Hoe overleef ik… deze hittegolf?!

10 juli 2023 Leestijd: 3 minuten

Na de vreselijke eerste maanden dit jaar die we “lente” moesten noemen, is de zomer EINDELIJK daar! Echt wel lekker dat warme weer, maar man o man… De hittegolf brengt ook wat nadelen met zich mee. Want probeer jij maar eens in slaap te komen wanneer jij in je studenten(zolder)kamer ligt zonder airco. Francine Oomen gaat dan wel een nieuw ‘Hoe overleef ik’-boek uitbrengen, maar die focust zich helaas niet op een hittegolf. Daarom hebben wij dé tips voor jouw verzameld, zodat jij niet alleen je hoofd, maar ook je studentenkamer koel kan houden deze zomer. Stap één is natuurlijk genoeg ijsjes eten, maar ben jij benieuwd naar de verdere tips? ;) Lees dan snel verder!

Susa Lowres Webshoot 97

1. Lekker blijven luchten

Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar houd overdag al jouw ramen, deuren en gordijnen dicht. Wanneer de zon aan het einde van de dag onder gaat en de temperatuur buiten lager is dan binnen, is het tijd om alles lekker door te luchten! Zet al je ramen wagenwijd open, zodat er genoeg koude lucht door je kamer stroomt. Heb je twee ramen tegenover elkaar in je huis? Zet die dan beide open voor een extra luchtstroom. Is die tocht ook nog eens ergens goed voor! Begint het alweer warm te worden? Doe dan de ramen weer dicht, sluit je gordijnen en houd die koude lucht binnen! Zo warmt je kamer veel minder snel op en is het een koele oase waar je lekker kan chillen. Heb je wat geld over? Installeer dan zonwerende raamfolie op je ramen om te voorkomen dat de zonnewarmte binnenblijft. Dit kan helpen om de temperatuur in je huis te verlagen. Is de zon onder? Tijd om alles weer open te gooien, vooral boven en op zolder. Warmte stijgt namelijk naar boven en op die manier kun je de warmte vrijlaten en een koude frisse lucht weer vangen!

2. Koud koken, koud eten

Je herkent het waarschijnlijk wel. Het is de hele dag 30 graden, en dan moet je óók nog eens boven zo’n warm fornuis, crematorium-oven of veel te veel warme-luchtblazende airfryer je eten klaarmaken. Echt niet chill! Gebruik in plaats daarvan gewoon lekker je handen en verse koude producten om je eten klaar te maken! Hier zijn onze favoriete koude gerechten:

  • Lekker makkelijk, studentenwrappie. Het idee is oud, maar goud. Pak wat volkoren wraps (want gezonder dan naturel) en vul deze met ingrediënten naar keuze of wat je op dat moment in je koelkast hebt liggen. Breng bijvoorbeeld een laagje roomkaas met bieslook aan en vul de wrap met sla, komkommer, tomaatjes, geraspte wortel en gerookte zalm.
  • Geen trek door dat warme weer? Ga dan voor een lekkere koude soep: gazpacho. Pureer tomaten, komkommer, paprika, ui, knoflook, olijfolie en azijn en geniet van een heerlijke én gezonde maaltijd. Winnen!
  • Pitabroodje. Zo simpel is het. Vul de pita met gerookte kip, avocado, sla en een frisse yoghurtsaus en smullen maar!

Zo hoef je geen warme capriolen uit te halen om je maagje te vullen. En wil je dan toch wat warms? Begin dan wat later op de avond met bereiden, dan is de temperatuur al wat afgekoeld en kan je wat minder bezweet aan de slag.

3. Eet jezelf koud

Naast het ontwijken van je warme keukengerei, kan je ook jezelf laten afkoelen door je manier van eten aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld beter om vega te eten tijdens de warme dagen. Waarschijnlijk heb je het niet door, maar jouw lichaam moet namelijk onwijs hard werken om dierlijke eiwitten te verwerken, waardoor je het automatisch warmer krijgt. Ga je voor wat meer groentjes? Dan hoeft je lichaam niet zo hard te werken en ben jij minder bezig met je gevoelstemperatuur naar beneden krijgen. Is een vega maaltijd toch niet helemaal je ding? Laat dan dat rode biefstukje even links liggen en kies in plaats daarvan voor een stukje kip. Beter voor je temperatuur én je portemonnee!

4. DIY airco

De kans dat je genoeg geld op je rekening hebt staan om een airco aan te schaffen is waarschijnlijk net zo groot als de kans op sneeuw in de zomer. Niet dus (die dingen zijn duuuur!!!). Maar een beetje creativiteit doet ijskoude wonderen! Zoals je waarschijnlijk al voorbij hebt zien komen op TikTok of Instagram, kun je wat ijs voor je ventilator zetten. Dan lijkt het net alsof je tóch een airco in huis hebt gehaald. Vul bijvoorbeeld een fles met water en laat hem in de vriezer staan tot het water bevroren is. Zet hem vervolgens voor je ventilator, of leg wat ijsblokjes in een bak, en je kan vredig in alle koelte chillen.

 

Voordeel: is je ijsfles gesmolten? Dan kan je genieten van heerlijk koud drinkwater. Iets met 2 vliegen in 1 klap…

5. Refreshing

Trek jij het echt niet om in de bloedhitte op het terras te zitten en is het binnen ook te warm om met je vrienden op een kluitje in jouw studentenkamer te chillen? Dan hoef je natuurlijk niet zielie in je uppie binnen te zitten. Organiseer wat verfrissende activiteiten met jouw vrienden. Want let’s be honest, wat is er nou beter dan een watergevecht? Dit zorgt er naast dat jij heerlijk afkoelt ook nog eens voor dat jij jouw jeugdsentiment weer oproept. Wedden dat jij die lach niet van jouw gezicht krijgt? Geen zin om doorweekt thuis te komen? Plan dan buiten een leuke filmavond met je vrienden. Als de zon ondergaat, is de temperatuur prima om lekker buiten te zitten én heb je ook nog eens goed zicht op het scherm. Haal wat snacks en neem wat kussentjes en dekentjes mee en geniet van een heerlijke avond. Nog wat extra verkoeling nodig? Leg overdag Danoontjes in de vriezer en beloon jezelf tijdens de film met een heerlijk Danoon-ijsje! Dát is pas herinneringen ophalen!

Wil je toch even sparen voor die airco om de warme zomermaanden door te komen of gewoon zin om lekker te werken op kantoor met airco? Check dan snel onze bijbanen, dan krijg je je eigen noordpool verspreider zo bij elkaar verdiend!