How to: zorgen voor genoeg selfcare

19 februari 2024 Leestijd: 3 minuten

Met die bomvolle agenda die volstaat met colleges, deadlines, verplichte borrels en afspraken, kan het makkelijk zijn om jezelf te vergeten. En met al die chaos waarbij jij probeert het hoofd boven water te houden, is het juist ontzettend belangrijk dat je ook genoeg tijd neemt om te ontspannen. Daarom hebben wij dé gids voor jou gemaakt zodat jij selfcare-niveau voldoende blijft! Lees snel verder en begin elke dag met een frisse start, zowel letterlijk als figuurlijk!

 

Selfcareblog

Cleaning cutie

Je kent het wel, je loopt je kamer binnen en je begint spontaan te niezen. Want die eeuwige strijd tegen stof en vuil gaf jij na de eerste week dat jij op kamers ging wonen al op. Ontzettend zonde, want als jouw leefomgeving schoon is, zorgt dat niet alleen voor een betere gezondheid, maar ook voor meer rust in jouw koppie. En met al die drukte om jou heen, kan jij dat goed gebruiken! Baal jij wel eens van jouw kleine studentenkamertje? Bedenk je dan maar eens dat je qua schoonmaken weer hartstikke lucky bent! Zo heb jij aan een halfuurtje à een uurtje in het weekend genoeg om je kamer even op te ruimen en stof te zuigen. Doe je ramen even open en gooi meteen je beddengoed in de was op 60oC. Want wist jij eigenlijk dat je je beddengoed elke week moet wassen om bacteriën, vieze luchtjes, huisstofmijt en allergenen te vermijden? Dat geeft toch wat meer motivatie om schoon te maken, niet? 😉

 

Daarnaast is het belangrijk om jouw badkamer schimmelvrij te houden. Want als jij daar elke dag uren doorbrengt om weer fresh en fruity te zijn na bijvoorbeeld een avondje uitgaan, is die schimmel hartstikke slecht voor jouw gezondheid. Zet na het douchen een raam open of de ventilator aan om vochtigheid te verminderen en maak schoon met schimmelwerende middelen (deze vind je goedkoop bij de Action). Kleurt jouw badkamer al groen van de schimmel? Dit maak je gemakkelijk schoon met een schimmelreiniger.

 

Heb jij daarnaast last van onuitgenodigde gasten aka muizen in jouw huis? Zorg ervoor dat je voedsel in afgesloten bakken stopt, stop aluminiumfolie in gaatjes en kieren en laat jouw kruimels niet rondslingeren. Zo weet je in ieder geval zeker dat jouw brood er morgen nog is en je kunt genieten van een heerlijk ontbijtje! Maak een schoonmaakrooster met jouw huisgenoten zodat je binnen no-time kunt genieten van fris huisje waar jij heerlijk kunt uitbrakken!

Blijven stralen, ook zonder zon

Harde wind, enorme regenbuien en een donkergrijze lucht: typisch Nederland! Om ervoor te zorgen dat jouw humeur niet net zo grauw wordt als de lucht buiten is het ontzettend belangrijk om leuke dingen voor jezelf te plannen. Een terrasmiddagje met vrienden, een museum bezoeken met je tante of een filmavond met je huisgenoten. Even de deur uit of jezelf omringen met anderen doet wonderen! Even geen zin in bekenden die jouw soms het hemd van het lijf vragen over van alles, maar ook geen zin om alleen te zijn? Wellicht is een bijbaan in de zorg dan iets voor jou! Hier werk je minimaal 3 uur per week en ga je langs bij ouderen waarmee je ontzettend leuke gesprekken kunt voeren zonder het gevoel te hebben in een kruisverhoor te zitten. Daarnaast zorgt anderen blij maken ook voor een glimlach op je eigen gezicht. Check onze zorgvacatures en wie weet is dit precies waar je al die tijd naar zocht!

Zelfliefde gaat door de maag

Eten is meer dan alleen brandstof. Het is een relax momentje en een moment om jezelf even te belonen voor al dat harde werk. Dus, experimenteer in de keuken, probeer nieuwe recepten en zorg voor lekkere gebalanceerde maaltijden. Want wanneer jij gezond en gevarieerd eet, zul jij je je ook lekkerder voelen en vanzelf gaan stralen. Check bijvoorbeeld accounts zoals Hailee Catalano of Veggilaine op TikTok voor gezonde, gevarieerde maaltijden en show die kookkunsten!

Balans is key

Elke nacht te lang of juist te weinig slapen, elke dag te weinig bewegen of juist te weinig rust nemen, we weten inmiddels wel dat ‘te’ nooit goed is. Het gaat er daarom om dat jij balans vindt in jouw dagen. Plan bijvoorbeeld voor of na je studie even een momentje om lekker te gaan sporten. En nee, je hoeft natuurlijk geen marathon te lopen. Zo is een halfuurtje fietsen, yoga of wandelen per dag al goed voor jouw lichaam én voor je geest. En daarna? Tijd voor ontspanning! Want onthoud: rust is net zo belangrijk als actief zijn.

Me-time

En vergeet vooral jouw me-time niet! Creëer voor jezelf een selfcare routine of vast me-time momentje. Ga bijvoorbeeld lekker in bad (weer een reden om langs te gaan bij je ouders), lees een goed boek, doe een maskertje op of ga lekker niksen op de bank. Het gaat erom dat jij je goed voelt, want al die relaxte momentjes zorgen ervoor dat jij de dag erna weer kunt knallen! Heb jij mee mood booster nodig? Luister dan eens naar Happy Tunes, Songs to Sing in the Shower of Vrolijke Hits op Spotify en raak binnen no-time in een goed humeur! En vergeet niet dat iedereen wel eens een off-day heeft. Het gaat er dus vooral om hoe jij hiermee omgaat. Dus, relax, take it easy en geniet van jouw momentjes!

 

Wil jij meer leuke activiteiten plannen, maar laat jouw bankrekening jou in de steek? Check dan snel onze vacatures en wie weet verdien jij binnen no-time genoeg knaken om te genieten van leuke activiteiten met jouw maten!