Onmeunig mooi Enschede! - Dit moet je weten over jouw studentenstad

21 augustus 2019 Leestijd: 2 minuten

Je hebt een studie in Enschede gekozen en reist binnenkort af naar de metropool van het oosten. Je weet al dat het een echte studentenstad is, maar welke verenigingen zijn er? Hoe kom je aan een kamer? En waar sluit je de avond af na een avondje stappen? Wij vertellen je alles wat je moet weten als (beginnend) student in Enschede.

Studeren In Enschede

Meer kamer, voor minder geld

Kamer zoeken in Enschede? Dat is geen probleem in de beste studentenkamerstad van 2018. Niet alleen de woningnood is lager dan in andere studentensteden, ook de prijzen liggen veel lager. Meer vierkante meters, voor minder geld dus. En die woonruimte vind je via Student Union of kamerplatform Roomspot, een initiatief van de gemeente, Universiteit Twente, Saxion en twee woningcorporaties.

Ga bijvoorbeeld voor een studio of een studentenhuis in het centrum van Enschede of in het nabijgelegen Hengelo (daar ben je zo via de fietssnelweg). Of vestig je op de universiteitscampus; een terrein dat zich het beste laat omschrijven als één groot vakantiepark voor studenten. Met een eigen supermarkt, Starbucks, kapper, tennisbanen, zwembad en fitnesscomplex hoef je geen stap buiten de campus te zetten. Én de Grolsch Veste, station Enschede Kennispark en de bios zitten om de hoek.

Waar is dat (campus)feestje?

Ook voor een feestje hoef je niet ver te zoeken als je op de campus woont. De campus heeft zijn eigen studentenkroeg: de Vestingbar (ook wel de VB). En met de webcam die in de Grote Bar hangt zie je al vanaf de bank of het die avond losgaat. Het UT-terrein is bovendien het podium voor festivals als Hardfest, Bevrijdingsfestival en Kingsnight Festival. Maar wat je als student in Enschede écht niet mag missen is de Batavierenrace. Na een race van 175 kilometer finishen de teams op de campus. En daarna barst het grootste studentenfeest van de Benelux los. De Vestingbar, het cultuurcentrum, de bieb: alles op de campus wordt omgetoverd tot een groot feestterrein. Zet dus alvast een grote, rode cirkel om 1 en 2 mei 2020. En als je toch bezig bent, noteer dan ook de volgende activiteiten in je agenda: de Kick-Off, het UT-eindfeest en check de campusfeesten die studentenhuizen organiseren.

De stad in: van de pub naar de club

Er valt ook van alles te beleven in de stad zelf. Het uitgaansleven speelt zich vooral af rond de Oude Markt. Uitgaan doe je bij Paddy’s, studentencafé de Kater, Fellini of meezingbar Aspen Valley (bekend om zijn roterende bar). Daal aan het einde van de avond af naar de ondergrondse kroeg ‘t Gat: een bar berucht om zijn (bier)geur en tot in de late uurtjes open. Na het stappen trek je een frikandel uit De Muur of haal je een broodje döner bij Leila. Zit je liever op het terras? Kom dan biertjes proeven bij De Beiaard en Molly Malone, neem een borrelplank bij Novi of ga voor een gin & tonic bij Fellini. En heb je na al dat borrelen zin in een goedkope studentenhap? Voor nog geen 10 euro eet je bij Café Brasserie de Kater, Thessaloniki, Tankstation Enschede of Happy Italy. Voor een toetje ga je natuurlijk naar ijssalon Van der Poel.

Ons kent ons: de Enschedese verenigingen

Middenin het centrum bevinden zich de meeste studentenverenigingen. In een groot, wit pand aan de Oude Markt, genaamd De Pakkerij, zitten de grootste verenigingen: AEGEE-Enschede, C.S.V. Alpha, Audentis en A.S.V. Taste. Bij deze gezelligheidsverenigingen maak je nieuwe vrienden, neem je plaats in jaarclubs, en elke vereniging pakt wel een paar keer per jaar uit met een groot feest voor hun leden (en eventueel introducees). Wil je jouw medestudenten beter leren kennen? Dan is een studievereniging een goede optie. Veel opleidingen van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool hebben hun eigen studieverenigingen. Deze verenigingen bieden vooral studie-inhoudelijke activiteiten, zoals trainingen en lezingen, maar organiseren vaak ook borrels en feesten. Of maak van je hobby je vereniging: er zijn tientallen cultuur- en sportverenigingen. Join bijvoorbeeld TC Ludica (Tennis), Harambee (Volleybal), Hardboard (Kitesurfen, Windsurfen, Wavesurfen) en TSAC (Klimmen). Schaf wel even een Union Card aan, daarmee kun je namelijk direct gratis zwemmen, poolen, squashen en studio’s afhuren. Heb jij grootste plannen met deze prachtige studentenstad, maar kan je wel een extra zakcentje gebruiken? Kijk eens bij onze bijbanen in Enschede.