Hoe begin ik aan mijn scriptie?

25 maart 2024 Leestijd: 7 minuten

Na al die jaren met je neus in de boeken, talloze groepsprojecten en tentamens is het dan zover: de start van je scriptie. De laatste loodjes voor je eindelijk dat papiertje in ontvangt mag nemen. Maar hoewel het de één met twee vingers in z'n neus afgaat, is het schrijven van een scriptie voor de meesten flink doorbijten. Want met die berg van onderzoek, statistische toetsen, en al die uren in de bieb kan het wel eens voelen als een onmogelijke missie. Maar geen zorgen, met een beetje structuur en de juiste mindset verandert die berg al snel in kleine, overzichtelijke heuveltjes. Na het lezen van deze blog weet jij zeker dat jij jouw studiezaken op orde hebt om die scriptie eens flink te tackelen!  

Bijbaan Student Asr Webcare Telefonie Afbeelding1

Klaar voor de start?

Om straks lekker aan de slag te kunnen met jouw scriptie, is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken wat jij een interessant onderwerp vindt. Want wat vind jij nou echt leuk genoeg om een paar maanden non-stop mee bezig te zijn?  Ga een middagje in de bieb zitten en lees een aantal artikelen door om te kijken wat jou aanspreekt. Heb je een onderwerp gevonden? Zoek dan een paar voorbeeldscripties op over dit onderwerp en kijk hoe deze studenten het hebben aangepakt. Gaan ze voor een experiment, contentanalyse of kiezen ze voor een focusgroep? Door hier alvast naar te kijken, kun jij straks vol goede moed beginnen aan het schrijven van jouw scriptie. Want je weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk! 

Leg een goede basis

Wanneer je jouw scriptieonderwerp hebt gekozen, gaat jouw scriptie-leven dan écht van start. En ja, we noemen het alvast je scriptieleven, want jouw leven staat binnenkort jammer genoeg toch echt in het teken van het schrijven van je scriptie. Bespreek daarom goed je ideeën met je begeleider en medestudenten, zodat je zeker weet dat jouw ideeën uit te voeren zijn. Het zou namelijk zonde zijn als jij na dagen in de bieb te hebben doorgebracht, erachter komt dat jouw idee een onmogelijk taak blijkt. Stop daarom genoeg tijd en moeite in het schrijven van een goed afstudeervoorstel. Laat hierin duidelijk naar voren komen wat jouw onderzoeksvraag, methode en relevantie is. Zo leg je een fijne basis om straks als een speer die scriptie te schrijven. 

Pannen, plannen, plannen en... PLANNEN!

We weten dat je dit waarschijnlijk al miljarden keren hebt gehoord, maar om succesvol aan de bak te gaan MOET je plannen. Want zonder planning zal jouw uitstelgedrag waarschijnlijk de overhand nemen en dat veroorzaakt gegarandeerd stress. Want als jij nog maar een week hebt om al jouw analyses te doen, nog 40 artikelen moeten lezen en een hele conclusie moet schrijven, kunnen we je nu al vertellen: dat gaat 'm niet worden. Daarom is het cruciaal dat jij een goede planning maakt. Hieronder zie je hoe: 

  • Leg je deadlines vast: Een papieren agenda of een app op je telefoon, het maakt niet uit zolang jij maar kunt zien wat je wanneer moet doen. Zonder deze deadlines ergens op te schrijven, raak jij de draad namelijk helemaal kwijt.
  • Breek het op in stukjes: Verdeel je scriptie in kleinere taken zoals het schrijven van een methode, bepaalde analyses of het maken van tabellen. Door bezig te zijn met kleinere stukjes lijkt die scriptie opeens helemaal niet meer zo'n big deal. En dat maakt het schrijven een stuk relaxter! 
  • Regel feedbackmomenten: Zorg ervoor dat je goed contact houdt met jouw scriptiebegeleider. Door regelmatig meetings in te plannen, weet je zeker of je op de goede weg zit en of je eventueel iets moet aanpassen. Toon hierbij dan ook initiatief en plan op tijd afspraken in. Jouw begeleider is zelf waarschijnlijk ook ontzettend druk met het geven van andere colleges of het nakijken van tentamens. Door op tijd iets af te spreken, weet jij zeker dat je genoeg feedbackmomenten zult hebben. 
  • Vergeet niet te ontspannen: Ja ja, je hoort het goed! In die planning moeten genoeg rustmomentjes zitten. Niemand kan dag in, dag uit genoeg concentratie hebben om continu bezig te zijn met die scriptie. Plan daarom soms een middagje vrij zodat jij helemaal kunt opladen om de dag erna weer te kunnen knallen in die bieb. 
  • Blijf flexibel: Met die planning kan het alsnog voorkomen dat het soms gewoon niet zo loopt zoals je had gehoopt. Zorg er dan ook voor dat je jouw planning waar nodig kunt aanpassen om zo weer lekker op de rit te komen. 

Jouw rotsen in de branding

Om jouw scriptie helemaal te finetunen, zijn er een hoop chille apps en tools die jou kunnen helpen. Met een template van Notion maak je een ontzettend overzichtelijke scriptieplanning. Daarnaast kun je met Habitica je scriptievoortgang gamificeren en jezelf motiveren met in-game beloningen. Ben jij snel afgeleid? Dan zijn tools als Freedom.to, Leechblock, en StayFocusd ideaal. Hiermee kun je afleidende sites en apps namelijk tijdelijk blokkeren. Chill, hè?  Hulp nodig bij refereren? Mendeley en EndNote zorgen ervoor dat jouw literatuurlijst perfect wordt. En natuurlijk niet te vergeten: MS Word en DeepL helpen je met het schrijven en vertalen van je tekst, terwijl synoniemen.net je taalgebruik verrijkt. Zo wordt het schrijven van die lange stukken opeens een eitje!  
 

Time to relax

Vergeet tijdens het schrijven niet om ook te relaxen.  Door die uren achter jouw scherm zitten, snappen we heel goed dat jouw ogen vierkant zijn geworden. Probeer dan ook om niet te lang achter elkaar naar jouw scherm te kijken en soms eventjes op te staan en een rondje te lopen. Daarnaast zorgt en beetje mindfulness of ontspanning ervoor dat jouw hersenen topfit blijven. Een half uurtje yoga, meditatie of gewoon even een wandeling maken kan al wonderen doen. Weet jij niet goed hoe je nou echt tot rust komt? Dan is Headspace misschien wel een uitkomst. 

Jouw scriptie basecamp

Het vinden van jouw ideale werkplek is een avontuur op zichzelf. Thuis, in de bibliotheek of misschien in je favoriete café – iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Experimenteer tijdens de eerste fase van je scriptie dan ook met verschillende locaties om erachter te komen waar jij het beste die focus kunt vinden. En vergeet niet, het hebben van een uitlaatklep tijdens het schrijven van jouw scriptie kan enorm relaxt zijn. Ga dan ook vooral samen met mensen studeren, zodat je in de pauze even je ei kwijt kan als je ergens tegenaan loopt. Daarnaast brengt samen studeren niet alleen gezelligheid, maar ook de broodnodige stok achter de deur om niet alleen maar uit je neus te zitten vreten in de bieb. Dus, mix en match je studieplekken zodat jij erachter komt waar jouw scriptieleven het best tot z'n recht komt! 

 

Wil jij tijdens je scriptie flexibel bijverdienen zodat je na het afronden van je scriptie op welverdiende vakantie kan? Check dan nu onze vacatures