Wonen in een oud hotel in Enschede? Een kijkje bij huize Avion.

21 augustus 2019 Leestijd: 5 minuten

Het grote tekort aan studentenhuisvesting zorgt voor creatieve oplossingen in verrassende studentenhuizen. SUSA gaat daarom langs bij studenten die in een wel heel bijzonder pand wonen. Deze keer neemt Joram (22) ons mee naar zijn oude hotel in Enschede.

Studentenhuis Huize Avion in Enschede - 2

Kamerhuur: 15m2 (met eigen douche!) voor €275,-
Huisgenoten: 12
Bijzonderheden: Oud hotel
Locatie: Enschede

Studentenhuis Huize Avion in Enschede - 1

Parel van het oosten

Middenin het centrum van Enschede, naast het station op de Deurningerstraat, staat een groot, oud pand. Op de benedenverdieping zit een slijterij en daarboven bevindt zich één van de beruchtste studentenhuizen van Enschede: Huize Avion. Dit voormalige hotel heeft sinds 1998 al een thuis geboden aan ruim 75 studenten en hun huishond Samson. Met 13 identieke kamers met eigen douchecabine, een enorme keuken en een royaal dakterras, mag Avion zich absoluut een bijzonder studentenhuis noemen.

Zelf refereren de bewoners naar het huis als ‘de parel van het oosten’, maar als ik via de grote rode deur de entree van Avion binnenstap, is parel niet het eerste woord dat mij te binnenschiet. De sfeer van het huis is zo studentikoos, dat zelfs het fundament lijkt te rusten op verschraald bier, met fruitvliegjes omringde afwas en verscheurde jasjes en dasjes. Ik vind het meteen geweldig.

 

Kaasreten

Joram begeleidt me door het trappenhuis naar boven, waar een aantal van zijn huisgenoten op het dakterras op ons zit te wachten. Van tevoren werd ik al gewaarschuwd dat ze toevallig deze avond hun jaarlijkse ‘kaasreten’ zouden hebben. Kaas-wattes? Ja gewoon, kaasreten. Het is eigenlijk precies wat je van de naam – minus de reten – verwacht. Een heuse bôrrel met onmeunig veel kaas en nog meer wijn. “Het begon eigenlijk een paar jaar geleden toen een huisgenoot allemaal kaasjes had gehaald om te proeven. Uiteindelijk liep de avond een beetje uit de hand en waren we door alle wijn helemaal de kaasjes vergeten! Nu is het traditie geworden om zo’n avond te organiseren met wijn en kaas, zonder dat we de kaas vergeten.”

 

 

Studentenhuis Huize Avion in Enschede - 3

Tradities

Kaasreten is niet de enige traditie waar de bewoners van Huize Avion waarde aan hechten, zo vertelt Joram. “We vinden het heel leuk om een hechte band met elkaar te hebben, maar die moet je ook onderhouden. Daarom gaan we ieder jaar op huisweekend, organiseren we een uitgebreid kerstdiner en hebben we vaak genoeg huisfeestjes.” Als nieuwe bewoner is het soms opboksen tegen zo’n hechte club van 12 huisgenoten, maar daar is gelukkig wat voor bedacht. “De huisjongsten moeten een activiteit organiseren voor het hele huis. Zo leren de nieuwste bewoners gelijk iedereen kennen en kunnen ze meteen een goede indruk achterlaten. Laatst zijn we in het huis gaan lasergamen, dat was echt heel gaaf!”

Partyknop

Hoe lekker de kaas en wijn ook is, ik wil dolgraag de rest van dit bijzondere huis zien. Voor de afwas word ik meegenomen naar de grote gemeenschappelijke keuken, die in de avonduren fungeert als heuse discokamer. In de keuken bevinden zich, naast de standaard potten en pannen, een grote bar, een dj-computer, een muziekinstallatie en een muur volgeschreven met quotes van oud-bewoners. De absolute droomkeuken van iedere student als je het mij vraagt.

Studentenhuis Huize Avion in Enschede - 5

Het allerleukste aan de keuken is echter de rode partyknop. In een klap op deze knop verandert de hele ruimte namelijk in een echte feesttent met draaiende discolamp en kleurrijke laserlichten. “De partyknop is echt uniek aan ons huis. Ik ken geen enkel ander studentenhuis dat zó is afgestemd op studenten. Tijdens huisfeesten komt de knop goed van pas, maar ook gewoon doordeweeks kunnen we het soms niet laten op de knop te drukken”, vertelt Joram.

Studentenhuis Huize Avion in Enschede - 6

Hoewel Huize Avion zeker geen 13-in-een-dozijn-huis is, bestaat het huis wel uit 13-in-een-dozijn-kamers: niet omdat de kamers niet bijzonder zijn, maar omdat de welgeteld 13 kamers identiek zijn. Voor slechts €275,- per maand huren de bewoners hun oude hotelkamer met eigen douchecabine.

 

Om aan die €275,- te komen, zou je je vader of moeder lief aan kunnen kijken, of je lening iets kunnen verhogen. Een andere optie is om net als Joram je huur bij elkaar te verdienen met een bijbaan. “Ik werk af en toe als studentassistent voor de universiteit. Dit is superflexibel en je zit nergens aan vast, dus het is voor mij ideaal te combineren met mijn studie. Daarbij verdient het ook nog eens lekker, wat weer goed van pas komt als de biervoorraad in huis aangevuld moet worden!”

 

Alle bewoners kunnen beamen dat hun tijd in Huize Avion – what’s in a name – vliegensvlug voorbij gaat. Ik kan me maar al te goed voorstellen dat de studententikoze sfeer en gezellige dynamiek hier zorgen voor een onvergetelijke studententijd. Dit avondje kaasreten heeft mij in ieder geval een geweldige avond (en een beetje hoofdpijn) opgeleverd!

Studentenhuis Huize Avion in Enschede - 7

Ben jij net als Joram gek op je studentenhuis en wil je graag laten zien wat jouw pand zo bijzonder maakt? Stuur dan een mailtje naar marketing@susa.nl en wie weet schuiven wij binnenkort bij jou aan!