Tentamens zijn vanaf nu een eitje

1 februari 2024 Leestijd: 3 minuten

Je hebt goed geleerd en ineens is de dag daar: je moet een tentamen maken. Stress! Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet zodat jij je tentamen gaat rocken! Hoe stimuleer je je hersenen optimaal of hoe kun je het best met je tentamenvragen aan de slag? Na het lezen van deze blog heb jij antwoord op al deze vragen en zijn tentamens opeens een eitje! 

Tentamens Zijn Vanaf Nu Een Eitje

Plannen is je best friend

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een goede voorbereiding is het halve werk. Maar hoe maak je nou een planning die echt werkt? Begin in ieder geval op tijd, zodat jij tussen het studeren door genoeg vrije momentjes hebt. Pauzes zijn namelijk cruciaal voor een goede studiedag! Kijk daarnaast bij het maken van een planning niet alleen naar wat je moet doen, maar ook naar hoe lang je hiervoor denkt nodig te hebben. Het is goed om optimistisch te zijn, maar als jouw planning onmogelijk is om te halen, zit jij uiteindelijk met een ontevreden gevoel én een bak stress. Wist jij dat er een hoop apps zijn die jou kunnen helpen met het maken van een planning? Denk bijvoorbeeld aan Structured, die jouw agenda en takenlijst combineert in een tijdlijn. Zo wordt studeren ineens easy peasy lemon squeezy! 

Daag jezelf uit

Weet jij niet hoe jij het beste leert? Probeer dan eens flashcards, mindmaps, of misschien samen studeren met een studiemaat. Door alles een keer uit te proberen, weet jij precies wat wel en vooral ook niet voor jou werkt. Daarnaast zorgen afwisselende studiemethodes ervoor dat het studeren niet saai wordt, maar dat jij steeds weer op een andere manier wordt uitgedaagd. Dan is studeren opeens toch niet meer zo erg, hè?  

Een goed ontbijt telt voor twee

Op de dag van je tentamen kun je het beste op een normaal tijdstip opstaan, zodat jij uitgerust aan jouw dag begint. Zet vooral geen wekker om 5 uur om alles nog een keertje door te nemen: hier raak je alleen maar van in de war en zonder genoeg slaap functioneer een stuk slechter! Laad jezelf liever op met een stevig ontbijt. Een goed ontbijt helpt jou namelijk concentreren, dus oh wee als je deze overslaat vandaag! Met volkorenproducten geef jij jouw hersenen genoeg brandstof om te knallen bij dat tentamen! De vezels in yoghurt met muesli (geen cruesli), volkorenbrood of Brinta zorgen voor een vol gevoel en geven langzaam energie af.  

Eet jezelf slim!

Wist jij dat wat jij eet invloed heeft op jouw concentratie? Hier zijn een paar tips en tricks zodat je weet je WEL en NIET moet eten voor of tijdens jouw tentamen: 

  • Een half uur voor je tentamen kun je gerust een kopje koffie nemen. Dat kan je net wat 'alerter' maken en het helpt je om je beter te concentreren. Thee is een goed middel om je lichaam te helpen ontspannen. En adt nou niet meteen liters vlak voor je tentamen, want dan kun je het nog wel eens aan de stok krijgen met je blaas. 
  • Bananen zijn goed voor de zenuwen en voorkomen stress. De kalium in bananen beïnvloedt je hersenen op een positieve manier. Daarnaast kun je tijdens je tentamen het beste kiezen voor langzame koolhydraten, zoals een banaan, appel of een bruine boterham. Neem bij voorkeur in ieder geval geen energiedrank, snoep of witbrood. Hiervan krijg je een tijdelijke boost, maar die is ook snel weer voorbij waarna je je juist extra slap en futloos gaat voelen. 
  • Vis stimuleert en verbetert je hersenen. Misschien niet helemaal handig om tijdens je tentamen te eten in verband met de lucht, maar wel goed voor de avond ervoor. Een ander middel om je hersenen te stimuleren is vitamine C, wat onder andere in sinaasappels, kiwi’s en citroenen zit.  
  • Kauwgum kauwen helpt je concentreren. Het zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor er meer bloed naar de hersenen stroomt en verbetert het geheugen. 

How to: tentamenvragen tackelen

Voor zowel multiple choice als open vragen geldt: maak eerst de ‘makkelijke’ vragen. Begin bij je tentamen niet meteen met het maken van de eerste vraag, maar lees het tentamen eerst door en maak korte aantekeningen van wat je te binnen schiet. Vervolgens beantwoord je de vragen waarvan je het antwoord al van weet. Zo raak je niet alleen op dreef, maar krijg je meer vertrouwen in jezelf en ga jij met een beter gevoel aan de slag met lastige vragen. Twijfel je even? Ga af op je eerste ingeving, ga door met de andere vragen en kom daarna weer terug bij deze vraag. Zo weet je zeker dat je geen kostbare tijd verliest. Klaar met je tentamen? Check dan eerst of je alles wel hebt ingevuld. Hartstikke zonde als je een halfuur voor tijd weggaat, omdat je een vraag bent vergeten en je die voldoende niet binnen harkt! Maak jij een tentamen met pen en papier? Zorg er dan voor dat je dingen uitwerkt op een kladblaadje zodat jouw tentamenblad niet vol gekrast is. Er is namelijk gebleken dat als docenten een tentamen nakijken dat slordig gemaakt is, ze strenger nakijken. Het lijkt namelijk net alsof je het hebt afgeraffeld. Zonde om onnodig aftrek te krijgen, niet? 

Oh nee een black-out!

Iedereen heeft wel eens last van een black-out tijdens een tentamen en dat leidt tot enorme paniek. Hoewel het lastig kan zijn, is het de kunst om op zo’n moment rustig te blijven. Neem even een korte pauze en negeer het stemmetje in je hoofd dat roept: “Je hebt helemaal geen tijd voor pauzes!” Focus je aandacht daarom op de dingen die je een goed en prettig gevoel geven. Probeer verder je gedachtes leeg te maken door bijvoorbeeld op je ademhaling te letten. Ga rechtop zitten en adem diep in door je neus en adem uit door je mond. Doe dit ongeveer twee minuten lang. Wedden dat je daarna weer relaxed bent? Nog steeds last van een black-out? Breng een bezoek aan de wc, zodat je even kunt lopen en je in een andere omgeving begeeft. Zo kun jij dat binnen no-time weer met twee vingers in je neus door met je tentamen. Besef je vooral dat je niet alles kunt weten en je niet alle antwoorden goed kunt beantwoorden. Wees dus niet te streng voor jezelf! 

 

Wil jij jezelf na al het harde werk voor je tentamens trakteren, maar is jouw bankrekening helemaal leeg? Check dan snel onze vacatures en zoek dat presentje maar alvast uit!