Tips voor een semester of reis naar Parijs

7 februari 2024 Leestijd: 3 minuten

Parijs duur? Welnee! Je hebt echt geen dikke portemonnee nodig om van deze stad te genieten. Vergeet de dure entreetickets en chique restaurants: Parijs zit vol met gratis pareltjes en budgetvriendelijke spots. Van kunst snuiven zonder een cent uit te geven tot chillen aan de Seine met je eigen Franse kaasje - het kan allemaal. Dus, voordat je Parijs als een te dure droom aan de kant schuift, lees verder en ontdek hoe jij als student de stad van de liefde kunt ervaren zonder in het rood te eindigen!

Tips Voor Een Semester Of Reis Naar Parijs

Aanschuiven aan het budgetbuffet

Uit eten gaan in Parijs hoeft geen aanslag op je spaarvarken te zijn dankzij de CROUS-restaurants: studentenrestaurants op universiteitslocaties waar je maar €3,30 voor een goede maaltijd afrekent. Betalen wordt een eitje! Je kunt simpelweg je studentenkaart aan een account koppelen, de handige Izly-app downloaden, en zelfs met een paar muntjes uit je achterzak kun je helemaal losgaan. Kom maar door met die croque-monsieurs, steak-frites én chocolade éclairs. Een andere budgetvriendelijke bistro is de keten Flunch, waar je voor een euro of 8 een maaltijd en een drankje hebt.

 

Laat die studentenkaart overal zien

Schaamteloos met je studentenkaart wapperen is in Parijs een must. Lekker vragen om korting is ons Nederlanders niet vreemd. Gelukkig levert het in Parijs meer dan eens een flinke korting op. Toon je studentenkaart of show je ID om te bewijzen dat je jonger bent dan 26 jaar en je krijgt gratis toegang tot of korting op musea, toeristische attracties, bioscopen en meer. Zelfs de plaatselijke boulangerie doet aan lunchmenu’s voor studenten.

Budgetproof avondje uit

Weten waar je moet zijn, biedt de beste garantie voor een betaalbaar avondje uit. Studentenwijken zoals Parmentier in het 11e arrondissement, Place Monge in het 5e arrondissement en Rue de Lappe in de buurt van Bastille staan bekend om hun happy hours en gratis concerten. Mais bien sûr! In Mix Club wordt iedere donderdagavond speciaal voor studenten een feestje georganiseerd, met gratis toegang tot 00:00 uur.

Neem ook je eigen drinkgedrag eens onder de loep. Nee, nee, we oordelen niet! Bestel eens wat anders dan bier. Een biertje kan namelijk schrikbarend duur uitpakken, terwijl un vin je ‘maar’ €4,- kost.

Slim van A naar B

Breng je het hele jaar in Frankrijk door? Schrijf je dan in voor de ov-studentenkaart. Met de Carte Imagine R mag je voor €31,20 per maand onbeperkt reizen in zones 1 en 2 . En dat niet alleen! In het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties reis je compleet voor nop naar elke zone binnen Île-de-France.

 

Blijf je liever een beetje in beweging en wil je onderweg nog wat zien? Stop bij de welbekende Vélib-stalplaatsen en huur een fiets. Een dagabonnement is gemakkelijk aan te schaffen met je creditcard. Vervolgens is het eerste halfuur (bij dagkaarten) of uur (bij een 2- of 3-daagse kaart) gratis, daarna komt er 1 of 2 euro per uur bij, tot dat je de fiets weer in een Vélib-station parkeert.

Gratis en met korting cultuur snuiven

Het Louvre, Musée d'Orsay, Centre Pompidou; Parijs is een stad bomvol cultuur. Als je in Parijs studeert, wil je natuurlijk niet alleen de binnenkant van de collegezaal zien. Gelukkig is cultuur snuiven als student lekker bon marché. Niet duur dus. De eerdergenoemde bezienswaardigheden en vele andere zijn gratis voor jonge inwoners van Europa (onder de 26 jaar). De stad heeft een lange lijst met geweldige musea en historische monumenten die het hele jaar gratis te bezoeken zijn. Google maar eens een rondje.

 

Houd je van theater? Kijk dan zeker eens op de website van Théâtres Parisiens Associés. Je kunt er theaterkaartjes voor €10,- scoren. Oui, oui!

 

Wil jij nou met goed gevulde zakken naar de stad van de liefde vertrekken? Kijk dan snel tussen onze bijbanen en ga aan de slag bij een van onze opdrachtgevers!