Hoe haal je het maximale uit je tussenjaar?

23 mei 2019 Leestijd: 2 minuten

Zondagavond. Normaal gesproken staat er weer een lange werk- en studieweek voor de deur, maar niet voor jou! Jij gaat een tussenjaar houden, bofkont! In deze blog lees je hoe je het maximale uit zo’n prachtjaar kan halen, voordat het werkende leven realiteit wordt…

Hoe Haal Je Het Maximale Uit Je Tussenjaar Blogpost Afbeelding

Een ik-heb-de-wereld-verbeterd reis

Er zijn een hoop manieren om de wereld in je tussenjaar een stukje beter te maken. Dat is super voldoenend, en ja, daar mag je over opscheppen als je terugkomt. Zo kun je bijvoorbeeld bij WorkAway voor particulieren vrijwilligerswerk doen. Vaak wordt de accommodatie en eten hier al voor je geregeld. Hier kun je onder andere…


… in Sevilla 24 uur p.w. in een hostel gaan werken.
… in Canada met andere vrijwilligers een huis helpen bouwen.
… au pair worden van een familie in Kaapstad.


Wil je helpen bij speciale projecten? Kijk eens rond bij vrijwilligers wereldwijd en ga bijvoorbeeld aan de slag op een basisschool in Ghana, of doe mee aan een schildpaddenproject in Sri Lanka!

Een nu-ken-ik-mezelf-pas-echt reis

Nu-ken-ik-mezelf-pas-echt reizen komen in verschillende gradaties. Zo zou je terug kunnen keren in traditioneel Oezbeeks gewaad met een Peruviaanse panfluit om je nek, of met een lekker fris doorgewaaid kapsel van je reis naar Terschelling. Het doel van een ontdekkingsreis is in ieder geval dat je tijd hebt om na te denken over belangrijke vragen in het leven. Zoals: Wat is mijn ideale baan? Of: Wil ik later eigenlijk wel kinderen? En natuurlijk: Wat is nou écht mijn favoriete kleur?


Weet je nog niet zeker of je wil backpacken in Peru of Terschelling?  Kijk dan eens rond bij Kilroy, of vraag een oriëntatiegesprek aan.

Lobby voor je hobby.…

Beter worden in een hobby levert je een leven lang plezier op en zorgt ervoor dat je groeit als persoon. In je tussenjaar heb je de unieke kans om enorm veel tijd in je hobby’s te steken, dus pak deze kans met beide handen aan! Om ergens expert in te worden, heb je zo’n 10.000 uur nodig. Als je alle uren uit je tussenjaar zou gebruiken, zou je al op 85% zitten!


Altijd al willen leren hoe je als Gordon Ramsay kan koken? Dit is je kans! Of wil je leren hoe je Disney-like kan animeren? Go for it! De mogelijkheden zijn eindeloos. Om je creativiteit te prikkelen, hebben we een paar voorbeelden voor je op een rijtje: programmeren, surfen, schilderen, houtbewerken, salsa-dansen, een andere taal leren, schrijven, improviseren, tuinieren, muziek maken, wielrennen, een film maken of eindelijk een échte sixpack kweken in de sportschool.

Waarom ook niet? Wat heb je te verliezen?

Reizen door Oezbekistan, vrijwilligerswerk in Ghana, of in een jaar steengoed worden op de basgitaar. Wat je ook gaat doen in je tussenjaar, ‘waarom ook niet’ is dé instelling. Want straks, als je fulltime aan het werk bent, verandert ‘waarom ook niet?’ in ‘daarom niet.’ en kies je waarschijnlijk voor Netflix, boven de dingen die je in een tussenjaar zou kunnen doen.