Offline voor je brein

8 mei 2023 Leestijd: 3 minuten

Een dag niet mogen kijken naar je appjes, geen Snapchats openen en niet eindeloos door je Instagram- en TikTok-feed scrollen… Dit klinkt als een ware hel, want waarom zou je jezelf in hemelsnaam afsluiten van alles en iedereen om je heen? Maar laten we eerlijk zijn… dat FOMO-gevoel als je je vrienden samen iets ziet doen in hun Instagram-stories terwijl jij hard aan het studeren bent in de UB, is ook niet ideaal toch? Doe daarom 10 mei mee met de Nationale Offline Dag en ga de uitdaging aan om 24 uur offline te gaan.

Dit zijn de 4 redenen waarom een dagje offline zijn super fijn is voor je brein:

Offline Voor Je Brein

1. Check, check, dubbelcheck

Een groepsapp met 10 berichten per seconde, een grappige TikTok die viral gaat of juice over jouw favoriete influencers: jouw telefoon staat roodgloeiend en jij wil op de hoogte blijven. Hartstikke leuk natuurlijk, maar als jij moet studeren voor jouw tentamen of aan het werk bent, is dit totaal niet praktisch. Jij raakt namelijk continu afgeleid door elke melding die jij binnenkrijgt en hierdoor ben jij een stuk minder productief. Wanneer jij je telefoon een dagje uitzet, zul je versteld staan van alle to-do’s die jij afgevinkt krijgt. En laten we even eerlijk zijn: er is niks zo lekker als het zien van een compleet afgevinkte to-do list. Dus, zet jij jouw telefoon al uit?

2. Smartphone voor je kop

Er is niks zo vermoeiend als met iemand praten die de helft van de tijd een soort ‘hhmm-hhmm’ mompelt en geen idee heeft waar je het over hebt, omdat deze diep in “Capibara-tok” zitten gedoken. Het bijhouden van een sociaal leven kost een stuk meer tijd dan je doorhebt. Gebruik die uurtjes dan ook eens om écht te connecten met de mensen om je heen. Ga samen wandelen of kook een uitgebreide maaltijd, die je vervolgens opeet zonder uitzicht op dat Apple-logootje voor het hoofd van je vrienden. Wedden dat de gesprekken ongestoord door blijven vloeien?

3. Slapen als een roos

Kick jij stiekem een beetje op al die meldingen? Hartstikke ongezond! Al die meldingen en prikkels in een korte tijd vergen veel energie en inspanning van jouw brein. Dit kan leiden tot stress en met jouw drukke studentenleven is dat niet iets waar jij op zit te wachten. Daarnaast betekent jouw drukke studentenleven ook dat jij vaak korte nachten maakt en dat jouw slaapritme niet helemaal in balans is. Kan je eens een keer vroeg naar bed? Grote kans dat jij na een lange nacht onder de wol te zijn gekropen nog steeds moe wakker wordt. De blauwe lichten op jouw telefoon zorgen er namelijk voor dat jij ’s avonds minder snel in slaap valt en dat jouw slaapcyclus zelfs verstoord kan raken. Stress en vermoeidheid hebben een grote invloed op hoe jij je voelt. Dus leg die telefoon weg en zorg ervoor dat je een keer niet met het verkeerde been je bed uitstapt. Dat brengt jou een veel gezelligere én productievere dag!

4. Offline? Mij wel bellen!

Ben jij bang dat je je gaat vervelen op een dag zonder socials? Nergens voor nodig! Een dag offline maakt jou namelijk verplicht creatief. Want als jij van tevoren niks vastzet voor jouw offline-dag zul je toch écht zelf recepten moeten bedenken als je geen kookboeken in huis hebt liggen. Maar voor wie toch liever lui dan moe is, kun je ook je offline-dag plannen vóórdat je je afsluit van het internet. En als je het slim aanpakt, zorg je ervoor dat jouw vrienden ook meedoen aan de offline-dag, zodat jullie deze samen kunnen doorbrengen en een leuke activiteit kunnen doen. Ga bijvoorbeeld een dagje naar het pretpark en scoor kortingen op je entreekaartjes via deze site. Of bezoek het NDSM-terrein in Amsterdam, waar je gratis heen kunt met de veerpont vanaf het station. Hier kun je genieten van street art en met mooi weer kun je chillen op het heerlijke stadsstrand. Zin om op ontdekkingstocht te gaan? Print dan gratis de route van Trajectum Lumen en struin door de straten van Utrecht in de avond langs allerlei lichtkunstwerken. Zo leer je de Domstad toch op een hele andere manier kennen. Genoeg te doen hè, zo zonder telefoon!

 

Ga jij voor de offline-dag en kan je nog wat extra centen gebruiken om hem met vrienden door te brengen? Check dan snel onze vacatures en verdien die leuke uitjes zo bij elkaar!