Utrechtse student, we hebben de verkiezingsprogramma’s voor je uitgeplozen!

1 juli 2019 Leestijd: 5 minuten

Is verkiezingsprogramma’s uitpluizen niet je hobby? No worries! Dat hebben wij alvast voor je gedaan. Zo kun jij je bezighouden met zaken die er écht toedoen zoals de break-up van Zayn Malik & Gigi Hadid en de nieuwe titels op Netflix.

Tivoli Vredenburg

As we speak vormen D66, GroenLinks, VVD en SP de coalitiepartijen in Utrecht. De oppositie bestaat uit PvdA, CDA, Stadsbelang Utrecht, ChristenUnie, Student & Starter en Partij voor de Dieren. Voor de stemmende Utrechtse student is het eigenlijk heel simpel. Zoals je misschien wel bekend is, bestaat er namelijk een Utrechtse politieke partij die zich 100% inzet voor studenten en starters met de o-zo originele naam ‘Student & Starter’. Maar wil je zeker weten dat de partij waar jij het bolletje van rood kleurt een lepel in de pap heeft? Dan stem je misschien liever op een grotere partij. Welke? Hieronder bespreken we een aantal onderwerpen die voor jou als student belangrijk kan zijn én hoe de verschillende partijen daarover denken.

 

Blijven betaalbare woningen een droom?

Utrecht is misschien (nog) geen Amsterdam, maar een fijne, betaalbare studentenwoning of starterswoning vinden is alles behalve appeltje-eitje. De druk op de Utrechtse woningmarkt neemt bizarre vormen aan. Zou fijn zijn als de gemeente de bouw van starterswoningen voorrang zou geven, toch? ‘Yup’, dat denken D66, VVD, CDA, PVV, DENK én natuurlijk Student & Starter ook. Na je afstuderen wil je het studentenhuis uit en op zoek naar een eigen huis. Maar dat blijft voor velen lange tijd een droom. Middenhuur en goedkope koopwoningen zouden uitkomst kunnen bieden. Niet alleen voor starters, maar ook voor nieuwe studenten die niet kunnen wachten om in Utrecht op kamers te gaan. Als student of starter blijf je nu ook vaak in een sociale huurwoning wonen die andere mensen met een lager inkomen bijvoorbeeld harder nodig hebben. Geen wonder dat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning 9 jaar is. En wat dacht je van alle afgestudeerden die het ergens anders gaan zoeken omdat ze geen starterswoning kunnen vinden?

Studentenkamers maken in woningen en kantoorpanden

Het zou bijvoorbeeld een oplossing kunnen zijn om studentenkamers en -appartementen te maken in woningen en kantoorpanden. Nu kun je niet zomaar de bestemming van een pand veranderen. Je moet daar als pandeigenaar eerst toestemming voor krijgen van de gemeente als je een gebouw wilt splitsen naar woonruimtes voor meer dan twee personen. We zullen je niet vervelen met de bureaucratische rompslomp, maar lang verhaal kort: dat gaat dus niet zomaar. Alle kleine beetjes helpen, dus zou het fijn zijn als dit beleid versoepeld zou kunnen worden om de woningnood iets minder groot te maken. Daar staan ook D66, VVD, PvdD en Student & Starter achter. Student & Starter stelt wel terecht dat het belangrijk is om oog te houden voor de huurrechten om huisjesmelkpraktijken tegen te gaan.

Amerika achterna met een studentencampus?

Is een campus dé oplossing voor de woningnood? Er wordt gepleit om van de Uithof een grote campus te maken waar het grootste deel van de Utrechtse studenten woont en studeert. Klinkt reuze gezellig, zo à la Amerikaanse taferelen. De overlast in de stad wordt er misschien inderdaad minder door. Maar willen we die gemengde stad wel opgeven? Of moet Utrecht lekker een diverse stad blijven waar studenten in alle wijken van de stad moeten kunnen wonen? Natuurlijk, zeggen D66, GroenLinks, VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie, PvdD en Student & Starter. In alle wijken moet ruimte zijn voor studenten!

En internationale studenten dan?

Daar is zo’n campus misschien helemaal niet zo’n slecht idee voor. Maar zou jij als nationale student of starter voorrang moeten krijgen ten opzichte van internationale studenten en expats als het een woning aangaat? Is Utrecht alleen voor Utrechters? Nee, daar steken heel wat partijen een stokje voor: D66, GroenLinks, VVD, PvdA, SP, CDA, ChristenUnie, PvdD én Student & Starter. Deze partijen vinden dat alle studenten en starters welkom zijn. Wel vragen ze zich af of onderwijsinstellingen niet wat meer kunnen doen om de groep internationale studenten te huisvesten. Misschien toch maar zo’n campus op de Uithof?

Veilig wonen, óók in een studentenhuis

Studenten hebben er nogal een handje van: verhuizen. Zou je iedere keer als student zelf voor een veilige studentenwoning moeten zorgen, of is dat de verantwoordelijkheid van je huurbaas? Vandaag de dag ben je zelf als bewoner verantwoordelijk voor inbraakpreventie. Maar hoe zit het met de rest van de woningveiligheid? Grote kans dat dit bij de meeste studentenwoningen niet pluis is. Daarom zouden alle nieuwe studentenwoningen- en kamers idealiter door de eigenaren van het pand voorzien moeten worden van een ‘veilig wonen keurmerk’. Wij zijn voor! Net als D66, GroenLinks, VVD, PvdA, SP, CDA, PvdD en Student & Starter. Iedereen moet overal veilig kunnen wonen en tostibrandjes of iets te enthousiaste kookavonturen mogen nooit uitlopen op een grote ramp. Vooral de PvdA is hier lekker stellig in: “Er is in Utrecht een tekort aan studentenwoningen, waardoor studenten soms overgeleverd zijn aan louche huisjesmelkers. We willen dat studenten goed beschermd kunnen wonen. Meer regels die studenten tegen malafide huisbazen of slecht onderhouden kamers beschermt, zijn dus welkom”.

Merwedekanaal topsportgebied only

Utrecht is trots op het Merwedekanaal waar watertopsporters onderweg naar het podium heel wat uurtjes doorbrengen. Zou de gemeente deze zone moeten aanwijzen als exclusieve sportlocatie? Dat zou betekenen dat internationale topsporters in Utrecht kunnen blijven en niet uit hoeven te wijken naar andere steden. VVD, CDA en Student & Starter zijn het daarmee eens! Maar, dat betekent wel dat jij er met je borrelbootje vol vrienden niet (of bijna niet) meer mag komen.

Minder bureaucratie, meer (kleinere) festivals

Festivals maken de stad levendig, maar de bureaucratie rondom het aanvraagproces is nou niet bepaald een feestje. Het duurt alleen al 12 weken voor kleine evenementen. De gemeente Utrecht moet een aantrekkelijke stad zijn voor kunst en cultuur. Hier hoort een soepel vergunningsbeleid voor festivals bij. Toch? VVD, CDA, ChristenUnie en Student & Starter stemmen daarmee in. Met een lagere regeldruk is er meer ruimte voor nieuwe, kleinere initiatieven. Kom maar op!

Vanzelfsprekend zijn er nog véél meer onderwerpen die voor jou als student van belang zijn, zoals hoger onderwijs, duurzaamheid, openbaar verkeer en cultuur. Aangezien verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen enorm verschillen, hebben we bovenstaande thema’s uitgekozen waarover we bij alle partijen iets terug konden vinden in het programma.

Op welke partij je 21 maart ook stemt, zorg dat je gebruikmaakt van je stemrecht!

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken

Disclaimer: SUSA heeft haar best gedaan om alle standpunten op de juiste wijze te vertalen naar ‘normale-mensen-taal’, maar er kán natuurlijk een foutje ingeslopen zijn. Mis je een grote partij in het lijstje? Dan is er geen standpunt ingenomen/toelichting gegeven met betrekking tot dit onderwerp.

Bron: verkiezingsprogramma’s, indebuurt.nl/utrecht en Vidius studentenkieswijzer.