De nieuwe huurwet van 2024: Wet betaalbare huur

25 juni 2024 Leestijd: 4 minuten

Goed nieuws! Vandaag is er gestemd over een nieuwe huurwet die per 1 juli 2024 ingevoerd wordt. Deze 'Wet betaalbare huur' gaat de spelregels van de huurmarkt flink veranderen. Tijd om de veranderingen op een rij te zetten en te ontdekken hoe dit jouw studentenleven gaat beïnvloeden! 

Studentenhuis Huize Avion in Enschede - 4

Wat is de Wet betaalbare huur?

De Wet betaalbare huur zorgt ervoor dat de huurprijs past bij de kwaliteit van de woning. Dit gebeurt met behulp van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit puntensysteem bepaalt of een woning in de vrije sector valt of niet. Nu valt een woning in de vrije sector als deze 147 punten of meer heeft, maar per 1 juli gaat deze grens naar 186 punten. Dit betekent dat meer woningen onder de gereguleerde sector vallen en je huisbaas verplicht wordt om de wettelijk vastgestelde maximale huurprijs te hanteren. Hierdoor kan de huurprijs van ongeveer 300.000 woningen met gemiddeld €190 per maand omlaag. En dat betekent: meer geld in jouw zak voor de leuke dingen in het leven!

Hoe werkt dat dan?

De punten van een woning worden bepaald op basis van verschillende aspecten, zoals de grootte, het energielabel, eventuele buitenruimte en de populariteit van de buurt. Als jouw woning kleiner is, een laag energielabel heeft of in een minder populaire wijk staat, kan het zijn dat je straks minder huur gaat betalen. Zo worden woningen met een energielabel van B of hoger beloond met extra punten, terwijl woningen met een energielabel van E of lager juist minpunten krijgen. Dit stimuleert hopelijk ook nog eens de verduurzaming van huurwoningen. 

Wat betekent dit voor jouw portemonnee?

Stel je voor: je huurt momenteel een kamer in Utrecht voor €465 per maand. Je huis heeft geen buitenruimte, is energie-onzuinig en bevindt zich in een minder populaire buurt. Dan kan het zijn dat je vanaf 1 juli voor dezelfde kamer €335 per maand gaat betalen! De nieuwe wet zorgt ervoor dat huurprijzen beter in lijn liggen met de kwaliteit van de woning. Dus als jouw studentenhuis niet voldoet aan de hoogste standaarden, dan moet de huurprijs daar ook op aangepast worden! ;) 
 
Let wel op! Als je huur na de invoering van de wet hoger is dan wettelijk toegestaan, verandert deze niet automatisch. Het is (nog steeds) jouw verantwoordelijkheid als huurder om hierover met je huisbaas te praten. Als jullie er samen niet uitkomen, kun je de hulp inroepen van de Huurcommissie of de gemeente. Gemeenten hebben via de nieuwe wet wel meer bevoegdheid om strenger te handhaven en gepaste straffen uit te delen. Hoewel dit een stap in de goede richting is, is het dus nog steeds belangrijk om alert te blijven en zelf aan de bel te trekken!

Addertje onder het gras...

De maximale huurprijs voor onzelfstandige woonruimtes, aka studentenkamertjes, kan met 25% omhoog gaan. In de praktijk zal dit niet veel verschil maken omdat de maximale huurprijs zelfs na de verhoging meestal nog onder de huidige huur blijft door de vernieuwde puntentelling. Voor sommige pechvogels die in een studentenhuis met veel voorzieningen wonen, kan de huur dus iets stijgen. Gelukkig hebben de meeste studenten hier geen last van, want de huur voor huidige huurders mag niet zomaar verhoogd worden; dat moet via de reguliere jaarlijkse huurverhoging. Als je al een kamer hebt, hoef je je dus geen zorgen te maken!

Hoe bereken ik mijn huurprijs?

Benieuwd of jouw huur straks omlaag kan? Je kunt de maximale huurprijs voor jouw woning berekenen aan de hand van het puntenaantal dat je woonruimte krijgt. Dit doe je met de Huurprijscheck van de Huurcommissie, een handige online tool die het woningwaarderingsstelsel (WWS) inzichtelijk maakt. Let wel op: de huidige Huurprijscheck is nog gebaseerd op het oude puntensysteem. Zodra de wet wordt aangenomen, zal de check aangepast worden en kun jij gelijk berekenen hoeveel punten je huis heeft! 

Wil je nu al weten welk puntenaantal jouw woning krijgt onder het nieuwe systeem? Neem dan alvast een kijkje in dit document en ontdek hoe jouw huurprijs binnenkort berekend wordt. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je je voorbereiden op eventuele veranderingen in je huurkosten. 

En nu?

Hoop jij op een verlaging van je huur en kun je die extra centen goed gebruiken?  Check dan onze bijbanen en verdien een lekker zakcentje!