Dit kost een kamer in jouw (toekomstige) studentenstad

10 mei 2018 Leestijd: 3 minuten

Studie of master gekozen? Check! Voorkeur voor een bepaalde studentenstad? Check! Nu nog een kamer vinden. En dat kan best prijzig uitpakken. No shit, Sherlock! Wachttijden, hoge huren en (te) kleine kamers zijn een student niet vreemd. Waar moet jij je op voorbereiden als je het nest verlaat? Dat verschilt per stad.

Dit Kost Een Kamer In Jouw Studentenstad Blogpost Afbeelding

Een uitwonende student betaalt in collegejaar ’16-‘17’ gemiddeld €440 aan woonlasten per maand blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2017. De (kale) huur is daarvan een grote punt uit de taart. Dat de Nederlandse huurprijzen vrij ridicuul zijn, beaamt de Landelijke Studentenvakbond die na onderzoek constateerden dat het landelijk gemiddelde van de kale huurprijs €342,71 per maand bedraagt. Dit komt erop neer dat de huur voor een studentenkamer in 73 procent van de gevallen te hoog is. Dit kost een studentenkamer in de volgende steden:

Amsterdam en Utrecht duurste steden

Surprise, surprise. In Amsterdam moet je als student het hardst zwoegen om de huur te kunnen betalen. Met een huur van €450 per maand, is dit de duurste studentenstad om te wonen. De gemiddelde huurprijs ligt hier zelfs €100 boven het landelijk gemiddelde. Je betaalt als Amsterdamse student bijna €9 meer per vierkante meter dan in de rest van het land. Maar ook Utrecht komt niet best uit de bus. In deze stad heb je als student de kleinste kamer, terwijl de gemiddelde huurprijs met €352,38 zo’n €116,76 te hoog ligt.

Enschede en Arnhem hebben goedkoopste kamers

Voor wie met een klein budget wil studeren, moet op kamers in Enschede. Een studentenkamer kost daar ongeveer €290 per maand. Voor de laagste huurprijs per vierkante meter (€17,81) is Arnhem the place to be.

Breda

In het gezellige Breda betaal je voor een studentenkamer al snel €347 per maand. Een kamer in deze bruisende stad onder de rivieren is een euro goedkoper dan het landelijk gemiddelde.

Den Bosch

Het Brabantse Den Bosch is nog goedkoper dan Breda. De huurprijs bedraagt €314,11 per maand en dat is €25 voordeliger dan gemiddeld betaald wordt voor een studentenkamer.

Den Haag

Oeioeioei, in Den Haag woon je ook niet snel op stand. Met een gemiddelde huurprijs van €388 per maand betaalt 71 procent van de studenten eigenlijk teveel.

Eindhoven

In Eindje kost een kamer om en nabij de €311 per maand. Dat is vergeleken met andere (studenten)steden flink goedkoper.

Groningen

In het noorden des lands betaalt driekwart van de Groningse student teveel voor een kamer met €321 per maand. Hoeveel te veel? Zo’n €74.

Leiden

Leiden kan prima aansluiten in het rijtje van Amsterdam en Utrecht. De huur is hier namelijk €359 per maand voor een kamer, terwijl de puntenhuur een gemiddelde huurprijs van €278 voorschrijft. Op jaarbasis betaal je hier als student eigenlijk €1250 euro teveel.

Maastricht

Maastricht is populair. En dat zie je ook aan de huurprijs, die €20 hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Een studentenkamer huren kost hier ongeveer €363,19 per maand.

Nijmegen

Wil je in Nijmegen studeren? Reken dan op een huur van ongeveer €325 per maand. Te duur? Yup. Helaas ook hier. Daar ontkom je niet aan. De puntenhuur schrijft circa €272 voor.

Rotterdam

Rotterdamse studenten wonen vaak relatief groot. Superfijn, maar dat betekent wel dat je ook meer huur betaalt: €368,94 per maand. Zo’n €25 boven het gemiddelde.

Tilburg

Ka-ching, €301,45 alsjeblieft. Koopie, die kamers in Tilburg! Althans, als je naar het landelijk gemiddelde per maand kijkt, dat €40 hoger ligt.

Zwolle

Zoals je al hebt kunnen lezen in de blogs over Zwolle, is deze studentenstad booming! De huurprijs ligt hier gelukkig nog (maar) op €333, maar dat is wel meer dan het kamerhuur-puntensysteem per maand voorschrijft (€278).

En, ben je geschrokken of valt het je mee voor jouw studentenstad?