Aangescherpte maatregelen: dit verandert er voor jou als student

15 oktober 2020 Leestijd: 2 minuten

We hebben allemaal op het puntje van onze stoel gezeten tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdagavond. Zoals we al van mijlenver aan zagen komen, werden de maatregelen inderdaad opnieuw aangescherpt. Maar wat betekent dat concreet voor jou als student? Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.

Whatsapp Image 2020 10 08 At 13.46.21

Minder bezoek in je studentenhuis

Of je nou bij je ouders, op jezelf of in een studentenhuis woont: per dag mogen er maximaal 3 gasten achter je voordeur komen. In de eerste twee gevallen is dat prima te doen, maar woon je in een studentenhuis? Dan kan dat nog wel eens knap lastig zijn. Want ook als je 13 huisgenoten hebt, blijft deze regel van kracht. Dat betekent dus dat er flink gepuzzeld moet worden als meerdere huisgenoten bezoek willen ontvangen.

Bedenk je ook dat als je partner blijft slapen, dat hij of zij als één gast telt voor zowel de dag dat ‘ie aankomt als voor de dag dat ‘ie vertrekt. Maak dus duidelijke afspraken met je huisgenoten over wie er wanneer langs komt en of jullie het verstandig vinden als diegene in de gemeenschappelijke ruimtes komt.

Fysiek onderwijs nog beperkter

De meeste colleges en tentamens vinden dit studiejaar al grotendeels online plaats. Mocht je de komende periode toch fysiek naar je school of universiteit gaan, dan ben je verplicht een mondkapje te dragen buiten de lessen. Dit geldt voor zowel het voortgezet onderwijs en MBO als voor het hoger onderwijs. Ook zijn alle eet- en drinkgelegenheden gesloten en geldt er een maximum aantal personen van 30 in de binnenruimtes.

Het nog verder beperken van het fysieke onderwijs zal bij veel studenten niet lekker vallen. Vorige week stonden we nog op het Museumplein te protesteren tegen de matige kwaliteit van het thuisonderwijs en nu lijken we nog verder van huis. Het is daarom extra belangrijk dat je je als student juist nu laat horen. Bespreek met je docenten hoe zij hun online lessen beter kunnen inrichten of mail naar je decaan als je het gevoel hebt dat de druk te hoog wordt. Alleen door het gesprek met elkaar aan te gaan, krijgen mensen inzicht in wat er speelt bij studenten. Dus: laat je horen!

Nog minder sociale contacten

Hierboven noemden we al de maatregel van beperkte sociale contacten binnenshuis, maar ook buitenshuis zijn de regels aangescherpt. Zo mag een groep met mensen uit verschillende huishoudens voorlopig maar uit 4 mensen bestaan, moet alle horeca haar deuren sluiten en worden koopavonden afgeschaft. Na aan lange thuisstudiedag een drankje doen in de kroeg of een balletje trappen met je voetbalteam, zit er dus de komende 4 weken niet meer in…

Wat vind jij van de aangescherpte maatregelen? Laat het ons weten via Instagram of Facebook!