Zoveel kost het studentenleven per maand

1 juli 2019 Leestijd: 4 minuten

Dat studeren een flinke duit kost, is geen verrassing. Het collegegeld heeft de tweeduizend inmiddels aangetikt, boeken zijn duur en ook ‘het leven’ is niet gratis. Maar kun je dat eigenlijk wel betalen, dat zelfstandige studentenleven? We zetten het kostenplaatje voor je op een rij en kijken mee in de studentenportemonnee* van Jeroen.

Zoveel Kost Het Studentenleven Per Maand Afbeelding Blogpost

Jeroen is 21 en bezig aan zijn tweede jaar International Business Administration (IBA) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij deelt een studentenhuis met 4 andere studenten. Als hij niet op het voetbalveld staat, hangt hij aan de bar aan het Eendrachtsplein: daar vind je de sociëteit van zijn studentenvereniging.

Kamer – €420 per maand

De huur van zijn kamer is de kostenpost die Jeroen het meest voelt in je portemonnee. Voor een betaalbare studentenkamer hoef je in Amsterdam of Utrecht niet te zoeken , maar gemiddeld kost kamerhuur tussen de €250 en €500 per maand. Jeroen betaalt €420, maar dat is inclusief energie, water, internet en borg.

Collegegeld - €167 per maand

Je komt er simpelweg niet onderuit. Wie wil studeren, betaalt collegegeld. Jeroen betaalt €2006 (voltijd) per jaar.

Studiekosten - €61 per maand

Boeken, verslagen printen, kopietjes maken en readers: stuk voor stuk niet gratis. Jeroen rekent voor studiekosten gemiddeld €61 per maand. Dan zit hij safe.

Eten/drinken/boodschappen - €190 per maand

Snacks tijdens het studeren, een lekker drankje bij de bingewatchsessie en natuurlijk iedere avond een smakelijke prak. Het kost Jeroen zo’n €190 in de maand gemiddeld. Hij eet veel tosti’s, pasta, soep en rijst – de welbekende studentenmaaltijden – als hij krap bij kas zit.

Vervoer - €169 per maand

Met zijn fiets en een OV-kaart komt Jeroen een heel eind. Een tweedehands stadsfiets kostte niet meer dan €110 en aan €59 per maand heeft hij genoeg voor de dagen dat hij niet gratis met zijn ov reist.

Telefoon - €26 per maand

Superfijn dat een telefoonabonnement anno 2017 niet veel meer hoeft te kosten. Voor onbeperkte data en een Samsung betaalt Jeroen €26 per maand. Met een sim only kan het nóg goedkoper.

Verzekeringen - €120 per maand

Zorgverzekering, WA- en inboedelverzekering: oei, dat klinkt volwassen. Jeroen vindt het stiekem ‘zonde’ om zijn geld hieraan uit te geven, maar weet dat de benodigde verzekeringen toch echt een must zijn. Met zo’n €120 per maand heeft hij alles wel gecoverd.

Contributie studentenvereniging/sportclub/sportschool - €12,50 per maand

Jeroen: “Goedkoop is het niet, maar je krijgt er zeeën aan gezelligheid voor terug.” Hij heeft het natuurlijk over het lidmaatschap van de studentenvereniging (of sportclub). Wel lid worden van een studentenvereniging of beter van niet? Als je er ongeveer €150 per jaar voor over hebt: Doen, zegt Jeroen!

Overige kosten - €100 per maand

Denk aan leuke dingen doen, uitgaan, een nieuwe coupe, een kekke outfit, hobby’s, een dagje weg of een lidmaatschap van een tijdschrift. Over lidmaatschappen gesproken … Van boodschappen tot een fiets, je favoriete series en het bezorgen van je pakket: alles komt in abonnementsvorm.

______________________________________________________

€1265 per maand: dat is wat een fijn studentenleven onderaan de streep kost.

Vanzelfsprekend is het de kunst om ervoor te zorgen dat er uiteindelijk meer binnenkomt dan eruit gaat. Dat doe je door te besparen, óf door een leuke bijbaan te scoren. Gelukkig kun je ook met een aantrekkelijke rente geld lenen van DUO en springt de overheid soms bij in de vorm van zorgtoeslag en huurtoeslag. En, als je geluk hebt krijg je een bijdrage van je ouders.

Probeer – als het gaat – zelfs af en toe nog wat te sparen voor vakantie of ‘in geval van nood’. Bijvoorbeeld door geld dat je terugkrijgt van de belasting, verjaardagsgeld of extra salaris opzij te zetten. Wat betreft besparen kun je vaak beknibbelen op een telefoonabonnement, studieboeken tweedehands kopen, met zoveel mogelijk mensen tegelijk eten en studentenaanbiedingen in de gaten houden. Trouwens, als je bijhoudt wat je uitgeeft, doe je automatisch al minder snel onzinnige uitgaven.

En, vind jij de kosten van het studentenleven meevallen of schrok je stiekem een beetje?

* De kosten in dit artikel zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten genoemd door diverse universiteiten en het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).