Tentamens zijn vanaf nu een eitje

1 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

Je hebt goed geleerd en ineens is de dag daar: je moet een tentamen maken. Stress! Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet zodat jij je tentamen gaat rocken! Hoe stimuleer je je hersenen optimaal of hoe kun je het best met je tentamenvragen aan de slag? Tentamens zijn na het lezen van deze tips een eitje!

Tentamens Zijn Vanaf Nu Een Eitje

De ochtend voor je tentamen

Op de dag van je tentamen kun je het best op je normale tijdstip opstaan. Ga vooral niet extra vroeg je bed uit om nog van alles in je hoofd proberen te stampen. Je raakt er namelijk vooral moe en gestrest van en je neemt toch niets meer op. Je kunt beter je energie sparen voor het tentamen en je tijd besteden aan het maken van een goed ontbijt!

Ga voor een volkoren ontbijtje

Je ontbijt is niet alleen de belangrijkste maaltijd van de dag, het helpt je ook nog eens concentreren. Sla je ontbijt dus niet over, maar geef je hersenen de brandstof die ze nodig hebben. Je kunt het beste kiezen voor een volkorenproduct. Hier zitten vezels in die lang voor een vol gevoel zorgen en langzaam energie afgeven. Yoghurt met muesli (geen cruesli), een volkoren boterham of Brinta zijn echte aanraders.

Eten en drinken tijdens het tentamen

Na het ontbijt moet je natuurlijk niet stoppen met eten of drinken ;-). Er is namelijk een aantal producten die je nog net dat beetje extra kunnen geven zodat jij je bijvoorbeeld nog beter kunt concentreren.

  • Een half uur voor je tentamen kun je gerust een kopje koffie nemen. Dat kan je net wat 'alerter' maken en het helpt je om je beter te concentreren. Thee is een goed middel om je lichaam te helpen ontspannen. Ga nou niet meteen liters achteroverslaan vlak voor je tentamen, want dan kun je het nog wel eens aan de stok krijgen met je blaas.
  • Bananen zijn goed voor de zenuwen en voorkomen ook nog stress. In bananen zit de stof kalium die je hersenen op een positieve manier beïnvloedt. Daarnaast kun je tijdens je tentamen het beste kiezen voor langzame koolhydraten, zoals een banaan, appel of een bruine boterham. Neem bij voorkeur in ieder geval geen energiedrank, snoep of witbrood. Hiervan krijg je een tijdelijke boost, maar die is ook snel weer voorbij. Na zo’n boost kun je je juist extra slap en futloos voelen.
  • Vis stimuleert en verbetert je hersenen. Misschien niet helemaal handig om tijdens je tentamen te eten in verband met de lucht, maar wel goed voor de avond ervoor. Een ander middel om je hersenen te stimuleren is Vitamine C, wat onder andere in sinaasappels, kiwi’s en citroenen zit. Sinaasappels zijn toch net wat makkelijker mee te nemen.
  • Kauwgum kauwen helpt je concentreren. Het zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor er meer bloed naar de hersenen stroomt. Dat verbetert het geheugen. Een heel pakje kauwgum is trouwens overbodig en het leidt daarnaast je medestudenten nogal af als je lekker hard aan het kauwen bent.

Tentamenvragen tactiek

Voor zowel multiple choice vragen als voor open vragen is het verstandig om eerst met de ‘makkelijke’ vragen te beginnen en daarna de moeilijke vragen te beantwoorden. Bij open vragen kun je het beste eerst alle vragen doorlezen en alvast korte aantekeningen maken van wat je te binnen schiet. Daarna begin je met de vraag die je het makkelijkst kunt beantwoorden. Ga dus niet voor de logische volgorde. Je hoeft echt niet per se bij vraag één te beginnen. Hetzelfde geldt voor multiple choice vragen. Beantwoord eerst alle vragen waarvan je de antwoorden zeker weet. Hierdoor raak je niet alleen op dreef, maar het geeft je ook een goed gevoel. Vertrouw daarnaast op je eerste ingeving! Die is vaak het best en vergeet niet je antwoorden aan het einde te controleren. Het zou zonde zijn als je een vraag bent vergeten in te vullen.

Let ten slotte ook op je handschrift bij open vragen. Het is namelijk uit onderzoek gebleken dat een slordig handschrift een negatieve invloed heeft op degene die jouw tentamen nakijkt. Slordigheid schept namelijk lage verwachtingen waardoor je docent misschien eerder antwoorden fout rekent.

Oh nee een black-out!

Iedereen heeft wel eens last van een black-out tijdens een tentamen waardoor sommigen in paniek kunnen raken. De kunst is om op zo’n moment rustig te blijven. Neem even een korte pauze en negeer het stemmetje in je hoofd dat roept: “Je hebt helemaal geen tijd voor pauzes!” Doorgaan en hopen dat het antwoord boven komt drijven kost je juist meer tijd. Focus je aandacht daarom even op de dingen die je een goed en prettig gevoel geven. Probeer verder je geest even leeg te maken door bijvoorbeeld op je ademhaling te letten. Ga rechtop zitten en adem diep in door je neus en adem uit door je mond. Doe dit ongeveer twee minuten lang. Daarna zal je zien dat je de draad gewoon weer op kunt pakken. Je kunt dit ook doen voor je tentamen, zodat je ontspannen je tentamen ingaat. Besef je vooral dat je niet alles kunt weten en je niet alle antwoorden goed kunt beantwoorden. Wees dus niet te streng voor jezelf!

Succes met je tentamens!