Telefonisch solliciteren: overtuig je toekomstige baas

23 januari 2020 Leestijd: 3 minuten

Tijdens een sollicitatieprocedure, heb je ook te maken met een telefoongesprek. Denk bijvoorbeeld aan een kennismaking tijdens de eerste sollicitatieronde of een screening. Met deze tips ben je er zeker van dat je die studentenbaan in de wacht sleept.

Student aan het telefoneren op terras met koffie

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zo’n gesprek valt of staat al bij de – supersimpele – basis. Zorg dat je mobieltje volledig is opgeladen of bel met de vaste telefoon. Wees er zeker van dat je optimaal bereik hebt en zonder je af, zodat niemand je kan storen. Voorkom dat je door een megadroge mond niet meer uit je woorden komt, en zorg dat je een glaasje water bij de hand hebt. Een pen en notitieblaadje zijn ook altijd een goed idee, zeker als je een vraag bedenkt die je later nog wilt stellen.

Haal de detective in jezelf naar boven

Vanzelfsprekend duik jij van tevoren volledig in alle informatie die je over je toekomstige werkgever kunt vinden. Voor een telefonisch sollicitatiegesprek moet je je immers net zo grondig voorbereiden als een sollicitatie op locatie. Probeer bijvoorbeeld ook uit te vinden hoe je gesprekspartner eruit ziet (via Google, social media of de website van het bedrijf: facebookstalking is toegestaan). Een gesprek verloopt namelijk soepeler wanneer je je kunt voorstellen wie er aan de andere kant van de lijn zit.

Spieken mag

Eén van de voordelen van een telefoongesprek is dat je bedrijfsinformatie of je cv naast je kunt neerleggen om even te spieken - wanneer nodig. Waarschijnlijk kun je het prima zonder deze documenten af, maar dat spieken mag én kan, wellicht geeft het je een veilig en zelfverzekerd gevoel.

Bankhangen is er niet bij

Wist je dat lichaamstaal ook bij een telefoongesprek superbelangrijk is? Zo is het bijvoorbeeld verstandig om het gesprek staand te beginnen. Je stem komt dan veel beter over. Helemaal als je een beetje zenuwachtig bent. Zodra je een beetje aan de situatie gewend bent, kun je erbij gaan zitten. Zit, net als bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek, rechtop. Natuurlijk ziet niemand dat, maar het beïnvloedt je houding en geeft je stem meer expressie en kracht.

Ook al ben je onzichtbaar...

Aan de telefoon ben je ‘onzichtbaar’. Toch kun je beter niet in je pyjama aan een telefonisch sollicitatiegesprek beginnen. Trek iets aan wat je ook bij een sollicitatie op locatie zou dragen. Zo neem je het serieuzer en voel je je daarbij geschikter voor de functie. En ja, dat kun je via de telefoon horen. Net als een glimlach trouwens. Het maakt je stem veel vrolijker en je scoort er onbewust sympathiepunten mee. En nu we het toch over je stem hebben: praat langzaam en duidelijk. En natuurlijk op een volume zodat je goed verstaanbaar bent. Geen idee hoe je overkomt? Oefen met vrienden!

Dé SUSA-insidertip

Ook bij SUSA behoort een telefoongesprek tot de sollicitatieprocedure. Judith, leidinggevende van het recruitmentteam, verklapt waarop wordt gelet: “Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent en je hebt ingelezen voor je sollicitatie, daaruit blijkt dat je oprecht interesse hebt in de functie.”


Waar wacht je nog op? Je bent nu écht klaar om te solliciteren. Check de actuele studentenbanen in jouw regio en solliciteer.