Vallen ze direct uit de toon? Geen probleem, genoeg locaties om te proberen. Lukt het? Het ophangen van een witte zakdoek bij het keukenraam is het teken dat de kust veilig is. Nu stroomt de rest van de groep binnen. Jullie groeten De Verkenners uiteraard hartelijk, zij zijn inmiddels onderdeel geworden van het feest en iedereen denkt dat jullie via-via uitgenodigd zijn. Gedraag je vervolgens dertig minuten alsof je bij de verjaardag van je ietwat saaie oom of tante bent. Bijvoorbeeld door een kringetje te vormen en om de beurt een klein slokje van je bier te nemen terwijl je het afgelopen studiejaar bespreekt. Na een halfuur nog steeds binnen? Gefeliciteerd, een gratis huisfeest!

 

Wat is ie duur he? De decembermaand. Kun je ook wel een extra zakcentje gebruiken? Kijk gauw www.susa.nl/bijbaan!