Hoe studentenvereniging Carolus Magnus in Nijmegen het perfecte studentenfeest organiseert

21 juni 2018 Leestijd: 3 minuten

Van studenten tot gepensioneerden, militairen en complete families: stuk voor stuk verschijnen ze 17 juli aan de start van de 102de Nijmeegse Vierdaagse. Deze meerdaagse wandelprestatietocht is natuurlijk al dikke pret op zich, maar er reizen minstens zoveel mensen naar het oosten om een andere reden…

Hoe Studentenvereniging Carolus Magnus In Nijmegen Het Perfecte Studentenfeest Organiseert

We hebben het natuurlijk over de Vierdaagsefeesten. De Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus grijpt de Vierdaagse elk jaar met beide handen aan om tijdens de zomerfeesten groots uit te pakken. Hoe? Voormalig Praeses van Societatis Maarten van Halteren vertelde ons vorig jaar in 2017 over hét studentenfeest voor en tijdens de Vierdaagse. Tijd om even terug te blikken op dit interview.

De eis van de student: lage prijzen, gave artiesten en tot diep in de nacht door

Al jarenlang biedt een aantal leden van de vereniging slaapplekken aan wandelaars aan. Dan slapen ze met z'n twaalven in één kamer en verblijven de wandelaars in de andere studentenkamers. Maar vorig jaar stond vanaf 15 juli ook in het teken van de 2e editie van een ander initiatief: Zomertijd. Een event dat door de vereniging in het leven is geroepen omdat er volgens Carolus Magnus simpelweg nog geen feest was dat voldeed aan de eisen van de student: een feest met gave artiesten, lage prijzen en waar de muziek niet om 00:00 uur stopt. (Inmiddels is de organisatie voor Zomertijd 2018 ook in volle gang) 

Maarten: “Elders in de stad betaal je vaak absurde prijzen voor een biertje, terwijl je hier weinig voor terug krijgt. De artiesten komen vaak eerder op de avond, en tegen 00:00 uur is er buiten dan ook niks meer te beleven. Bij Zomertijd hebben wij elke nacht meerdere toffe artiesten en gaan we tot diep in de nacht door. Daarnaast kost een biertje slechts €1,50.”

“Dat leer je niet binnen de muren van de universiteit”

Zomertijd wordt georganiseerd door een commissie van 7 studenten en een driekoppig bestuur. Hoe je dat voor je moet zien? “Er zijn verschillende rollen binnen deze commissie. Zo kun je denken aan iemand die verantwoordelijk is voor de artiesten, de aankleding, het terras dat overdag geopend is, et cetera.” In de organisatie van zo’n event gaat heel wat tijd zitten natuurlijk! Dan moet je als student behoorlijk toegewijd zijn om dat naast je studie te doen. Dat kan Maarten zeker beamen. “Al sinds november 2016 komt de commissie wekelijks samen om alle vorderingen door te spreken. Dit is een flinke investering naast je studie, maar onze leden staan er juist om bekend zichzelf graag te willen ontwikkelen naast zijn of haar studie. Naast het feit dat het natuurlijk erg leuk is om zo’n mooie week te organiseren, leer je er ook veel van. Denk dan bijvoorbeeld aan zaken als projectmanagement, onderhandelingen, werken in teamverband en werken binnen een grotere organisatie. Dit zijn zaken die erg nuttig zijn, maar die je niet snel leert binnen de muren van de universiteit.”

Meer dan een lekker feestje: betrokken bij Nijmegen

“Natuurlijk is het neerzetten van een geweldig feest de eerste prioriteit van het organiseren van Zomertijd. Maar achter dit grote feest gaat uiteraard ook schuil dat wij het belangrijk vinden dat onze leden zoveel mogelijk de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Wij vinden het van belang om als vereniging actief deel te nemen aan de maatschappij. In een week die zo belangrijk is voor Nijmegen vinden we dan ook dat we niet achter kunnen blijven. We zijn betrokken bij Nijmegen en hopen onder andere door het organiseren van dit soort evenementen ons steentje bij te dragen aan een bruisend stadsleven.”

Oók leuk tijdens de zomerfeesten

Stiekem konden we het natuurlijk niet laten om Maarten even te vragen wat er tijdens de Nijmeegse Vierdaagse nog meer leuk is voor studenten. “Een echte aanrader vind ik persoonlijk het foute uur van Qmusic op de Waalkade. Hier hangt altijd een geweldig gezellige sfeer! Maar als dat is afgelopen, natuurlijk wel meteen door naar Zomertijd hè?

Blut na de Vierdaagse? Check de vacatures in Nijmegen hier.