Zo maak jij (indruk met) een professioneel cv!

25 september 2023 Leestijd: 6 minuten

Of je nu een flexibele bijbaan naast je studie nodig hebt, een stage moet fixen of als afgestudeerde op zoek bent naar je eerste “grote mensen baan”, je komt er helaas niet onderuit: solliciteren hoort erbij. En een goede eerste indruk begint bij een stralend cv! Dat ene A4’tje kan namelijk nét het verschil maken of jij die droombaan binnensleept of niet. Dus heb jij nou geen idee wat je nou op je cv kwijt moet? Heb je nog helemaal geen werkervaring of juist zoveel dat je niet weet waar je het kwijt moet? Of kun je nog wat laatste tips gebruiken voor een finishing touch? Lees dan snel verder hoe jij in no-time het perfecte cv in elkaar knutselt!

Blog Een CV Wordt Overhandigd Tijdens Een Sollicitatiegesprek

Get to the point

Normaal gesproken zijn we het eens met het gezegde ‘don’t judge a book by it’s cover’ maar met het bouwen van cv’s, kom je hier helaas niet onderuit. De eerste blik is hier namelijk juist heel belangrijk, omdat een werkgever in één oogopslag moet kunnen zien wie jij bent, wat je in huis hebt en of je cv hen aanspreekt. Dus, laten we meteen met de deur in huis vallen en met de gouden tip beginnen: houd het kort en bondig! Dit klinkt easy, maar gaat toch vaker fout dan je zou denken. Een toekomstige werkgever wil bijvoorbeeld wel weten welke geweldige werkervaring je hebt, welke indrukwekkende opleiding(en) je hebt gedaan en wat je andere talenten zijn. Maar laten we eerlijk zijn, dat jij vroeger je veterstrikdiploma hebt gehaald, hoef je niet te benoemen op je cv. Kies daarom de meest relevante details uit voor de job waar je op solliciteert en behandel ze bijvoorbeeld met bullet points. Zo dwing je jezelf om het lekker kort te houden (MAND!) en geef je je lezer gelijk een goed overzicht.

De ingrediënten voor een perfect cv

Deze onderdelen mogen niet ontbreken op jouw cv:

  • Persoonlijke informatie: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres;
  • Opleidingen: je studie, middelbare school, stages;
  • Werkervaring: hierbij is het wel van belang dat dit relevant is voor de bijbaan waarop je solliciteert, bijvoorbeeld dat de skills die ervoor nodig waren aansluiten op waar je nu voort solliciteert;
  • Vaardigheden: vind je het lastig om deze zelf te bedenken? Vraag dan om input van jouw vrienden en/of familie!
  • Diplomas en certificaten: ook hier moet dit relevant zijn, want voor een kantoorbaan maakt het niet uit of jij je zwemdiploma A hebt gehaald…;
  • Extras: you so extra! Vermeld hier al je (werk-proof) hobby’s, vrijwilligerswerk, talen;
  • [optioneel] Referenties: heb jij vroeger ergens gewerkt en zou je oude werkgever een goed woordje voor je kunnen doen? Voeg dit dan zeker toe aan jouw cv!
  • [optioneel] Een foto: en nee, dan hebben we het niet over een hippe selfie met een duckface!;

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor een mooi cv, maar behoor jij nou niet bepaald tot de Picasso’s onder ons? Dat is met onze ultieme tip geen excuus meer! Het internet staat namelijk vol met prachtige cv-templates die je gemakkelijk kunt gebruiken. Surf bijvoorbeeld naar websites als www.cvster.nl en www.cvmaker.nl en jouw cv wordt binnen no-time een kunstwerk. Durf jij jezelf wel een van Gogh of da Vinci te noemen? Laat jouw creativiteit de vrije loop gaan met gratis apps zoals Canva. Zoals je ziet, zijn de mogelijkheden dus eindeloos! Om je alvast wat inspiratie te geven, hebben we hieronder een spetterend voorbeeld voor je klaar gezet:  

SUSA CV

Voorbereiding is key

Het is altijd goed je even in te lezen over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Is het een serieuze internationale bank waar je wil werken? Of wil je juist op een creatieve marketingafdeling aan de slag? Dat wil je ook terugzien in je cv! Bij een bank kun je het bijvoorbeeld beter strak, duidelijk en informatief houden, terwijl je bij de marketingafdeling wel wat meer je creativiteit kan laten zien in kleuren en design. Ook is het goed te bedenken waar zij als bedrijf voor staan: wat zijn hun kernwaarden, missies en doelen? Hebben ze voorkeur voor een bepaalde cultuur op de werkvloer? Laat zoiets kort terugkomen in je persoonlijke profiel of vaardigheden op je cv! Als zij lezen dat je dezelfde waarden deelt, zullen ze waarschijnlijk sneller een match zien. En hoe sneller ze een match met je zien, hoe eerder je op gesprek mag komen. En dat wil je!

Overdrijven is ook een vak

Niemand houdt van mensen die naast hun schoenen lopen, maar wees niet te bescheiden op je cv. Je mag hier en daar bijvoorbeeld best een beetje je goede eigenschappen aandikken of in ieder geval trots zijn op de mijlpalen die je hebt behaald! Want als jij het niet doet, wie dan wel? Je wil natuurlijk alles uit de kast trekken om je toekomstige werkgever te overtuigen om jou aan te nemen. Heb je een keer een korte extra cursus gevolgd? Bij een commissie gezeten? Vrijwilligerswerk gedaan? Een mooi cijfer gehad voor je scriptie? Laat dit schitteren op je cv! Laat zien wie je bent en wat je allemaal hebt bereikt. En wie weet is dat nét dat ene zetje dat ze over de streep trekt.

 

Máár, en dit is een belangrijke ‘maar’, overdrijf niet met overdrijven! Er is echt geen noodzaak om te beweren dat je vloeiend 15 talen kunt uitkramen als dat er maar 2 zijn, of dat je in een vroeger leven een professionele turner was als je net zo stijf bent als een hark. Je mag jezelf wel verkopen, maar blijf altijd jezelf! Want, you rock!

Maak het persoonlijk

Een werkgever wil graag zien wie hij voor zich heeft. Dus dat betekent niet alleen: wat is je werkervaring en welke opleidingen heb je gevolgd? Maar juist ook: wie ben jij? Hoe sta jij in het leven en wat maakt jou speciaal? Dat kun je kwijt in je persoonlijk profiel: een kort stukje tekst over jou als persoon. Dit kan gerust 1 alinea zijn met een paar zinnen waarin jij nét even kwijt kunt wie jij bent, wat je zoekt in een baan of wat je drijfveren en passies zijn. Je zult zien: werkgevers krijgen een beter beeld van hoe je bent en wie weet onthouden ze jou zo beter dan je concurrent ;)

Denk aan je online cv

Last but not least: een cv is tegenwoordig natuurlijk niet meer beperkt tot een papiertje. Hoewel je je traditionele cv vaak nog mee moet sturen met je sollicitatie, is het ook goed om te werken aan je online cv: je LinkedIn-profiel! Werkgevers gaan vaak online met hun detective skills op zoek naar hun sollicitanten, dus het is slim om je profiel up-to-date te houden. Zo kunnen werkgevers jou sneller vinden en kun jij je netwerk weer vergroten. Win-win voor iedereen dus! En natuurlijk laten we je op dit gebied ook niet in de steek: in deze blog hebben wij een schat aan tips voor je klaarstaan, waardoor jij de volgende LinkedIn-pro wordt!

 

Ben jij helemaal ready om het perfecte cv te maken en te solliciteren? Maar weet je nog niet helemaal welke baan bij je past? Check onze vacatures voor flexibele bijbanen naast je studie! (Of voor de afgestudeerden: bij SUSA hebben we ook een paar toffe fulltime vacatures openstaan!)