Hoe overleef ik tentamenstress?

18 juni 2023 Leestijd: 7 minuten

Woehoee, nog maar eventjes tot de zomervakantie begint! Helaas betekent dat ook dat er nog een tentamenperiode aan zit te komen. Maar met dit heerlijke weer is het toch erg lastig om niet naar het terras of het park te gaan. “Ik begin morgen wel, ik heb nog tijd zat” is een gedachte die elke dag opnieuw in jouw hoofd opkomt. Maar voor je het weet, is de tijd voorbij gevlogen en moet jij in één dag 2 essays schrijven, een project afronden en voor 3 tentamens leren. En dan baal je, want was je toch maar eerder begonnen en had jij die terrasmiddagjes maar overgeslagen. Want niet alleen jouw negatieve banksaldo is gegroeid, maar ook jouw stressgehalte is enorm gestegen. Daarom hebben wij voor jou de nodige tips bij elkaar gezocht, zodat jij de laatste periode zonder tentamenstress doorkomt!

Tentamenblad Antwoorden

Goed begonnen is al half gewonnen

Net als het maken van een afspraak bij de kapper of de tandarts, komt uitstelgedrag vaak voor bij studeren. Want ondanks dat je weet dat je het moet doen, zijn er toch altijd weer “goede” excuses te vinden om er nog even mee te wachten. Juist wanneer je nog een tijdje hebt voor je deadlines en tentamens is het ontzettend moeilijk om op tijd te beginnen. Er zijn nog genoeg leuke feestjes te bezoeken en programma’s om te kijken voor het weer tijd is om jezelf op te moeten sluiten in de UB. Maar als jij vanaf de start van het studieblok al meteen begint met studeren, wordt de kans dat jij jezelf moet afsluiten van de wereld een stuk kleiner. Door een overzicht te maken van de studiestof per vak kun jij gemakkelijk een planning voor jezelf te maken. Zorg dat je (bijna) elke dag iets aan studie voor jezelf inplant.

 

En nee, dan hoef je niet hele dagen te blokken, maar 1 à 2 uurtjes per dag zijn al voldoende. Lees een hoofdstuk of bekijk nog even een paar kennisclips voor je afspreekt met vrienden of een nieuwe Netflix-serie gaat bingen. Zo hoef jij met het lekkere weer uiteindelijk niet te leven als een kluizenaar terwijl jouw maten naar het strand of het park gaan. Zorg er hierbij wel voor dat je concreet bent in je planning! Dus niet: “Een halfuur aan vak A en een halfuur aan vak B”, maar: ‘Hoofdstuk 1 lezen van vak A en opdracht 1 maken van vak B’. Want als jij tijdens dat uurtje studeren ook hebt gekeken naar een aflevering van ‘Echte Meisjes In De Jungle’ is de kans dat jij écht bent opgeschoten niet zo groot. Wanneer jij een concrete planning hebt, weet jij dat je hierna toch nog een extra uurtje moet vrijmaken om niet achter te lopen op schema. Klaar met je planning voor de dag? Ga dan lekker sporten zodat jij even alles van je af kunt schudden en weer relaxed verder kunt met de rest van jouw dag.

Fully focused

We kennen het allemaal: je hebt een paar uurtjes ingepland om te studeren, maar voor je het weet zit jij weer volop te scrollen in jouw TikTok feed en ben jij weer helemaal verwikkeld in de drama rondom André Hazes en Monique omdat er nieuwe updates zijn op jouw favoriete juice channels. Natuurlijk een erg relaxed tijdverdrijf, maar totaal niet nuttig voor jouw studieplanning. Want als jij 2 uur achter jouw studieboeken zit, maar ondertussen diep in jouw telefoon verzonken bent, sla jij die studiestof helaas niet op. Dat geldt ook voor jouw colleges, want hoewel het verleidelijk is om tijdens colleges lekker te appen met jouw huisgenoten en studiematen, verspil je hiermee een hoop tijd. Hoewel je fysiek wel aanwezig bent bij jouw college, ben jij mentaal met iets anders bezig en zou je dus eigenlijk net zo goed thuis kunnen zijn gebleven. De kans dat je deze colleges namelijk uiteindelijk allemaal terug moet kijken, is bijna 100%. Overweeg jij soms een college te skippen, omdat jij zin hebt om mee te gaan met jouw vrienden naar het terras? Bedenk je dan dat je dit college uiteindelijk toch moet leren voor je tentamens en je dus net zo goed iets later kunt aanhaken. Dat is niet alleen goed voor jouw studieplanning maar ook voor jouw portemonnee! ;-) Better safe than sorry!

Jezelf overhoren

Heel leuk die planning, maar hoe leer je de stof nou goed? En hoe weet je of je de stof echt kent? Om studiestof in je langetermijngeheugen op te slaan, moet je hier actief mee aan de slag gaan. Maar hoe doe je dat dan? Wanneer jij een hoofdstuk leest, is het de truc om te bedenken wat de hoofdzaken zijn. Schrijf deze na het doorlezen van het hoofdstuk op, zodat je deze weer terug kunt lezen wanneer je gaat studeren voor je tentamen. Zo heb je meteen een soort samenvatting gemaakt. Heb jij moeite met het vinden van de hoofdzaken? Vraag nadat je de belangrijkste punten hebt opgeschreven of ChatGPT de hoofdzaken uit de tekst kan halen en kijk of dit een beetje met elkaar overeenkomt. Zo ben jij zonder dat je het doorhebt weer actief bezig met de stof. Maak vervolgens een mind map met kleurtjes, tekeningen, symbolen etc. zodat je verbanden tussen alle hoofdzaken maakt. Om jezelf vervolgens te overhoren kun je flash cards maken van de begrippen die jij lastig vindt. Daarnaast zijn er vaak oefententamens te vinden via jouw opleiding of online, waarmee je kunt testen of je de stof goed beheerst. Kun jij geen oefententamens vinden? Bel een studiemaat op en ga een middagje samen studeren. Bedenk oefenvragen voor elkaar en kijk samen naar moeilijke stukken. Zo ben je actief bezig met de stof én heb je nog eens een gezellig middag. Zin in wat uitdaging? Maak er een spelletje van en laat degene die de meeste vragen fout heeft bijvoorbeeld de afwas doen. Studeren is dan zo stom nog niet (als je wint natuurlijk ;-)).

Meer dan je best kun je niet doen

Wanneer jij je aan je planning hebt gehouden en je goed hebt geoefend met de stof, is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in jezelf. Je hebt tenslotte alles gedaan wat je kon en bent deze periode serieus aan de slag gegaan. Het heeft dan ook geen zin om voor het tentamen nog allerlei stof te herhalen. Want voor je het weet ben je zo zenuwachtig dat jij de simpelste vragen niet meer weet te beantwoorden. En dat terwijl jij de stof gewoon goed kent! Luister voor je tentamen liever naar chille muziek. Een leuk idee is om elke studieperiode een playlist aan te maken waar jij voor je tentamen naar kunt luisteren. Voeg tijdens de periode wanneer jij even een pauze hebt in jouw studieplanning telkens een paar nummers toe waar jij vrolijk van wordt. Zo ga jij relaxed en vol goede moed het tentamen in. You can do it!

 

Geen inspiratie? Check onze playlist met nostalgische party hits!

Black-out?

Oh nee… Paniek! Je bekijkt een vraag op je tentamen en het lijkt net of je Chinees leest. Heb je dan toch niet goed genoeg gestudeerd? Je kan je opeens helemaal niks meer herinneren: je hebt een black-out. Door nu over alle stof te gaan bedenken of je die nog wel weet, krijg je alleen maar meer stress. Doe je ogen even twee minuten dicht en adem rustig in door je neus en uit door je mond. Zo zal jouw hoge hartslag weer rustig worden en kun je weer wat relaxter nadenken. Heb je nog steeds stress? Vraag of je even naar de wc mag. Door even te lopen naar een andere ruimte, zal de rust weer wat meer terugkeren en denk je even aan iets anders. Onthoud wel dat de tijd gewoon doortikt, dus probeer niet al te lang weg te blijven. Maar zoals we al eerder hebben gezegd: heb vertrouwen in jezelf! Je hebt de hele periode gestreden, dus die black-out komt puur door de zenuwen en niet omdat je de stof niet goed kent. Reden genoeg om met een goed gevoel dat tentamen in te gaan! :-)

 

Heb je in jouw studieplanning wat gaatjes vrij en wil jij deze zomer lekker genieten van een mooie vakantie? Check dan snel onze vacatures en solliciteer vandaag nog!