De dames van atletiekvereniging Uros waren on fire op het NSK Indoor Atletiek

13 maart 2018 Leestijd: 4 minuten

Menig weekend staat weer in het teken van een Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK), en je weet wat dat betekent: ook de strijd om de SUSA-cup is weer losgebarsten. Studentenstad Amsterdam ging er wederom met de meeste punten voor de SUSA-cup vandoor.

Winnaar Ruben Samson (3.000 meter) midden; winnares Eveline Saalberg (200 en 400 meter) rechts.
Winnaar Ruben Samson (3.000 meter) midden; winnares Eveline Saalberg (200 en 400 meter) rechts.

Ze hebben niet gewonnen, de dames van de Maastrichtse Studenten Atletiekvereniging (MSAV) Uros, maar wel flink gescoord op het NSK Indoor Atletiek. Ze gingen er nog nét niet met alle prijzen op de hardloopbaan vandoor. Tijd om te kletsen met voorzitter – én grote winnares van de dag – Eveline Saalberg.

Maar eerst een kleine terugblik naar het afgelopen weekend: Amsterdam sprokkelde na het NSK Boulderen in december ook tijdens het NSK Indoor Atletiek in Apeldoorn de meeste punten binnen en staat daarmee nog steeds aan de leiding voor de SUSA-cup. Maastricht is na dit NSK in the run en staat nu op een 3de plaats. MSAV Uros mag hartstikke trots zijn op haar hardloopkanonnen! Eveline Saalberg zette in Apeldoorn de 200 én 400 meter op haar naam, Eartha Weber klom op het hoogste podium bij de 3.000 meter en Ruben Samson – nee, inderdaad geen dame –  won de 3.000 meter bij de heren. Een mooie buit aan prijzen ging mee naar het zuiden! Tel daar een heleboel enthousiaste leden en het gezellige karakter van Maastricht bij op … en je kunt je voorstellen hoe er flink werd geproost bij Uros dit weekend!

Voorzitter Eveline verklapt ’t geheim van haar sportsucces

Wij zijn reuze benieuwd naar het geheim van het sportieve succes van Eveline en MSAV Uros! Zit het in het Maastrichtse bier – eh water? Nee, het is een kwestie van regelmatig trainen, prestatiedrang én gezelligheid volgens haar. De negentienjarige studente Geneeskunde doet zelf al sinds haar achtste aan atletiek en kreeg lange tijd regionale training in Zuid-Nederland. Eveline: ‘Hier heb ik mijn looptechniek sterk verbeterd en dat verleer je niet zomaar.’ Ze vertelt dat ze nu niet uitzonderlijk veel meer traint, maar die 4 à 5 keer per week vinden wij best pittig! ‘Ik denk dat dit met die basis van vroeger voldoende is om te blijven presteren.’

Het succes van de club heeft volgens de voorzitter vooral te maken met het plezier maken met elkaar. ‘We motiveren elkaar en, zoals misschien wel te merken was tijdens het NSK, zijn we zeer fanatieke supporters. Ook onze mindere toppers worden uitbundig aangemoedigd en dat zorgt voor een supersfeer.’ Nou, dat was zeker te merken in het publiek afgelopen weekend in Apeldoorn (Omnisport)!

Topsportcombinatie

Voor sommige studenten is het een hele opgave om zichzelf naar de sportschool te slepen, maar voor Eveline zeker niet. Ze vindt haar studie en het vele sporten juist een topcombinatie! Volgens de atlete is het een kwestie van overdag goed plannen en doorwerken, zodat ze ‘s avonds haar hoofd lekker kan leegmaken op de atletiekbaan. Eveline: ‘Het is zelfs zo dat als ik een weekje minder sport, ik merk dat mijn motivatie voor de uni ook achteruit gaat’. De Vessemse met de snelle benen stelt dat het sowieso een goed idee is om een hobby naast je studie te hebben. Zo kun je afwisselen en heb je ook een stok achter de deur om je studietaken op tijd af te vinken, anders gaat het ten koste van wat je leuk vindt. Zoek je nog een leuke sport? Atletiek! Eveline: ‘Het atletiekwereldje is écht leuk. Concurrenten helpen elkaar gewoon en dat zie je in weinig andere sporten.’ En wie weet zien we haar volgend jaar wel terug op een NSK!

Genieten, ongeacht je prestatie

Op de officiële NK’s komen veel studenten niet eens aan de bak en dat is zonde, vindt de atlete. Daarom is een NSK ook extra leuk! Eveline: ‘Deze wedstrijden zijn juist leuk en dat motiveert weer tijdens de trainingen. Dat geldt niet alleen voor de top, maar voor iedere atleet’. Mocht je ook dromen van het podium? Gewoon doen! Eveline tipt om mensen op te trommelen die mee willen doen, want met een groep is het nóg leuker dan alleen. ‘En dan vooral genieten van het lopen op zo’n evenement tussen al je medestudenten, ongeacht je prestatie!’

NSK Indoor Atletiek

De aftermovie van dit NSK verschijnt binnenkort op ons YouTube-kanaal. Het volgende NSK op de agenda dat meetelt voor de SUSA-cup is het NSK Podiumdans op 14 en 15 april. Stay tuned!