Terugblik 2023 – het studentenjaar in vogelvlucht

27 december 2023 Leestijd: 8 minuten

Ben jij al klaar om 2023 achter je te laten? Een jaar vol nieuwe technologie: is ChatGPT ook jouw nieuwe beste vriend? Uitdagingen: gaat die rente op je stufi nog hoger worden? En mooie momenten: de basisbeurs is terug van weggeweest! In deze blog blikken we ook terug op de hoogtepunten van 2023, zodat jij het jaar met een lach kunt afsluiten!

SUSA 75 Jaar Fotografie Lowres 6 (1)

Januari

 • Het jaar begon meteen met een banger: het rentepercentage op je studieschuld werd voor 2023 vastgelegd op 0,46%. Veel studenten gingen hier niet mee akkoord en pasten een “rentetruc” toe. Hiermee werd het rentepercentage op de studieschuld vastgezet op 0%.

 

 • Daarnaast was er niet alleen slecht nieuws in het begin van het jaar. Het minimumloon steeg per 1 januari met 10%! Dit werd ingevoerd om te compenseren voor de duurdere boodschappen en energieprijzen. De inflatie groeide op dat moment harder dan de schimmel op de restjes van je huisgenoot in de koelkast.

Februari

 • Herinner je je nog die legendarische quote, "I'll never let go, Jack"? Ja, dat is uit de megaberoemde film Titanic. In februari hadden we de kans om deze klassieker opnieuw te checken in de bioscoop, en dit keer in 3D! Waarom? Omdat de film 25 kaarsjes mocht uitblazen. Net voor Valentijnsdag was het filmpje weer te bewonderen op het grote scherm. Slimme zet voor zo'n filmfeestje, toch?

Maart

 • Op 15 maart waren de provinciale verkiezingen en het voelde als een soort studentenfestijn! Alle partijen hadden het over dingen waar jij als wakker van ligt: basisbeurs, energietoeslag, huurtoeslag, studieschuld, en de struggle van internationale studenten om een fatsoenlijk onderkomen te vinden. De BBB ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

 

 • Het wondermodel dat jouw stukjes tekst naar een hoger niveau tilt… we hebben het natuurlijk over ChatGPT 4! Studenten hebben er al flink van geprofiteerd en lieten zonder moeite hun opdrachten door het model schrijven. De tool was destijds zo razend populair dat je geregeld de zin ‘ChatGPT is at capacity right now’ op je beeldscherm zag dansen. Gelukkig is dat nu verleden tijd!

April

 • Ben jij ook toe aan een warme havercappu? Misschien wel de hit van het jaar 2023: havermelk werd een onmisbaar goed in menig koelkast. Maar voor de liefhebbers was april een maand van slecht nieuws. De belasting op havermelk schoot met maar liefst honderdzesennegentig procent (!!!) omhoog. Dat betekende dat de verbruiksbelasting per liter steeg van 17 naar 26 cent. Een behoorlijke klap voor je favoriete drankje, dat weer eens flink duurder werd. Dat was echt even balen!

 

 • In april kwam de grootste animatiefilm van het jaar uit met misschien wel het meest bekende animatiefiguur van de wereld. ‘The Super Mario Bros. Movie’ nam de wereld over. Op TikTok was de stem van Jack Black vooral te horen met zijn liefdeslied over Peaches, Peaches, Peaches, Peaches, Peaches, Peaches, Peaches, Peaches, Peaches, Peaches!

Mei

 • Hand in hand kameraden, hand in hand voor Feyenoord 1! Op 14 mei werd Feyenoord voor de 16e keer landskampioen. Met een huldiging op de Coolsingel werd dit maar al te groots gevierd. En onthoud: you’ll never walk alone…

 

 • Gaat er een belletje rinkelen als jij de namen Mia Nicolai & Dion Cooper hoort? Zij vertegenwoordigden Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Na een aantal valse noten hier en daar, is het niet extreem verrassend dat ze de voorrondes niet doorkwamen. Loreen daarentegen zong de sterren van de hemel en won met haar nummer ‘Tattoo’ voor de tweede(!) keer het Eurovisie Songfestival.

Juni

 • Goed nieuws (als je niet tot de pechgeneratie hoort), want de basisbeurs keerde deze maand terug! Hierdoor kregen thuiswonenden studenten een bedrag van €110,30 per maand en uitwonende studenten €439,20 per maand. Progress!

Juli

 • Yes! Het einde van het studiejaar. Eindelijk brak de periode van rust aan. Na wekenlang gebuffeld te hebben voor die tentamens, was het nu tijd voor uitslapen en genieten. Herinner je je nog de nachten waarin je badend in het zweet wakker werd? Niet zo gek hoor, want juli 2023 was wereldwijd de warmste maand ooit gemeten. Zomerse struggles, maar nu lekker chillen!

 

 • Geen beter begin van de vakantie dan met B&B vol liefde! Zeven weken lang konden we genieten van de zoektocht naar de liefde van maar liefst acht B&B-eigenaren. Hoewel wij eigenlijk fan waren van al deze acht deelnemers, was er toch een specifiek persoon die onze harten het meest heeft doen smelten, want met Olof was alles prima!

 

 • Op vrijdagavond, 7 juli, ging het kabinet-Rutte IV knock-out. De coalitie kon het maar niet eens worden over een gezamenlijk asielbeleid. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) had nog een laatste compromis op tafel gelegd: de zogeheten stopknop. Maar dat mocht niet baten: het kabinet viel officieel en dat betekende: verkiezingen!

 

 • VanMoof failliet verklaard. Veel studenten hadden een fiets gekocht waar vervolgens enorme wachttijden op komen te staan (als ‘ie überhaupt nog aan zou komen). Ook hadden veel studenten een fiets die niet werkte en ook niet meer te repareren was. Dat werd dus helaas weer de écht trappen tijdens het fietsen. Wel goed voor de conditie!

 

 • Het internetfenomeen Barbenheimer waar de media al maandenlang over circuleerde. Het ontstond toen de twee films werden aangekondigd voor dezelfde dag. De memes bleven maar komen en er werden diverse filmschema’s gemaakt hoe je beide films op dezelfde dag kon kijken. Twee totaal verschillende films nemen weken lang de media over en resulteerden uiteindelijk in een enorm succes. Naar de bios gaan was weer hot!

Augustus

 • Augustus staat in studentenland ook wel bekend als een heerlijke festivalmaand. Festivals als Lowlands, Sziget, Loveland en Pukkelpop werden dan ook druk bezocht.

 

 • Augustus was een topmaand voor de sport in Nederland! Op 26 augustus rockten de vrouwelijke hockeysters de EK-finale tegen België. Oranje was on fire en pakte met 3-1 de GOUDEN plak! En alsof dat nog niet genoeg was, zorgen de mannen hier de dag erna nog voor extra feest. Tegen Engeland behaalden ze een 2-1 overwinning en grepen ook zij het Europese goud. En er was nog meer oranje succes, want Max Verstappen scheurde op de Dutch Grand Prix naar de eerste plek. Oranje booooven!

September

 • Zeg maar dag tegen je vakantie, het studiejaar is weer van start gegaan! Huppakee, heel studerend Nederland zat ineens weer met de neus in de boeken. En laten we niet vergeten dat deze maand de basisbeurs weer van kracht ging. Dus terug die studiebanken in, maar vergeet die vakantievibes niet!

 

 • “Hoe vaak denk jij aan het Romeinse Rijk?” – TikTok stond in september vol met filmpjes waarop bleek dat mannen hier toch écht wel heuuuuul vaak over nadenken. De vraag die wij onszelf vooral stellen: WAAROM???

Oktober

 • Uit onderzoek van de OESO bleek dat Nederlandse stagiairs in het verleden te weinig vergoeding ontvingen. Dit leidde tot actie van diverse partijen, die werkgevers opriepen om een minimale stagevergoeding verplicht op te nemen in cao's.

 

 • Het is voor de één een dag om de slingers op te hangen, terwijl de ander het liefst de hele dag in bed blijft liggen. 29 oktober is een historische dag: na een ontzettend slechte seizoenstart, komt Ajax op de 18e plek in de Eredivisie te staan. Dat is toch even een unicum in het Nederlandse voetbal.

November

 • 11 november of 11/11: de dag waarop kids langs de deuren gaan voor Sint-Maarten en Zuidelijke studenten in hun meest geweldige outfits duiken om het carnavalsseizoen te kickstarten. Alaaf!

 

 • Wat krijg je als je een croissant en een tompouce met elkaar mengt? Juist ja, een crompouce! We kunnen wel stellen dat deze zoetige snack dé hype was van 2023, aangezien het hele internet losging over hoe geweldig dit gebakje was. De crompouce was zo populair dat je deze ook als kerstbal in de meeste kerstbomen kunt bewonderen. Daarnaast zijn er een hoop varianten op de crompouce bedacht, waarbij je je soms toch wel echt afvraagt of dit nou zo smullen is:
 • Frikan-pouce
 • Pizza-pouce
 • Sushi-pouce
 • Op 22 november mocht jij je stem weer laten horen! Met de landelijke verkiezingen doken we allemaal weer het stemhokje in om ons origami-diploma te behalen. PVV kwam vervolgens als grootste uit de bus en dat leidde tot protesten bij de tegenhangers. Benieuwd wat deze uitslag voor jou betekent? Check het hier!

December

 • In december draaiden de bioscopen overuren met toffe nieuwe films! We hadden alles, van Napoleon tot The Hunger Games 5, Aquaman tot Wonka. De zalen zaten bomvol met filmfanaten die niet konden wachten om dat filmfestijn te bekijken.

 

Heb jij ook zo genoten van dit jaar en wil jij van volgend jaar nog een groter succes maken, maar is jouw portemonnee helemaal leeg? Check dan onze vacatures zodat jij non-stop leuke dingen kunt doen!