Meedoen aan de ramadan als student: de ultieme guide

24 februari 2025 Leestijd: 3 minuten

De ramadan gaat beginnen! Voor veel studenten betekent dat een maand van vasten, bezinning en samenzijn. Maar hoe combineer je dat eigenlijk met colleges, deadlines en misschien zelfs een bijbaan? En als je zelf niet meedoet, hoe kun je je vastende maatjes of studiegenoten supporten? In deze ultieme guide vind je alles wat je moet weten om de ramadan als student goed door te komen. Lees snel verder! 

SUSA Fotografie 2022 36 (2) (1)

Wat is de ramadan eigenlijk?

De ramadan (28 februari t/m 29 maart) is de negende maand van de islamitische kalender en draait om vasten, bezinning en liefdadigheid. Van zonsopgang tot zonsondergang is het de bedoeling om te vasten, wat betekent dat je niet eet en niet drinkt. Na zonsondergang wordt het vasten gebroken met de iftar, een maaltijd die vaak samen met dierbaren wordt gegeten.  

Maar ramadan is veel meer dan alleen niet eten! Het is een periode waarin je geduld oefent, je band met familie en vrienden versterkt en extra stilstaat bij mensen die het minder hebben.  

En de laatste dag? Die wordt groots afgesloten met Eid al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd. Dit is dé dag van feestelijke outfits, zoete hapjes en gezelligheid met familie en vrienden. Wil je iemand feliciteren? Zeg dan ‘Eid Mubarak’! 

De regels van de ramadan

De basisregels van de ramadan zijn eigenlijk vrij simpel, maar vragen wel discipline. Tussen zonsopgang en zonsondergang: 

  • Eet en drink je niet; 
  • Rook je niet en heb je geen seks; 
  • Vermijd je roddelen, ruzies en onnodige discussies.

Maak je per ongeluk een fout? Geen paniek! Als het niet expres was, kun je gewoon doorgaan met de ramadan. Sommige mensen hoeven niet te vasten, zoals zwangere vrouwen, mensen met een chronische ziekte of vrouwen die ongesteld zijn. Gezondheid gaat altijd voor!

Hoe kun je vastende studenten helpen als je zelf niet meedoet?

Doe je zelf niet mee aan de ramadan, maar wil je je vrienden, studiegenoten of huisgenoten supporten? Dat kan op verschillende manieren: kleine gebaren maken namelijk al een groot verschil!  

  • Toon begrip: Iemand die vast, heeft soms minder energie of trekt zich even terug. Laat weten dat je dat respecteert. 
  • Pas je eetmomenten aan: Je hoeft jezelf echt niet te verstoppen met je lunch, maar probeer niet uitgebreid te smakken op een Turkse pizza of broodje pindakaas voor iemands neus. 
  • Doe mee aan de iftar: Veel vastende studenten vinden het leuk als je aansluit bij de maaltijd na zonsondergang. Een mooie kans om samen te zijn en nieuwe gerechten te proeven! 
  • Vraag hoe het gaat: Soms is een simpele "Hoe voel je je vandaag?" al genoeg om iemand zich gesteund te laten voelen.  

Hoe combineer je ramadan met het studentenleven?

Studeren zonder je vertrouwde kop koffie of snack? Dat klinkt als een uitdaging, maar met deze tips kom je de dag goed door: 

  • Pas je studieritme aan: Ben je ’s ochtends nog fris? Maak dan gebruik van de uren na suhoor (de vroege ochtendmaaltijd). Word je juist ’s avonds actiever? Plan dan je studiesessies na iftar. 
  • Werk slim met je energie: Colleges en deadlines gaan gewoon door, dus doe de belangrijkste taken wanneer je nog genoeg energie hebt. Kijk of je minder urgente taken kunt verschuiven. 
  • Hydrateer slim: Aangezien je overdag niet kunt drinken, moet je er ’s avonds en ‘s ochtends voor zorgen dat je jezelf goed hydrateert. Water, thee en fruit met veel vocht zijn hiervoor ideaal! 
  • Eet voedzaam: Ga voor vezelrijke voeding tijdens suhoor, zoals havermout, volkorenbrood en eieren. Zo blijf je langer verzadigd en voorkom je een energiedip. 

Met deze tips maak je de Ramadan een stuk draaglijker voor jezelf én voor anderen. We wensen iedereen succes, en voor wie meedoet: Ramadan Mubarak!