Op en top in je mentale vel

5 juni 2023 Leestijd: 6 minuten

Studiedruk, studieschuld en FOMO. Niet heel gek dat de superstudent van tegenwoordig mentaal niet altijd even lekker in zijn of haar vel zit. Je bent onwijs aan het soggen of je blijft het liefst in je bed liggen en je voelt je er stiekem een beetje schuldig over. Niet het lekkerste gevoel, maar je kan er zeker wat aan doen! Een beetje peper in je reet gecombineerd met wat motivatie en je bent al een heel eind op weg. Maar af en toe moet je wat inspiratie toegestopt krijgen, en daar zijn wij voor. Wij hebben onze SUSA-studenten eens gevraagd wat hun ultieme tips zijn om op en top in je mentale vel te zitten. Lees snel verder en take notes!

230531 Blog Op En Top In Je Mentale Vel Quote

Tips van onze eigen SUSA's

Af en toe is het goed om advies net even wat meer tast- en toepasbaarder te maken. Daarom hebben wij hebben de (mogelijke) dagelijkse struggles van een student opgenoemd, en zijn onze eigen SUSA’s afgegaan voor tips:

 

Probleem 1

Je hebt ruzie met een vriend of vriendin en je weet even niet hoe je het moet oplossen.

Oplossing

Zo’n ruzie kan mentaal best wel aan je vreten. Je bent misschien boos of gefrustreerd, dus direct al je woede uiten is niet zo’n goed idee. Slaap er daarom even een nachtje over en probeer mentaal weer wat rustiger te worden. Wil je toch wat advies van een ander? Vraag dan advies aan iemand die er volledig buiten staat, om ervoor te zorgen dat het advies zo objectief mogelijk is. Uiteindelijk is het altijd goed om het gesprek aan te gaan met degene waarmee je ruzie hebt, hoe erg je er ook tegen opziet. Spreek het uit en kom samen tot een oplossing. Boosheid of frustratie opkroppen is niet goed voor je mentale gezondheid en zorgt voor een minder vrolijke state of mind. Precies wat je niet wil dus!

 

Probleem 2

Het gaat even niet zo lekker met je studie.

Oplossing

We have all been there! Een studie-dipje is best wel voor de hand liggend deze dagen. En als deze een paar dagen aanhoudt is het ook moeilijk om jezelf toch weer achter die boeken en laptop te krijgen. Maar hoe klim je weer uit dat dal? Ga eens in gesprek met je studiematen. Vraag hoe zij zichzelf oppeppen en wat zij doen als al het studeren voor tentamens even niet wil lukken. Probeer ook te denken aan je einddoel! Je zal je vast wel eens afvragen wat je nou eigenlijk aan het doen bent, maar dat weet je allang: dat papiertje halen! Nog even doorzetten, de finish is in zicht…

Weet je nou echt even niet wat je wil met je studie? Neem dan contact op met je studieadviseur! Zij kunnen je altijd helpen en weten precies de trucjes om jou weer (een beetje) regenboogkleurig te laten denken.

 

Probleem 3

Je zit überhaupt niet lekker in je mentale vel.

Oplossing

Even voor de duidelijkheid, niet lekker in je vel zitten hoeft niet altijd een concrete oorzaak te hebben. Af en toe kan het gewoon zo zijn dat je even wat zelfliefde nodig hebt. Ga bijvoorbeeld lekker in bad; organiseer voor jezelf een selfcare avond met een filmpje, snacks en een maskertje; maak een lange wandeling; ga uitwaaien op het strand of knuffel met je favoriete (huis)dier! Geloof ons, je mind en humeur krijgen hier zeker een boost van!

 

Lees jezelf rijk

Tegenwoordig is er een breed scala aan mentale hulpboeken. Maar de keuze is reuze en die boeken komen dan ook in verschillende vormen en maten. Je zou natuurlijk op Bol.com kunnen kijken en je gek kunnen filteren op jouw voorkeuren, maar wij hebben alvast een paar toppertjes voor je op een rij gezet, zodat jij moeiteloos aan de slag kunt:

  • Fokking druk – Thijs Launspach: Deze psycholoog bespreekt het nieuwe normaal: fokking druk zijn. Launspach haalt aan waarom we onszelf tegenwoordig helemaal overhoop werken, waarom FOMO vaak aanwezig is en wat we zelf kunnen doen om te kunnen dealen met stress en hoe we een burn-out kunnen voorkomen. Een must-read voor de student van tegenwoordig!
  • Jong en opgebrand – Bram de Brabander: Deze Vlaamse freelance-journalist deelt zijn eigen ervaring met het worstelen met mentale gezondheid en hoe hij weer op zoek moest naar zichzelf en zijn plek binnen de maatschappij. Een open en eerlijk verhaal van een jonge burn-outer.
  • Uit je dip gaan! – Liesbeth Kamerling: Ook wel: eerste hulp voor vastlopers. Ideaal als wegwijzer om je leven weer op de rit te krijgen. Want iedereen heeft wel eens een dip, maar volgens Kamerling heb je niet veel nodig om er weer uit te komen en het kan allemaal gewoon vanuit huis. Een perfect boek voor de student dus!
  • Master your mindset – Michael Pilarczyk: Een bestseller van een mindset en mindfulness coach die je helpt bij je persoonlijke groei. Hij geeft je tips over hoe je je mindset kan veranderen en geeft je inzicht in je eigen bewustzijn. Waarom doe je wat je doet? Wat wil je écht? En hoe doorbreek je gedachtenpatronen? Pilarczyk helpt je bij deze vragen.

De mentale schijf van vijf

Uiteraard is het goed om regelmatig even bij jezelf te checken hoe je mentaal gaat. En het is best een uitdaging om alle ballen hoog te houden. Om die reden heeft psychiater Esther van Fenema de mentale schijf van vijf gecreëerd zodat jij bewust om kan gaan met jouw mentale gezondheid. Met deze vijf pijlers zorg jij ervoor dat jouw mentale gezondheid op en top fit blijft:

  • Beweeg voldoende;
  • Plan voldoende rust;
  • Wees matig met telefoongebruik;
  • Praat over je problemen;
  • Investeer in je sociale contacten
Mentale Schijf Van Vijf

Esther schrijft dat alle partjes van de schijf belangrijk zijn, maar dat niet iedereen alle partjes altijd even hard nodig heeft. Het is dan ook goed om bij jezelf na te gaan welke schijven jij af en toe wat meer of minder nodig hebt. Zo leer je jezelf én jouw valkuilen steeds wat beter kennen!

 

*Gaat het echt even niet zo lekker met je en merk je dat je meer hulp nodig hebt dan deze tips? Neem dan contact op met jouw huisarts! Die kan jou verder helpen en passende oplossingen bieden.

 

Wil jij de boeken uit onze leestips graag aanschaffen, maar werkt jouw bankrekening niet mee? Check dan onze vacatures en sprokkel flexibel je geld bij elkaar om ze alle 4 te kunnen kopen!