Online sollicitatie: je droombaan binnenslepen met een online gesprek

13 februari 2020 Leestijd: 4 minuten

Je hebt je sollicitatiebrief verstuurd, je cv ingediend en … gefeliciteerd! Je potentiële werkgever wilt kennismaken. Tegenwoordig zijn er steeds meer organisaties die je beter willen leren kennen via een skype-gesprek, of zelfs het hele sollicitatiegesprek digitaal voeren. Schiet jij bij de gedachte alleen al in de stres?

Student achter laptop met koptelefoon

Geen paniek! Ook zonder live acte de présence kun je nog steeds een goede indruk maken!. Weet jij niet hoe je je van je beste kant laat zien via een computerscherm? Er zijn genoeg manieren om jezelf te onderscheiden, ook met een Skype-gesprek.

Geen half werk

Scoor punten door op tijd klaar te zitten. Hiermee laat je je nieuwe werkgever zien dat je betrouwbaar bent en deadlines kunt halen. Maar voordat het zover is, moet je er wel voor zorgen dat je jouw toekomstige baas hebt toegevoegd op Skype. Gelukt? Zit minimaal 5 minuten van tevoren klaar voor het gesprek. Zorg dat je je aantekeningen bij de hand hebt en leg een pen en papier naast je neer voor het geval je iets wilt opschrijven. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg research hebt gedaan naar het bedrijf. Online spionageskills komen nu goed van pas. Bestudeer, onder andere, LinkedIn en de website van het bedrijf nauwkeurig. Een goed begin (en dus een goede voorbereiding) is immers het halve werk.

Plan B

Niets is zo knullig als een mislukt gesprek omdat de techniek niet meewerkt. Dubbelcheck je internetverbinding en raak niet in paniek mocht er toch iets fout gaan. Blijf cool. Althans, van buiten. Houd je telefoon bij de hand (op stil natuurlijk) zodat je het gesprek eventueel weer via de Skype-app op je telefoon kunt oppakken. Je probleemoplossende vermogen en het feit dat je kalm blijft onder druk zullen niet onopgemerkt blijven. Technisch mankementje? Probeer rustig te blijven en zeg bijvoorbeeld ‘Ik kan je niet zien. Vind je het goed als ik je zo terugbel?’ of ‘Het lijkt erop dat het niet werkt, kunnen we misschien bellen?’ Zo hoef je het gesprek niet af te blazen en laat je zien dat je ook in stressvolle situaties je mannetje kunt staan.


Het is trouwens helemaal niet gek om het gesprek van tevoren te oefenen. Bereid je voor op vragen die je gesteld kunnen worden, oefen hetSkypegesprek met je beste vriend of vriendin en check hoe je er op je opperbest op het scherm uitziet.

Weg met afleiding

Je nieuwe manager zit niet te wachten op je hond die je enthousiast blaffend probeert duidelijk te maken dat hij wil spelen of je huisgenoten die de boel op stelten zetten. Zet je telefoon op stil (ja, ook zonder trilfunctie) en stuur je vrienden en huisgenoten voor de zekerheid een berichtje dat je een belangrijk gesprek hebt.

Oogcontact faken

Het interview is misschien online, maar ook hier kan oogcontact heel persoonlijk voelen en een grote impact hebben. Weersta de drang om constant naar de persoon aan de andere kant op het scherm te staren, maar probeer direct in de camera te kijken. Sleep je Skype-scherm direct onder je webcam. Dat helpt. Dan lijkt het al snel of je in de camera kijkt. Die dikke studieboeken komen nu ook goed van pas. Stapel ze op, zodat je laptop op ooghoogte komt te staan.

Alsof je tegenover je potentiële werkgever zit

In je eigen kamer achter je laptop vergeet je snel de sociale regels. Probeer dat te voorkomen en behandel je potentiële werkgever alsof hij of zij tegenover je zit. Terwijl je oogcontact houdt, knik je als hij of zij spreekt om te laten zien dat hij of zij je aandacht heeft. Een groot deel van het succes van een digitaal gesprek staat of valt bij een goede houding, je handen gebruiken terwijl je spreekt en mensen laten weten dat je ze begrijpt. En, vergeet niet te lachen! Tip: dress to impress. Ja, alsnog! Vermijd wilde prints, deze worden misschien niet zo flatteus weergegeven door je webcam en veroorzaken ruis.

 

Van studentenkamer naar professionele omgeving

Probeer het gesprek in een professionele omgeving te houden. Wordt het toch je studentenkamer? Dubbelcheck dan of alles schoon is en de achtergrond niet afleidt. Haal ongepaste posters of decoraties die de aandacht kunnen stelen weg. Een witte muur is misschien saai, maar het werkt het best. Door afleiding op de achtergrond te elimineren, zijn alle ogen op jou gericht.

Verdwijn niet van de aardbodem

Stuur binnen 24 uur een bedankje en noem daarin een aantal dingen die je zijn opgevallen of bijvoorbeeld positief verrast hebben tijdens het gesprek. Stuur altijd een persoonlijk berichtje en geen bulkmail, ook al heb je verschillende gesprekken gehad of was het gesprek wellicht met meerdere personen. Binnen 1 à 2 weken nog niets gehoord? Pak de telefoon op!


Hoe meer tijd je besteedt aan deze details, hoe sneller je je droom(bij)baan of stage in de wacht sleept.


Heb je nog niet gesolliciteerd, en ben je op zoek naar een leuke bijbaan? Kijk dan even op SUSA.nl