De plantenguide voor elke student zonder groene vingers

20 mei 2024 Leestijd: 4 minuten

22 mei is het Wereld Plantendag— dé dag om de stoflaag van je verwaarloosde planten af te blazen en ze even wat welverdiende liefde te geven. Ben jij z'n type die zelfs een cactus nog naar de plantenhemel helpt? Dan hebben wij de ultieme lijst met onderhoudsvriendelijke planten die jouw studentenkamer omtoveren tot een groen paradijs. In deze blog leer je hoe je met minimale inspanning je kamer opvrolijkt, je planten alive and kicking houdt (zelfs als je op vakantie bent), en krijg je onze lifesaving Eerste Hulp Bij Planten (EHBP) tips. Zet je schrap: groene vingers zijn overrated, met deze tips wordt elke student een plantenfluisteraar! 

Planten

Top 3 kamerplanten

Ben jij niet bepaald gezegend met groene vingers en heeft jouw kamer er wel eens uitgezien als een plantenkerkhof? Gelukkig bestaan er planten die zelfs jij niet dood kan laten gaan Perfect voor de drukke of soms verstrooide student. Om maar een paar voorbeelden te noemen heb je de ZZ-plant, de sansevieria (ook wel bekend als de vrouwentong) en de spathiphyllum. Deze no-fuss planten hebben weinig meer nodig dan een rustig schaduwplekje en zo nu en dan een slokje water. Ideaal voor die dagen dat je eigen overleving net iets meer prioriteit heeft dan die van je planten. Klinkt als een win-win toch? 

EHBP: Eerste Hulp Bij Planten

Ga je voor de uitdaging en kies je toch een plant die wat meer TLC nodig heeft? Dan hebben we wat EHBP-tips voor je.  

  • Heeft je plant een geel blad? Geen = te veel (vaak water)! Voel daarom regelmatig aan de grond: zit er nog vocht in, sla dan even over met water geven.  
  • Stekken en potgrond verversen doe je het best in het voorjaar. Goede potgrond is essentieel, omdat het water en voedingsstoffen beter vasthoudt. Probeer één keer per jaar de potgrond te verversen.  
  • Voeding geef je vooral tijdens de groeiperiode, van februari tot oktober. Je vindt dit in verschillende vormen, van pillen tot vloeibare smurrie, gewoon in de supermarkt.  
  • Een lichte standplaats is cruciaal, maar direct zonlicht is vaak een no-go. Bladeren verschroeien vaak in de zon. Of ga voor een cactus of andere zon liefhebbende plant. In de winkel heeft een plant vaak nog een label waarop wordt vermeld welke standplaats de plant het liefste heeft. 
  • Vergeet niet af en toe je plant te draaien: planten groeien naar het licht toe en zal zo dus ook scheef gaan groeien.  zodat hij niet naar het licht toe groeit en scheef wordt. 

En als gouden tip: leer je plant kennen! Elk plant heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, net als jij je eigen studiehandleiding hebt. Niet zeker wat voor plant je voor je hebt? Gebruik Plantsnap! 

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Tja, niet je planten natuurlijk! Ga je op vakantie? Zorg dan dat je planten hun ‘home alone’ ervaring overleven! Zet ze bijvoorbeeld dicht bij elkaar om een microklimaat te creëren, geef ze net genoeg water en zorg dat ze niet in het volle licht staan. Een plantenoppas is ook geen overbodige luxe, en als je een DIY-type bent, probeer dan eens een watergeefsysteem te maken met een touwtje in een waterbak! 

Planten als diploma garantie

Het is bewezen dat planten goed zijn voor je geestelijke gezondheid. Ze verhogen de luchtvochtigheid, zuiveren de lucht en maken je studieruimte gewoon een stuk prettiger. Een groene omgeving kan dus niet alleen je kamer, maar ook je studieresultaten verbeteren. En hey, het is ook nog eens een leuke achtergrond voor die Zoom-calls met je docent. Dus waar wacht je nog op, koop een plant en maak van je studieplek een groene oase! 

 

Wil je graag investeren in wat groen in je kamer, maar kun je daarvoor wel wat extra budget gebruiken? Check dan onze bijbanen en wie weet vind je de perfecte bijbaan die je helpt je plantenparadijs te realiseren!