Hoe overleef ik: de feestdagen?

14 december 2023 Leestijd: 4 minuten

Sinterklaas hobbelt met Ozosnel over de daken, we hebben de kerstliedjes al 100 keer op repeat gezet, en ook de plannen voor Oud & Nieuw zijn inmiddels al gemaakt: oftewel… de feestdagen komen eraan! Voor veel studenten is dit de favoriete tijd van het jaar, maar laten we wel wezen: het is ook de drukste én vooral de duurste tijd van het jaar. Wat nou als je eigenlijk nog zin moet maken voor de feestdagen? Geen tijd voor paniek, want met deze survivalgids kom jij de feestdagen zo goedkoop én relaxed mogelijk door!

Hier Moet Je Zijn Om Alvast In De Kerststemming Te Komen

Sinterkerstennieuw

Sinterklaas, kerst, oud en nieuw: het feesten houd niet op! Verplichte events met je familie, vrienden, je vereniging, sportclub of misschien zelf je collega’s, waar moet je de tijd vandaan halen? Geen stress, want sinter-kerst-en-nieuw is dé uitkomst voor jou! Het feest waar je gewoon alles in één keer tegelijk viert, gewoon ergens in die vage periode tussen sinterklaas en oud & nieuw, waarin de tijd een onbestaand concept lijkt te zijn. Dus neem dit jaar het initiatief en organiseer die borrel of dat etentje en je bent weer een heel jaar klaar met het organiseren van feestjes! Da’s pas winnen, niet?

“Heb je al iemand op het oog?”

Die gatherings met je familie tijdens al die diners en borrels met de feestdagen zijn gezellig, maar kunnen toch ook een tikkeltje ongemakkelijk zijn. Want, we krijgen ‘m allemaal wel eens te horen “hEb jE al eEn vriEnd(in)?!” “wAt BeN jE gRoOt GeWoRdEn!” “oP wIe HeB jIj GeStEmD?” Soms lijken die etentjes met je familie net een kruisverhoor: ver-moe-iend! Maar gelukkig kun je door het tactisch te spelen dit soort vragen vermijden! Scan bijvoorbeeld wie waar zit en beslis om toch even een paar stoelen verderop van die schmutzige oom te gaan zitten. Je kunt natuurlijk ook je verstand op nul zetten, elke vraag nét wat te eerlijk beantwoorden en vooral genieten van het eten met een drankje. Dan durven ze het volgend jaar vast niet opnieuw!

How to survive: je schoonfamilie!

Pfoe, heb je net jouw eigen familie overleefd met die ellenlange diners, en dan bedenk je je… Die nieuwe parel die je aan de haak hebt geslagen is hartstikke leuk, maar dat betekent ook: meet-the-parents tijdens de feestdagen of in jouw geval nu de héle familie. Want tijdens pakjesavond, dat kerstdiner of een oud & nieuw borrel, zul jij meteen alle opa’s, oma’s, tantes en ooms ontmoeten. Maar no stress, in de meeste gevallen zijn zij alleen maar blij je te ontmoeten. Neem een bloemetje of iets te eten mee en je zit bij binnenkomst meteen gebakken! Let daarnaast een beetje op je alcoholgebruik, iedereen snapt dat de zenuwen aanwezig zijn, maar je maakt jezelf niet populair als je bij het hoofdgerecht al op de tafel staat te dansen. Wees vooral lekker jezelf, jouw lover heeft niet voor niets voor JOU gekozen!

Laatste kerstmaal? Dacht het niet!

Kerst draait natuurlijk om… lekker eten! En wat blijft er vaak over na kerst…? Restjes! Geneer je niet en neem je eigen Tupperware mee. Zo heb je nog eens een lekker prakkie voor een prikkie. Scheppen maar! Aan het dineren in een restaurant? Dan is een eigen Tupperware misschien niet zo gepast. Gelukkig zijn ze daar ook de moeilijkste niet en maken de meeste restaurants gebruik van de welbekende ‘doggybag’. Check ook eens apps die voedselverspilling tegen te gaan, bijvoorbeeld Too Good To Go. En scoor die overgebleven Kerstspecials voor een prikkie!

 

Geen geforceerde gesprekken meer?

Ben jij klaar met die geforceerde gesprekken aan tafel? Knijp er dan even tussenuit met jouw vrienden of familie! Er zijn een hoop feestelijke winterse activiteiten zodat jij jouw feestdagen niet continu aan tafel hoeft door te brengen. Zo is niemand ooit te oud voor de Efteling! Tot 4 februari proef jij de winterse sfeer in dit park tijdens de Winter Efteling. Zijn de kaartjes iets te prijzig? Op VakantieVeilingen scoor jij nu voordelig tickets voor Winter Slagharen, Walibi Winter Belgium en Walibi Holland: Bright Nights. Daarnaast zijn er een stuk voordeligere activiteiten die jij kunt doen om te genieten van die heerlijke winterse dagen. Ga bijvoorbeeld schaatsen (op natuurijs als het zover is) of bouw een sneeuwpop. Is die kou niks voor jou? Warm jezelf op in de sauna of bouw thuis lekkere Ginger Bread houses met een warme chocolade melk met slagroom in je hand. Zin om Nederland even te ontvluchten? Stap de latten op en ga een weekendje skiën in Winterberg, waar je volop geniet van de gezellige après-ski.

Sluit het jaar af met een knal

Wil jij het jaar even goed afsluiten? In verschillende grote steden worden grote (gratis) vuurwerkshows georganiseerd. Zo geniet je in Rotjeknor bij de Erasmusbrug, in Agga bij de Hofvijver, en in de Lichtstad bij de Piushaven van geweldige vuurwerkshows. Wil jij liever dansend het nieuwe jaar in? Ook dan zijn er genoeg opties. In Amsterdam worden verschillende grote festivals georganiseerd zoals: Free Your Mind NYE Special, Awakenings en TikTak NYE. En ook in Utrecht worden leuke Oud & Nieuw-feesten georganiseerd en kun jij bijvoorbeeld genieten van Goldband, Mula B en Vunzige Deuntjes in TivoliVredenburg. Wakker geworden met een kater? Dan hebben wij de perfect oplossing! Reset jezelf en start 2024 op het strand met een frisse Nieuwjaarsduik!

 

Vallen die feestmaanden weer een stuk duurder uit dan verwacht? Check dan snel onze vacatures en vul jouw portemonnee binnen no-time weer aan.