De basisbeurs daalt: zeg maar doei tegen die €164!

21 februari 2024 Leestijd: 4 minuten

Nou, het hoge woord is eruit in de Tweede Kamer: het ziet ernaar uit dat je portemonnee een flinke deuk gaat oplopen. Die lekkere koopkrachtboost van de basisbeurs? Vergeet het maar. Uitwonende studenten moeten volgend academisch jaar €164,30 per maand gaan missen. Auw, dat doet pijn, zeker omdat we allemaal al moeite hebben met rondkomen. Wil jij weten wat deze beslissing voor jou als student betekent? Wij zetten de feiten op een rijtje!

Geef Geld protestbord

Het leek even mooi...

Herinner je je die comeback van de basisbeurs nog? Vooral voor de eigen-kamerbewoners onder ons klonk dit als muziek in de oren: die heerlijke €164 extra per maand als buffer tegen die vervelende inflatie. Maar aan alle goede dingen komt een eind, zo ook aan dit financiële feestje. De hoop om dat extraatje nog een jaar langer in onze broekzak te houden, is bruut de kop ingedrukt.

 

Op 15 februari, heeft de Tweede Kamer de knoop doorgehakt over het voortzetten van de koopkrachtmaatregel. Een maatregel die betekende dat uitwonende studenten in het studiejaar 2023-2024 een welkome €164 extra kregen om te compenseren voor de stijgende prijzen. D66 en SP deden een voorstel om deze financiële steun nog een jaartje voort te zetten. Maar helaas, de rechtse partijen in het parlement waren onverbiddelijk en veegden het voorstel van tafel.

Dus, wat betekent dit voor jou?

Zet je schrap: als uitwonende student zag je eerst nog €466,69 per maand binnenkomen, maar dat gaat dus zakken naar €302,39. Voor de thuisblijvers verandert er niks; die krijgen hun €121,33 per maand. Let op! dit staat helemaal los van die aanvullende beurs, waarvoor je in aanmerking komt als het inkomen van je ouders onder een bepaalde norm blijft. De aanvullende beurs bedraagt maximaal €457,60.

Schreeuw om aandacht

Terwijl de rente op studieleningen de lucht inschiet, de prijzen voor ons dagelijks brood ongekende hoogtes bereiken, en het collegegeld gestaag stijgt, komt de klap op de vuurpijl: de basisbeurs wordt gekort. In deze tijden van financiële onzekerheid hebben studentenorganisaties LSVb, ISO, en JOBmo besloten dat het tijd is voor actie. Gewapend met de pen, hebben ze een brandbrief aan de Tweede Kamer verzonden om een urgent signaal af te geven.

Elisa Weehuizen, de voorzitter van LSVb, zet de toon: "De koopkrachtmaatregel was een erkenning van de financiële nood waarin veel studenten zich bevinden. Deze steun nu intrekken, terwijl de kosten voor ons alleen maar oplopen, is een klap in het gezicht. Dit is niet hoe je laat zien dat je de bestaanszekerheid van studenten serieus neemt." De essentie van hun noodkreet? De basisbeurs is in de huidige economische klimaat al bijna een grap. Die €164 extra was een broodnodige pleister op de wond, dit mag niet zomaar van tafel geschoven worden…

En de politiek? Tja...

D66 en SP hadden nog een mooi plan om de boel te financieren met geld dat ergens anders over bleef. Maar Minister Robbert Dijkgraaf trapte op de rem: "Nee, nee, dat past niet bij ons beleid nu." Studenten staan momenteel voor een oranje stoplicht dat tegen de verwachtingen in weer op rood springt. Het is daarom tijd om de politiek op te roepen om de basisbeurs structureel te verhogen!

Actie ondernemen? Zo simpel is het!

Het is duidelijk: studenten zijn het zat. De verlaging van de basisbeurs raakt ons allemaal, maar gelukkig staan we niet machteloos. Wil je ook dat jouw stem gehoord wordt en bijdragen aan de strijd voor een rechtvaardiger onderwijssysteem? Dan is dit hét moment om in actie te komen. Door je aan te melden bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) word je niet alleen onderdeel van een grotere beweging die opkomt voor de belangen van studenten overal in Nederland, maar krijg je ook de kans om direct betrokken te zijn bij belangrijke besluitvormingsprocessen in jouw regio! En het mooiste? Het kost je niets, behalve een beetje van je tijd - tijd die je investeert in een betere toekomst voor ons allemaal. Dus, vul dat formulier in, sluit je aan bij onze beweging en laat samen met ons je stem horen.

 

Deze move raakt een groot deel van de studentenpopulatie. Tijd om je financiën strak te trekken en slim te plannen. Ga je deze financiële steun erg missen en kan je bankrekening daarom wel een boost gebruiken? Check dan hier onze vacatures en solliciteer direct!