Zo organiseer jij een vriendenweekend om nooit te vergeten!

20 november 2023 Leestijd: 4 minuten

Voor de meeste vriendengroepen is het een van de hoogtepunten van het jaar: het vrienden/vriendinnenweekend. Met zijn allen naar een andere stad om daar leuke activiteiten te ondernemen onder het genot van een drankje, daar zegt natuurlijk niemand nee tegen. Maar wat als jij degene bent die het moet organiseren? Ik hoor je denken: “shit!”. De vorige jaren was het zó leuk, daar kom ik nooit meer overheen… En hoe doe ik dat nou met dat budget!?. Geen paniek! Met deze tips zorg jij voor een fantastisch weekend.

Groepsfoto van bergbeklimmers

Waar begin je met het organiseren van een vriendenweekend?

Je barst wellicht al uit elkaar van de leuke ideeën voor activiteiten of spelletjes die je kunt gaan doen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar toch is het verstandiger om eerst te oriënteren waar je naartoe wil. De locatie is een essentieel begin! Eigenlijk is elke grote stad in Nederland hier natuurlijk geschikt voor, dus de keuze is reuze. Wil je net wat creatiever uit de hoek komen, maar heb je geen geld voor vliegtickets? Denk dan eens aan steden in Duitsland of aan Antwerpen of Brussel bijvoorbeeld. Ook de Waddeneilanden kunnen erg leuk zijn.

Heb je besloten waar je naar toe wil? Top, regel dan ook meteen de accommodatie zodat je verzekerd bent van een chille slaapplek. Aangezien je natuurlijk geen oneindig budget hebt, is het handig om niet alleen naar hotels te kijken maar bijvoorbeeld eens op zoek te gaan naar een Airbnb of, als je niet zelf voor je ontbijt wil zorgen, een Bed and Breakfast. Dit kan behoorlijk schelen in de kosten en is net zo gezellig. 

Afhankelijk van de reistijd moet je misschien ook nog vervoer regelen. Doe dit ook zo snel mogelijk, zodat de basiselementen van je weekend geregeld zijn. Kijk of je misschien met de trein kan gaan (een groepsretour is vaak erg voordelig). Misschien kun je zelfs van je ouders wel een auto lenen, dan hoef je alleen maar benzine te betalen.

Wat te doen op een vriendenweekend?

De basics zijn inmiddels geregeld, dus je bent al een heel eind op weg. Nu is het tijd om over een programma na te denken. Hierbij is het belangrijk dat je goed let op de duur van de activiteiten. Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat er soms ook nog vervoer naar een activiteit nodig is. Als je tijdens je vriendenweekend wil gaan stappen bijvoorbeeld, denk dan ook na over hoe je 's avonds laat weer bij je accommodatie terug komt.

Loop je vast bij het bedenken van activiteiten? Zie dan hier een aantal mogelijkheden:

 • Een escaperoom (of, als je in Breda bent, een prison escape);
 • Speel je eigen versie van Wie is de Mol?;
 • Houd een pub-quiz;
 • Neem een podcast of video op met je vrienden (deze kan je gezellig terug kijken/luisteren als je over 10 jaar weer op vriendenweekend bent);
 • Ga quadrijden of windsurfen;
 • Bezoek een lokale wijn- of bierproeverij;
 • Ga naar een wedstrijd van de plaatselijke voetbalclub;
 • Dagje vintage-shoppen;
 • Bezoek de kinderboerderij;
 • Organiseer een uitgebreid diner;
 • Organiseer een themafeest met bijpassende spellen.

Waar gaan we heen met het vriendenweekend? Geef hints!

Nu alles zo’n beetje gefikst is, rust er nog de taak om je vrienden te informeren. Je wil natuurlijk nog niet alles verklappen, maar een klein beetje voorpret is altijd leuk.

Om de sfeer onder je vrienden alvast een beetje aan te moedigen en de spanning wat op te voeren, kun je een aantal weken van tevoren alvast hints sturen. Bijvoorbeeld over de locatie. Dit zou je kunnen doen door een quiz te maken waarbij alle eerste letters van de antwoorden samen een activiteit of bestemming vormen. Een andere optie is om op een landkaart de bestemming te omcirkelen en die vervolgens te verknippen, laat ze maar puzzelen. Ook leuk: maak een rekensom en zorg dat de uitkomst de coördinaten van de locatie zijn. Wil je van tevoren juist helemaal niks verklappen en pas op de bestemming zelf je vrienden verassen? Zorg dan voor blinddoeken zodat niemand weet waar de reis naartoe gaat.


Have fun!


Heb jij de rekening voor je vriendenweekend nog niet betaald, omdat je nogal krap bij kas zit? Kijk dan op susa.nl voor een van onze bijbanen!