Laatste loodjes voor de zomer: zo blijf je gemotiveerd!

2 juni 2024 Leestijd: 4 minuten

De zon schijnt, je hebt net een nieuwe zonnebril gekocht en de strandhanddoek ligt al klaar in je tas. Helaas staat er nog één ding tussen jou en die koude cocktail aan het strand: tentamens. Terwijl buiten de zon volop schijnt, moet jij je nog focussen op studeren en het einde van het schooljaar halen. In deze blog vertellen we je alles over hoe jij het laatste beetje motivatie uit je kleine teen kan halen om de laatste weken school te overleven. Van wetenschappelijke studeertips tot stuko hacks, hier lees je hoe je de laatste loodjes voor de vakantie door kunt komen. 

SUSA Fotografie 01810

Zon, zee, studeren...?

Van zweten in de bieb tot je laptopscherm niet kunnen lezen – studeren als de zon schijnt, is nou eenmaal lastig. Gelukkig zijn er verschillende hacks die studeren in de zon een stuk chiller maken. Naast simpelweg je helderheid aanpassen, kan je ook het contrast van je scherm aanpassen om je scherm beter te kunnen lezen! Voor Windows kun je ALT + SHIFT + PRINTSCREEN gebruiken, terwijl je op een Mac het contrast kunt aanpassen via de 'beeldscherm' optie. Daarnaast kun je een zonnescherm voor je laptop kopen of voor de DIY-liefhebbers, er zelf een maken van een kartonnen doos! Dit zorgt ervoor dat jij je scherm goed kan lezen en geeft je tegelijkertijd wat extra privacy. Dan ziet niemand dat je na een uur pas 3 zinnen hebt getypt! 😉

Zo hou jij letterlijk en figuurlijk je hoofd koel!

Naast een koude handdoek in je nek leggen of non-stop ijsjes eten tijdens het studeren, is het ook belangrijk om mentaal chill te blijven. Wil jij zonder stress je tentamens overleven? Maak dan een strakke planning en stel duidelijke doelen, zoals elke dag een hoofdstuk lezen of een opdracht fixen. Begin op tijd met studeren en neem regelmatig pauzes om even te relaxen. Wissel ook tussen vakken en onderwerpen, zodat je brein scherp blijft. Wil je meer tips om zonder stress je tentamens door te komen? Check dan deze blog!

Motivatie in de put?

Als het warm is, heb je soms gewoon wat minder motivatie. Door de hitte voel je je soms sloom en futloos, wat studeren niet echt makkelijker maakt. Plan je dagen daarom slim in om het beste uit je studie sessie te halen. Begin vroeg met studeren, zodat je in de koelere ochtenduren het meeste werk kunt verzetten. Beloon jezelf na elke studeersessie met iets leuks: een aflevering van je favoriete serie, een wandeling in het park of een verfrissend drankje met vrienden. Deze kleine ‘treat yourself’ momentjes kunnen je net dat extra zetje geven om door te zetten!

De wetenschap achter leren

Wist je dat je na 24 uur al 70% van de informatie die je hebt geleerd weer bent vergeten? Een nachtje doorhalen voor je tentamen is dus niet zo'n goed idee. Hoe zorg je ervoor dat je die informatie wél opslaat? Nou, via je werkgeheugen en langetermijngeheugen.  
 
Je brein heeft een werkgeheugen, een soort tijdelijke opslag waar nieuwe informatie eerst terechtkomt. Het nadeel? Dit geheugen is klein en daardoor vergeet je snel nieuwe informatie. Om informatie echt goed op te slaan, moet deze in je langetermijngeheugen terecht komen. Zie je geheugen als wegen: de ene is een snelweg, de andere een zandweggetje. Hoe beter de link tussen informatie, hoe makkelijker jij dingen onthoudt. Een samenvatting vier keer lezen zorgt ervoor dat je de woorden herkent, maar zelf de informatie uit een samenvatting opschrijven kan soms lastig zijn. Het is dus belangrijk om jezelf te testen. Overhoor jezelf of schrijf een samenvatting gedeeltelijk op. Hoe meer je zelf op informatie kan komen, hoe beter je het onthoudt. 

 

Zorg dat je niet afhankelijk bent van één weg om bij de informatie te komen. Maak verschillende wegen tussen termen en de stof in je hoofd. Variatie is key! Leer woordjes niet in dezelfde volgorde, maar door elkaar. Dit helpt je meer te onthouden. En laatste tip: leer gespreid en niet alles achter elkaar. Hiermee maak je optimaal gebruik van je brein en zorg je ervoor dat je klaar bent voor je tentamens! 

 

Zodra je tentamens voorbij zijn, kun je eindelijk genieten van je welverdiende vakantie! Wil jij wat extra bijverdienen zodat je echt helemaal los kunt gaan deze zomer? Check dan hier de zomer vacatures van SUSA!