Zo wordt jouw fiets nooit meer gestolen!

10 oktober 2019 Leestijd: 3 minuten

Het komt je ongetwijfeld bekend voor; na een geslaagde avond in de stad ben je dankzij het succesvol toepassen van de Houdini eindelijk de kroeg ontvlucht. Vol trots en met een vleugje zelfmedelijden vervolg je de weg naar je fiets. Het college van morgenochtend wordt zwaar, maar je gaat het halen. Maar dan… Op de plek waar eens jouw fiets stond, staar je plotseling een oneindige leegte in. Je fiets is weg. Gelukkig weet SUSA raad. Dankzij deze tips hoef je nooit meer op zoek naar een nieuwe stalen ros!

Zorg Branchepagina

Investeer in je slot

De meest gemaakte fout en de droom van iedere fietsendief: de aankoop van je fiets kostte je zoveel dat je bespaart op je kettingslot. Zorg dat je minimaal een kettingslot met ijzeren ringen hebt. Een kettingslot van de Action of soortgelijke winkels maakt jouw fiets target nummer 1. Zelfs voor een huis-tuin-en-keuken nijptang is zo’n slot een gemakkelijke prooi. Investeer liever een paar tientjes in je fietsbeveiliging. Zo is jouw tweewieler een stuk beter beveiligd dan de honderden fietsen die eromheen staan en zal niemand zich meer aan jouw fiets wagen. Nog niet overtuigd?  De investering in een duurder slot heb je er na één gestolen fiets met Action slot al uit. Conclusie: je slot mag duurder zijn dan je fiets!

Zet je fiets altijd in het licht

Een simpele truc, maar o zo effectief. Want zeg nou zelf, pleeg je liever een onrechtmatige daad in donker steegje, of in een goed verlichte straat? Zet je fiets altijd onder een lantaarnpaal, in de buurt van winkelverlichting, of op een druk punt waar tot diep in de nacht medestudenten ‘de wacht houden’. Succes verzekerd!

De ventieldopje-truc

Heb je (naast een kettingslot) ook een vastzittend slot? Zet jouw fiets dóór de twee spaken waar je ventieldopje zit op slot. Tijdens het openbreken van een slot dat op deze manier is vastgezet is de kans groot dat ook het ventieldopje beschadigt. Een beschadigd ventieldopje= een lekke band. Niemand koopt een fiets met een lekke band. Ventieldopje-truc= een veilige fiets.

Leg je kettingslot nooit op de grond

Zelfs als je de eerste tip braaf hebt opgevolgd ben je er nog niet helemaal. Een kettingslot (ongeacht de prijs en kwaliteit) wat op de grond ligt kan gemakkelijk bij het ‘koppelpunt’ worden opengebroken. Een steen, of een ander zwaar voorwerp, en een klein beetje wilskracht is voldoende om jouw fiets vogelvrij te maken. Zorg daarom dat je kettingslot altijd in de lucht hangt!

Koop niet zomaar een fiets

Het is een oeroud fietsenroversgebruik om gestolen fietsen volledige zwart te spuiten. Een oud-bezitter herkent zijn oude fiets zo niet meer terug. Koop daarom nooit een fiets die in een ver verleden overduidelijk eens is overgespoten. Zulke fietsen zijn aantrekkelijker om te stelen omdat de eigenaar waarschijnlijk toch geen aangifte gaat doen.


Komt dit artikel voor jou te laat, of ben je nu druk aan het sparen voor een fatsoenlijk kettingslot? Ook dan biedt SUSA uitkomst! Check de laatste studentenbijbanen en spek jouw bankrekening.