Dit moet je regelen voordat je gaat studeren

15 april 2024 Leestijd: 3 minuten

Je hebt je droomstudie gevonden en je inschrijving is een feit. Ye-hes! Voordat je het weet, ben je geen aankomend student meer, maar zit je midden in het echte studentenleven. Maar voordat je die collegebanken in september inspringt en jij het afkowobo van top tot teen kent, moet je toch écht eerst wat studiezaken fiksen. Maar wees niet bang, wij hebben de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje gezet. Zo ben jij binnen no-time helemaal ready voor die nieuwe stap!

Studenten buiten aan picknick tafel

Match made in heaven? Check het met de studiekeuzecheck!

Wiehoe, jij bent ruim op tijd met de inschrijving voor jouw droomstudie! Omdat jij je netjes voor 1 mei aangemeld hebt, kan het zijn dat jij een studiekeuzecheck (ook wel matching) moet doen. En nee, geen tijd voor stress, want deze check is niet bedoeld om je te beoordelen, maar om te kijken of de studie bij je past. Eigenlijk hartstikke chill, want als je erachter komt dat het toch niks voor jou is, kun je nog switchen van studie zonder dat het je tijd, geld en tranen scheelt. Is dat even winnen! Maar wat houdt deze studiekeuzecheck dan precies in? Afhankelijk van wat je gaat studeren en waar je dit gaat studeren, krijg je een andere check. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld een online vragenlijst moet invullen of een dagje gaat proefstuderen. Heb jij gekozen voor een numerus fixus studie? Dan is de studiekeuzecheck niet van toepassing. Dus, als jij de sfeer toch wil proeven, kun je altijd vragen of je een dagje mee mag lopen met een student van deze opleiding. Zo kun jij jezelf helemaal klaarstomen voor die nieuwe grote stap in september! 

 

Hoe regel ik een studiekeuzecheck? 

In de meeste gevallen ontvang je een uitnodiging van je opleiding om deel te nemen aan de studiekeuzecheck. 

Gratis reizen: fiks je studenten-ov

Heb jij afgesproken met vvv's aan de andere kant van het land? Of smeken jouw ouders of je zo nu en dan gezellig thuisthuis komt eten? Met die alsmaar stijgende OV-prijzen, heeft al dat heen en weer gereis toch een flinke impact op je bankrekening. Maar gelukkig kun jij als student of doordeweeks óf in het weekend gratis reizen met een studentenreisproduct! En dat is niet alles, want als jij kiest voor een weekabonnement krijg je in het weekend maar liefst 40% korting. Kies je voor een weekendabonnement? Dan krijg je doordeweeks 40% korting. Klinkt als muziek in de oren, toch? Nou, dan hebben we nog een leuke toevoeging! Want als jij binnen 10 jaar jouw diploma haalt, is je studenten-OV een gift en hoef je helemaal niets terug te betalen. Dat stimuleert tochwel om naast al die feestjes met je neus in de boeken te duiken! 😉 Zorg dus dat jij op tijd jouw abonnement uitkiest, zodat je vanaf je eerste studiedag gratis met het OV reist!  

 

Hoe regel ik een Studenten OV? 

Vraag je studentenreisproduct aan via MijnDUO en maak de keuze tussen een week- of weekendabonnement. Koppel deze vervolgens aan je persoonlijke OV-chipkaart (of vraag er een aan als je nog geen kaart hebt) en haal je reisproduct op bij de automaat. Let op: je kun je abonnement maar 2 keer paar jaar wisselen en er moeten 2 maanden tussen deze wissels zitten. Daarbij mag je je abonnement niet omzetten in de periode van 1 mei tot 25 augustus.

Don't forget: betaal je collegegeld

Yep, daar is ‘ie dan: de eerste rekening van het studieleven… *tromgeroffel* ... je collegegeld! Altijd even slikken, maar wel essentieel om dit goed te fiksen. Het zou toch zonde zijn als jij al aardig wat studiepunten naar binnen hebt geharkt en opeens wordt uitgeschreven van je studie omdat je het collegegeld niet hebt betaald. Studeer je aan een hogeschool of universiteit? Dan betaal je het collegegeld per studiejaar. Dat is toch wel wat relaxter dan de volle mep in één keer te moeten betalen, niet?  

 

Hoe regel ik mijn collegegeld? 

Via Studielink geef je aan hoe je wilt betalen (bijvoorbeeld via een digitale machtiging) en of je dit in één keer of in termijnen doet. Hoeveel termijnen dit zijn, hangt af van de instelling. Let op: betalen in termijnen kost je extra geld. Misschien je ouders lief aankijken om het voor te schieten en hen per maand terug te betalen, zonder extra kosten natuurlijk. 😉  

Check, check, dubbelcheck: houd Studielink in de gaten

Nadat jij je hebt ingeschreven via Studielink, wordt je verzoek doorgestuurd naar de door jou gekozen hogeschool of universiteit. Daar worden onder andere je adres, vooropleiding en eventuele andere toelatingseisen nogmaals gecheckt. Ontbreken er gegevens? Dan kan het zijn dat je deze nog moet aanvullen om jouw inschrijving compleet te maken. Check daarom regelmatig je berichten en je to-do-lijst in Studielink tot de status van jouw verzoek op ‘ingeschreven’ staat. Is het zo ver en staat de status van je verzoek op ‘ingeschreven’? Congrats: jij bent officieel student! 

 

Hoe regel ik mijn inschrijving? 

Log regelmatig in op Studielink en check je berichten, to-do-lijst en status van je verzoek. Houd daarnaast de site van je hogeschool of universiteit in de gaten voor eventuele andere te ondernemen stappen. 

Studentenkorting? Vraag jouw collegekaart aan!

Last but most definitely not least: vraag je collegekaart aan. Want een collegekaart is niet alleen nodig om boeken te lenen bij de bieb, te printen en je te legitimeren voor onderwijs of tentamens. Maar je krijgt hiermee ook talloze studentenkortingen in binnen- en buitenland! En geloof ons, in de skere tijden van het studentenleven kan jij die kortingen hard gebruiken!  

 

Hoe regel ik een collegekaart? 

Je hogeschool of universiteit stuurt je meestal een bericht over het aanmaken van jouw collegekaart. Hiervoor wordt vaak gevraagd on een foto van jezelf aan te leveren. Check hiervoor dan ook goed de richtlijnen van je hogeschool of universiteit voordat je een pasfoto uploadt. En bedenk: bij sommige instellingen is dit de foto die je voor de rest van je studieleven gebruikt. Dus, smile! 

 

Heb jij ook al ontzettend veel zin in het studentenleven, maar overleef je die liever op meer dan alleen pasta pesto? Check dan snel onze bijbanen en bouw alvast een buffer op zodat jij het maximale eruit kunt halen!