Tips voor een semester of reis naar Parijs

18 december 2019 Leestijd: 3 minuten

Zelfs voor Parijzenaren is de stad van de liefde prijzig. Als student is het al helemaal huilen geblazen in je biertje van €10,-. Heb je Parijs al van je lijstje geschrapt voor een buitenlandsemester of trip? Pas de panique! Met een beetje creativiteit is Parijs overleven met een studentenbudget zeker te doen!

Tips Voor Een Semester Of Reis Naar Parijs

Aanschuiven aan het budgetbuffet

Uit eten gaan in Parijs hoeft geen aanslag op je spaarvarken te zijn dankzij de CROUS-restaurants: studentenrestaurants op universiteitslocaties waar je maar €3,- voor een goede maaltijd afrekent. Je moet wel even een account koppelen aan je studentenkaart of de mobiele app ‘Izly’ installeren om te betalen, maar dan kun je helemaal losgaan. Kom maar door met dat voorgerecht, een hoofdgerecht met vis of vlees, én kaas of een toetje. Een andere budgetvriendelijke bistro is de keten Flunch, waar je voor een euro of 7 een maaltijd en een drankje hebt.

Laat die studentenkaart overal zien

Schaamteloos met je studentenkaart wapperen is in Parijs een must. Lekker vragen om korting is ons Nederlanders niet vreemd. Gelukkig levert het in Parijs meer dan eens een flinke korting op. Toon je studentenkaart of show je ID om te bewijzen dat je jonger bent dan 26 jaar en je krijgt gratis toegang tot of korting op musea, toeristische attracties, bioscopen en meer. Zelfs de plaatselijke boulangerie doet aan lunchmenu’s voor studenten.

Budgetproof avondje uit

Weten waar je moet zijn biedt de beste garantie voor een betaalbaar avondje uit. Studentenwijken zoals Parmentier in het 11e arrondissement, Place Monge in het 5e arrondissement en Rue de Lappe in de buurt van Bastille staan bekend om hun happy hours en gratis concerten. Mais bien sûr! In Mix Club wordt iedere donderdagavond speciaal voor studenten een feestje georganiseerd, met gratis toegang tot 00:00 uur.

Neem ook je eigen drinkgedrag eens onder de loep. Nee, nee, we oordelen niet! Bestel eens wat anders dan bier. Een biertje kan namelijk schrikbarend duur uitpakken, terwijl un vin je ‘maar’ €3,- kost.

Slim van A naar B

Breng je het hele jaar in Frankrijk door? Schrijf je dan in voor de ov-studentenkaart. Met de Carte Imagine R mag je voor €28,50 per maand onbeperkt reizen in zones 1 en 2 . En niet alleen dat. In het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties reis je compleet voor nop naar elke zone binnen Île-de-France.

 

Blijf je liever een beetje in beweging en wil je onderweg nog wat zien? Stop bij de welbekende Velib-stalplaatsen en huur een fiets. Een abonnement kost €29,- voor mensen onder de 27 jaar en €19,- voor studenten met een studiebeurs. Met zo’n abonnement kun je elke dag 45 minuten gratis fietsen. De resterende tijd betaal je wel voor de fietshuur.

Gratis en met korting cultuur snuiven

Het Louvre, Musée d'Orsay, Centre Pompidou; Parijs is een stad bomvol cultuur. Als je in Parijs studeert, wil je natuurlijk niet alleen de binnenkant van de collegezaal zien. Gelukkig is cultuur snuiven als student lekker bon marché. Niet duur dus. De eerdergenoemde bezienswaardigheden en vele andere zijn gratis voor jonge inwoners van Europa (onder de 26 jaar). De stad heeft een lange lijst met geweldige musea en historische monumenten die het hele jaar gratis te bezoeken zijn. Google maar eens een rondje.

 

Houd je van theater? Kijk dan zeker eens op de website van Théâtres Parisiens Associés. Je kunt er theaterkaartjes voor €10,- scoren. Oui, oui!