Tilburgse teams Divini-T en Flash Kick dansen zich een weg naar beste studentensportstad van Nederland

19 april 2018 Leestijd: 4 minuten

Met 130 dansers, 20 optredens, 5 dansstijlen en 4 danscategorieën was het NSK Podiumdans in Nijmegen afgelopen weekend één groot feest. Studenten dansten de sterren van de hemel onderweg naar het podium. De Tilburgse teams Divini-T en Flash Kick gingen er met goud vandoor en delen hun succesgeheimen met ons. Nieuwsgierig?

Tilburgse teams Divini-T en Flash Kick

De beste dansers vind je in Tilburg

Niet 1 maar 2 teams van het Tilburgse TSDV DanceNation behaalden de 1e plaats bij het NSK podiumdans! Zowel Flash Kick (categorie gevorderden) als Divini-T (demoteam) dansten naar de hoogste podiumplaats. En dat hebben ze mede te danken aan het publiek, volgens de dames van Flash Kick: “Je krijgt altijd extra energie als je de zaal ziet en het publiek meedoet.” Demoteam Divini-T won afgelopen weekend voor het 2e jaar op rij in hun categorie en gaan volgend jaar zonder twijfel ook nog voor de 3e overwinning, beaamt hun teamcaptain Daphne van der Meule enthousiast. Teamcaptain (Astrid) van Flash Kick, geeft aan dat ze met haar team dezelfde prestatie heeft behaald. Het Tilburgse TSDV DanceNation is on fire!

Niet alleen op het podium werd trouwens intens genoten, maar ook in de zaal. En zelfs aan de jurytafel. Jurylid Virgil Bonfacio, die je misschien wel kent van So You Think You Can Dance, heeft genoten van de enorme diversiteit: “Het NSK Podiumdans is echt heel afwisselend: verschillende stijlen, verschillende mensen, verschillende choreografieën en verschillende muziek.”

Maar hoe dans je nou naar de top?

Volgens een van de mannelijke dansers van het Amsterdamse The Movement is het een kwestie van veel trainen, lef hebben en gewoon doen: steeds een tandje hoger en gekker. Hoe denken de teamcaptains van Divini-T (Daphne) en Flash Kick (Astrid) daarover?

Altijd de beste zijn

“Ik wil gewoon altijd de beste zijn”, biecht Daphne op. “En dan bedoel ik ook echt áltijd.” Ze werkt hard en weet waar haar zwakke en sterke punten liggen omdat ze deze constant analyseert. En dat is wat betreft de danseres ook waar succes begint: “Als je weet waar je aan moet werken, kun je beter worden.” Daphne: “Combineer zelfkennis met de wil om beter te worden en hard te werken, en daar is je succes.” Daarom is dans ook zo belangrijk voor Daphne. “Met dans heb ik iets gevonden waar ik écht goed in ben en waarin ik me kan blijven ontwikkelen. Het is een stukje persoonlijke ontwikkeling. Ik leer mezelf op alle vlakken beter kennen.” Maar ook plezier hebben in wat je doet is van groot belang volgens Astrid, de teamcaptain van Flash Kick. Astrid: “Veel oefenen, zowel met de groep als alleen én plezier hebben”.

Studeren én dansen

Dansen op topniveau en ook nog studeren vraagt om een enorme commitment en grote liefde voor de sport. Divini-T’s Daphne geeft eerlijk toe dat ook zij het soms niet te doen vindt. “Ik train vaak avonden die ik eigenlijk aan mijn studie moet besteden. Zo’n wedstrijd als het NSK vraagt om extra trainingen. Soms wel 3 tot 4 extra(!) per week.” Dan komt het dus neer op prioriteiten stellen, en dat kan Astrid zeker beamen. “Je studie combineren met (top)sport - en in mijn geval nu een parttime bestuursjaar - vergt vooral een goede planning en prioriteiten stellen.” Volgens de teamcaptain van Flash Kick is het belangrijk dat je keuzes maakt en aangeeft als het even te veel wordt en je hulp nodig hebt. Haar tips voor andere studenten: stel prioriteiten, maak een planning en houd je eraan. “Je kunt niet altijd alles zelf en je bent niet alleen.”

Doei vrijmibo en pizza

En ja, ook de vrijmibo kun je maar beter overslaan in de voorbereidingen voor een belangrijke wedstrijd. Volgens Daphne zijn gezond eten en genoeg slapen dé ingrediënten van een optimale voorbereiding. Veel eiwitten, geen alcohol, geen toegevoegde suikers en weinig koolhydraten. Nou niet bepaald het gemiddelde studentendieet. “Door hierop te letten, voel ik me 100% comfortabel in mijn eigen lichaam tijdens de wedstrijd en dat is iets wat onmisbaar is bij het uitoefenen van je sport (op wedstrijdniveau). Ik kan zo veel gelukssokken aantrekken als ik wil, maar als ik fysiek niet in topvorm ben, komt het er niet voor 100% uit.” Mede dankzij deze optimale voorbereiding danste demoteam Divini-T zich afgelopen weekend naar de top, maar er is meer!

Een ander geheim van het succes van de Tilburgse dansgroep is hun uitstraling. Hun choreografieën zijn niet reuze ingewikkeld, maar dan is het wel de kunst om het er alsnog interessant uit te laten zien. En dat is precies wat ze hebben gedaan, vertelt Daphne: “We gingen naar het NSK om te laten zien waarom wij demoteam Divini-T zijn. Natuurlijk zijn er teams met ingewikkeldere, technische choreografieën, maar wij moeten het vaak hebben van onze uitstraling. Dat is ook iets wat iedereen kan voelen. Iedereen begrijpt een lach of een ‘fierce look’. Daarom komt onze performance goed over, iedereen snapt wat we doen!” Volgens Astrid helpt het ook zeker als je een hechte groep bent. Astrid: “We maken elkaar beter en we zijn altijd bereid elkaar te helpen. Vanzelfsprekend hebben we ook een hele goede trainster die altijd het beste uit ons naar boven haalt.”

“Never miss a chance to dance”

Tilburg danste zich met deze 2 topteams afgelopen weekend een stukje dichterbij de titel ‘beste studentensportstad van Nederland’. Op dit NSK sleepten zij de meeste punten in de wacht (12 punten), gevolgd door Nijmegen met 8 punten en Amsterdam-SSA (6 punten). Er volgen nog 3 NSK’s die meetellen naar de SUSA-cup. Stay tuned voor het NSK Tennis, Turnen en Roeien! Volgend jaar meedoen aan het NSK Podiumdans? Doen, zegt Astrid: “Never miss a chance to dance”.

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken