UIT-week 2018: plogging, festivals en een smeerstraat

10 augustus 2018 Leestijd: 4 minuten

Ze komen van heinde en ver met één gezamenlijk doel: de studententijd goed inluiden. Van 13 tot en met 17 augustus is het weer tijd voor de UIT, de Utrechtse Introductie Tijd. Vijf dagen lang trekken 4.200 nieuwe studenten (ook wel UITlopers genoemd) door Utrecht om kennis te maken met medestudenten, onderwijsinstellingen, studentenorganisaties en natuurlijk de stad zelf. 

Uitweek 2018 Blogpost Afbeelding

Voorzitter en Functionaris Acquisitie van het UITbestuur Casper van der Meulen geeft ons een exclusief kijkje achter de schermen bij de organisatie van de UIT. Hoe begin je met het organiseren van zo’n groot event, wat kunnen de nieuwe studenten verwachten en welke activiteiten wil je echt niet missen?

Pizza’s, pindakaaspotten en plogging

We gaan even terug naar november, de start van de organisatie. Waar begin je? “We bekijken eerst hoe de UIT vorig jaar is verlopen: wat ging er goed en wat zijn de verbeterpunten? We mogen het programma helemaal omgooien, maar een basis kan geen kwaad. Dit jaar wilden we het programma iets breder insteken. Daarom zijn er ook ochtendworkshops: van graffiti spuiten tot yoga en van film kijken in Pathé tot plogging.” Wat dat laatste is? “Hardlopen terwijl je zwerfafval oppikt is lekker sportief, want je bukt steeds tijdens het rennen.”

Plogging is niet het enige duurzame initiatief van de organisatie. “Voorgaande jaren kreeg elk groepje bij de lunch een zak brood en potten met bijvoorbeeld pindakaas. Was er één lepel pindakaas uit, dan konden de verpakkingen niet naar de Voedselbank. Voedselverspilling dus.” De oplossing: een smeerstraat. “Dit is een groot lopend buffet waar de UITlopers hun brood kunnen pakken en smeren. Er gaat pas een nieuwe verpakking open als de oude op is.” Daarnaast is er op het festival op vrijdag een loterij door middel van pizzadozen. Hierdoor zorgen ze ervoor dat alle dozen worden ingeleverd, de UIT is namelijk erg milieubewust. “Gooi je etensresten weg, schrijf je naam op de doos en voilà, je pizzadoos is je lotnummer.”  Vervolgens wordt er een random naar een pizzadoos gegrabbeld en de winnende naam, die krijgt de enige echte UITfiets!

Utrecht, UITeraard

Ook dit jaar heeft de UIT een thema: UITeraard. “Terugkijkend op de voorgaande edities, wil je natuurlijk niets liever dan in Utrecht studeren. Uiteraard Utrecht dus!” Het programma is opnieuw bomvol. Een openingsshow op maandag (die dag is SUSA flexibel studentenwerk ook aanwezig met een promotieteam en een lekkere verrassing), de verenigingsparade en de sportmarkt op dinsdag, workshops, een cultureel festival, de Playground en een knalfeest om mee af te sluiten. En dat zijn nog lang niet alle activiteiten.  

“De stadsintroductie op maandag mag je echt niet missen. Je leert Utrecht dan meteen goed kennen en ziet meteen alle locaties”, vertelt Casper vol overtuiging. “Maar ook het afsluitende festival wil je niet overslaan, daar is iedereen bij aanwezig.” Oh, en het Zomerfeest op donderdag natuurlijk. “Het feest vindt plaats bij Zwembad de Krommerijn. Neem een duik, ga voet- en volleyballen en eet gezellig een hapje mee. We organiseren voor het eerst een barbecue voor maar liefst 4.000 mensen!”

De mama’s en de papa’s

4.200 UITlopers die een week lang door Utrecht trekken. Daar is natuurlijk begeleiding bij nodig. De aankomende studenten worden allereerst random in groepjes verdeeld. “Op zondag om exact 23.59 uur, of als de 4.200 deelnemers zijn bereikt, sluiten de inschrijvingen. Dit is ook het moment dat de UITlopers verdeeld worden. Met één druk op de knop maken we een indeling.”

Elk groepje krijgt twee mentoren, ook wel mentormama’s en -papa’s genoemd. Zij zorgen ervoor dat de nieuwe studenten de best mogelijke start krijgen. “Als mentorkoppel ben je verantwoordelijk voor je groepje. Van tevoren krijg je een training, waarin we uitleggen wat we tijdens de UIT precies gaan doen, maar ook hoe je met je groepje omgaat.”

We kunnen van start!

Met nog maar een paar dagen tot de start van de UIT, blikt Casper terug op het begin van zijn organisatieavontuur. “Ik had geen idee waar ik aan was begonnen. Ik had niet door hoeveel erbij komt kijken om de UIT te organiseren en waar je allemaal rekening mee moet houden. Maar dit hebben we met zijn zessen goed uitgevonden”, vertelt Casper. “We zijn bezig met de laatste lootjes, zoals het in ontvangst nemen van de pinautomaten en een check of alle partijen in de appgroepen staan. Maar eigenlijk kan het net zo goed nu al beginnen, dan komt het ook helemaal goed!”