Dé handleiding voor jouw studentikoze kerstdiner

12 december 2023 Leestijd: 6 minuten

De feestdagen naderen en dat betekent volle agenda’s. Als student wil je natuurlijk niet dat de feestdagen jouw hele bankrekening leegroven. Vrees niet, want wij hebben de ultieme gids voor een studentikoze kerst die niet alleen een succes bij je vriendengroep is, maar ook voor je portemonnee. Van goedkope cocktails tot makkelijke maar chique recepten, en van slimme supermarktstrategieën tot DIY kerstdecoratie hacks. Trek je lelijke kersttrui maar vast aan en lees de beste tips om jouw kerstdiner te organiseren.

Kerstman

Delegeren kun je leren

Om jouw kerstdiner te laten slagen, heb je een duidelijk plan nodig. Als je een grote groep hebt, is het helemaal makkelijk: delegeer die hap! Als alle schouders evenveel lasten dragen, is het zo gepiept! Maak personen of teams verantwoordelijk voor de onderstaande onderdelen van je kerstdiner. En hou het ergens bij of taken al zijn uitgevoerd: zo kun je nog bijspringen als het toch uit de hand dreigt te lopen.

Sfeerbeheer

Het begint allemaal bij de locatie! Afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers zal dit een makkelijk óf moeilijk klusje worden. Bij een grote groep kan dit namelijk een lastige worden, vooral als je ook nog extra stoelen en tafels moet hosselen. Locatie gevonden waar al je vrienden inpassen? Nice! Check alles goed met de host en spreek af wat je van elkaar nodig hebt om de kersttafel dinerklaar te maken! Een studentenhuis heeft misschien niet genoeg borden en bestek voor zo veel mensen, dus waarschijnlijk is het handig iedereen zijn of haar eigen servies meeneemt! Staat ook nog eens kleurig en gezellig.

 

Daarna kan er worden nagedacht over hoe deze locatie helemaal ‘verkerst’ gaat worden. Want, het diner is naast het lekkere eten natuurlijk één grote show, de aankleding speelt een grote rol! Vraag aan je familie, huisgenoten, of wie dan ook, of ze nog kerstversiering hebben liggen. Kerstversieringen kunnen een dure investering zijn, maar ook duurzaam! Zeker als je samen met deze groep vaker kerst viert. Zo kun je de kerstdoos elk jaar weer van zolder trekken en gaat het om een eenmalige investering met de hele groep. Zeg maar dubbel groen 😉

 

Of nog beter: maak zelf je kerstversiering! Maak stoffen kerstslingers, DIY kerstkransen, origami kerstdecoratie of brei een kersttrui. Ja, je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Je kan natuurlijk ook zes slingers kerstverlichting over je kersttafel hangen, voor het klassieke warme homey-stuko effect.

Entertainment

Kerst is ook dé gelegenheid om stil te staan bij alles dat jullie hebben meegemaakt het afgelopen jaar. En dit kun je natuurlijk in allerlei vormen presenteren:

  • Voer een toneelstukje op over jullie gênantste moment samen en laat de groep stemmen welk meest gênante moment van dat jaar wint;
  • Herbeleef het beste verhaal aan de hand van een over-de-top spoken word performance;
  • Schrijf een kerstlied, zing samen, neem het op en kijk er over een paar jaar met tranen in je ogen op terug;
  • De classic Kahoot, test je kennis over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar;
  • Een ouderjaarsconference-roast, pak je vrienden aan in een speech.

Maak van te voren een korte timetable van het diner, zo heb je het optimale overzicht en weet je zeker dat je geen dinergangen hoeft over te slaan omdat er nog treinen moeten worden gehaald.

 

Wat schaft de pot?

Misschien is het wel de eerste keer dat je voor een grote groep kookt. Daar zijn ook veel inkopen voor nodig. Zeker met de feestdagen is het belangrijk dat hier op tijd een plan voor wordt gemaakt! De supermarkten proberen zoveel mogelijk aan te leveren maar als je te laat bent, valt je gerecht in duigen. Dubbel-triple check wat je nodig hebt en maak een boodschappenlijstje. Vergeet niet te vragen of je vrienden bepaalde allergieën hebben zodat al je vrienden het einde van het diner heelhuids kunnen halen.

 

Bereid goed voor wat de kosten zijn voor de boodschappen. Overleg dit met de mensen die worden uitgenodigd. Met een afgesproken bedrag kan er achteraf geen gezeik ontstaan. Maak desnoods een WieBetaaltWat als er door verschillende mensen wordt ingekocht. Pro-tip: stuur uiteindelijk één tikkie in de groep: wie zit er nou te wachten om 4 losse te moeten betalen?

 

Dan de grote vraag: wat schaft de pot dit jaar? Dat zal misschien wel de moeilijkste en belangrijkste keuze zijn van het diner. Voor velen is dit het hoogtepunt van de avond. Hopelijk heeft je dinergroep een befaamde studentenchef in het midden. Mocht dat niet zo zijn, hebben wij hieronder wat gerechtjes voor je uitgezocht die haast niet fout kunnen gaan (we nemen alvast afstand van alle afgebrande keukens).

Voorgerechten

  • Tomaten-basilicum Bruschetta:  Misschien wel het vaakst geserveerde voorgerecht in studentenland. Meng gehakte tomaten, verse basilicum, knoflook en olijfolie. Serveer op geroosterde stukjes stokbrood.
  • Caprese salade op een stokje:  Een creatieve twist van een echte klassieker. Rijg mozzarella, cherrytomaatjes en basilicumblaadjes op kleine spiesjes. Besprenkel met balsamico-glazuur.
  • Baba Ganoush met pitabroodjes:  Een extra-lekkere zelfgemaakte versie van je favoriete humus. Rooster aubergines, pureer ze met knoflook, tahin, citroensap en olijfolie. Serveer met pitabroodjes.

Hoofdgerechten

  • Spinazie en feta-gevulde portobello champignons:  Vul portobello champignons met een mengsel van verse spinazie, feta, knoflook en olijfolie. Bak tot de champignons zacht zijn en serveer met gebakken, gekruide aardappeltjes en kruidenkaas.
  • Vegetarische curry:  Maak een snelle groentecurry met currypasta, kokosmelk en een mix van seizoen groenten zoals bloemkool, erwten en aardappelen. Serveer met rijst of naan.
  • Ovenschotel met pompoen:  Snijd pompoen in blokjes en meng met zoete aardappelen, wortelen en rode ui. Besprenkel met olijfolie, kruiden en bak in de oven tot de groenten zacht zijn; strooi verkruimelde feta en verse peterselie over de gebakken groenten

Goedkope cocktails

  • Een cocktail klassieker is de Dark ’n Stormy. Daarin gaat bruine rum en ginger beer. Limoentje erbij, partje om te garneren en ijs om af te koelen. Super easy, super lekker. Door eerst het ijs toe te voegen, dan de gingerbeer en als laatste de bruine rum ziet je cocktail er ook nog eens mooi uit.
  • Misschien de allermakkelijkste, de Gin-Tonic bestaat uit – hou je vast – gin en tonic. Giet beide ingrediënten in het glas en voeg een lang en dun gesneden plakje komkommer toe om er echt een frisse, goedkope, smaakbeleving van te maken.
  • De Scroppino is niet alleen ideaal vanwege de lieve prijs, maar ook omdat dit romige drankje door kan als hemels dessert! Klop met een mixer citroensorbetijs, prosecco en wodka door elkaar. Deze substantie serveer je uit in een glas en garneer je met een limoenschijfje. Liquid diner!

Supermarktstrategieën

Geïnspireerd geraakt door alle eetmogelijkheden? Dan gaan we over tot actie. Ieder gerecht begint bij de ingrediëntenlijst. Vergeet niet dat aangeleverde allergieënlijstje van je vrienden ernaast te leggen en dan ben je ready to go. Kerstinkopen betekenen in de plaatselijke supermarkt vaak regelrechte chaos en grijp je in de week voor kerst vaak naast gewilde producten. Doe de boodschappen die je diner kunnen maken of sjaken daarom iets verder van te voren. Je groentjes en kruidjes kun je meestal nog wel vinden, dus haal die zo vers mogelijk binnen! Pro-tip: zowel boodschappen als drank kun je online bestellen en laten leveren zonder extreme extra kosten! Met een grote boodschappenlijst scheelt dit ook nog eens sjouwen en je bespaart jezelf duw- en trekwerk in de supermarkt.

SUSA’s Kersemus geluiden

Voordat je kerstdiner begint wil je natuurlijk dat alle aanwezigen bij binnenkomst al helemaal in de kerstsfeer zitten. Daarom hebben we een dikke vette playlist gemaakt. Luister hier naar de SUSA Kersemus playlist!