Waar blijven de centen van studenten?

1 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

Weet jij wat je als student gemiddeld per maand uitgeeft? Of ben jij je nu alvast aan het oriënteren op het studentenleven? In dit blog hebben wij de gemiddelde maandlasten van een student op een rij gezet, want waar blijven de centen van studenten eigenlijk?

Waar Blijven De Centen Van Studenten

1. Studeren

Studeren is helaas niet gratis. Sterker nog, het kost veel geld. Zo betaal je voor het komende studiejaar maar liefst €1.984,- per jaar aan collegegeld. Dit betekent dat studenten maandelijks ongeveer €165,- hieraan kwijt zijn. Dat is echter niet alles, de studieboeken en andere studiematerialen komen hier nog bij. Volgens het Nibud Studentenonderzoek 2015 kosten deze extra studiegerelateerde kosten de student gemiddeld €57,- per maand.

2. Op kamers

Een andere grote kostenpost is op kamers wonen. Uitwonende studenten betalen gemiddeld €366,- per maand voor hun kamer. Momenteel zijn Amsterdam, Utrecht en Leiden de duurste studentensteden om op kamers te wonen. Amsterdam spant de kroon met zo’n €26,- per vierkante meter. Wat dat betreft kun je beter in Eindhoven op kamers gaan, want daar betaal je de helft van dit bedrag per vierkante meter!

3. Zorgverzekering

Er bestaan veel zorgverzekeringen speciaal voor studenten waardoor je minder hoeft te betalen voor jouw zorg. Toch kost een zorgverzekering de student al snel €97,- per maand.

4. Reizen

Ondanks dat studenten recht hebben op een OV-jaarkaart, kunnen daar helaas niet alle reiskosten mee gedekt worden. Je kiest namelijk voor een week- of weekendabonnement waarbij je op de dagen dat je geen recht hebt op gratis reizen, moet betalen voor je reis. Volgens het Nibud zijn studenten naast hun OV-kaart rond de €55,- per maand aan reiskosten kwijt.

5. Boodschappen

Veel studenten houden over het algemeen niet bij hoeveel ze aan boodschappen kwijt zijn per maand. De ene student is zich wel bewust van wat hij of zij te besteden heeft en let op de goedkope producten, de ander houdt hier geen rekening mee. Nu gezond eten een trend aan het worden is, geven studenten wel steeds meer geld uit aan goed en gezond eten. Zo gaven studenten in 2015 ongeveer €161,- uit aan eten en drinken per maand.

6. Ontspanning, sport en uitgaan

Hoewel studenten vaak weinig te besteden hebben, is het wel vaak de student die in is voor ontspanning. Als student breng je toch geregeld wat uurtjes door in de kroeg of heb je altijd wel zin om een bioscoopje te pakken. Daarnaast zijn veel studenten in de sportschool te vinden of zijn zij aangesloten bij een sportvereniging. Je hebt als student misschien niet altijd in de gaten dat dit alles ook geld kost, want wist je dat een student aan ‘ontspanning’ ongeveer €144,- per maand uitgeeft?

7. Overige lasten

Naast de bovenstaande uitgaven zijn er ook nog andere uitgaven waar je als student rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan je telefoonrekening, een Netflix- of Spotify-abonnement of kleding. Het Nibud rekende in 2015 uit hoeveel studenten gemiddeld hier aan kwijt waren. Zo kost een telefoonrekening gemiddeld €26,- per maand en gaat er iedere maand gemiddeld €47,- op aan kleding en schoenen.

De gemiddelde maandlasten van een student op een rij

Collegegeld: €165,-
Boeken + studiemateriaal: €57,-
Kamerhuur: €366,-
Zorgverzekering: €97,-
Reiskosten: €55,-
Eten + drinken: €161,-
Ontspanning: €144,-
Telefoonrekening: €26,-
Kleding + schoenen: €47,-
   
Totaal: €953,-

 

Als je alle uitgaven bij elkaar optelt, kom je op een bedrag van €953,- per maand uit. Dat is toch een behoorlijk geldbedrag voor een student! Het is dus goed om je als student bewust te zijn wat je uitgeeft en af en toe ook ‘verstandige’ keuzes te maken. Je hoeft echt niet altijd op een houtje te bijten, maar af en toe wat laten kan geen kwaad. Vergeet daarnaast niet dat je als student vaak recht hebt op kortingen. Check dit blog waarin we verschillende kortingen op een rij hebben gezet!