Zo overtuig je je ouders van een buitenlandstudie of -stage

13 september 2018 Leestijd: 3 minuten

Denk je over een buitenlandstudie of -stage? Yes! Na college op het strand van Barcelona neerploffen of op safari in Zuid-Afrika. Goals! Nu nog je ouders overtuigen. De onderstaande tips gaan je daarbij helpen.

Hier Moet Je Zijn Om Alvast In De Kerststemming Te Komen

1. Een goede reden

Meer likes dan ooit op je Instagramfoto’s verzamelen of kunnen feesten tot zonsopgang zijn niet bepaald argumenten die je ouders zullen overtuigen. De meeste studieprogramma's in het buitenland willen studenten die een goede reden hebben om te gaan. Voor je inschrijving moet je dan ook altijd kunnen overbrengen wat je denkt uit deze ervaring te halen. Gebruik dezelfde redenen voor je ouders.

2. Betaal het (grotendeels) zelf

Zorg dat je een leuke bijbaan scoort waar je met plezier werkt, zodat je flink kunt cashen om je buitenlandstudie of -stage zelf te betalen. Wanneer je het zelf betaalt, kunnen je ouders in ieder geval geen nee zeggen om financiële redenen.

3. Probeer een beurs te regelen

In het buitenland studeren is vaak geen koopje. Wat extra’s op je bankrekening kan daarom nooit kwaad. Gelukkig zijn er beurzen waar je aanspraak op kunt maken, zoals Erasmus+, Holland Scholarship of Sino-Dutch Scholarship om maar een paar voorbeelden te noemen. Verdiep je erin.

4. Wees je ook bewust van de nadelen

Misschien heb je de pech dat je ouders voornamelijk nadelen zien. Maak ze duidelijk dat je ook over de nadelen en bijbehorende oplossingen hebt nagedacht. Nadelen kunnen zijn: een pittiger academisch jaar, hogere kosten, grote onzekerheid hoe je leven daar gaat zijn, een taalbarrière, etc.

5. Voorbereiding is key

Als je je ouders laat zien dat je aan elk mogelijk item hebt gedacht, zullen ze je wat meer vertrouwen geven door je supergoede voorbereiding. Je bent geen doorsnee vakantieganger, dus denk verder dan wanneer je jouw handbagagekoffertje inpakt voor een citytrip. Denk bijvoorbeeld ook aan spulletjes die je gebruikt om te studeren, het wisselende klimaat, gegevens van belangrijke instanties en meer.

6. Nieuwe dingen proberen

Je ouders hebben je ongetwijfeld altijd gestimuleerd om nieuwe dingen te proberen en leren. Van die spruitjes waar je nooit van bent gaan houden tot de tafel van twee en sociale bijeenkomsten waar je vooraf nooit zin in had, maar een aantal vrienden aan hebt overgehouden. Je wilt nu helemaal alleen in het diepe springen. Dat kunnen ze dan toch alleen maar motiveren?

Heb je rekening gehouden met al het bovenstaande, dan is weigeren toch geen optie meer?!