Met deze cv-motivatie-sollicitatie-tips krijg jij iedere baan!

10 oktober 2019 Leestijd: 3 minuten

Een wijs man zei ooit: Elk nadeel heb z’n voordeel. Dat geldt ook voor solliciteren. Het nadeel? Je kan afgewezen worden, en vaak ook. Het voordeel? Dat probleem heeft iedereen, maar niet iedereen heeft deze SUSA-Pro-Tips gelezen. Lees gauw verder en binnen no-time solliciteren bedrijven bij jou! 

SUSA Fotografie 01830

Gebruik een template voor je cv

Standaard Word-cv’s zijn zooooo 2019. Wil jij in 2020, of zelfs in 2021 leven? Template the shit out of your CV. Via Google vind je gemakkelijk honderden gratis templates. Kies vervolgens een template van maximaal 1 of 2 A4’tjes. Tenzij je hebt geholpen bij het landen van de Apollo 11 op de maan ben je niet interessant genoeg voor meer dan twee A4’tjes. Een goed cv bevat op zijn minst:

 • Werk- en studie-ervaring (je meest recente ervaring komt bovenaan je cv, omschrijf de ervaringen in max. 2 regels)
 • Contact- en persoonsgegevens (geboortedatum, adres, telefoonnummer, mailadres, evt. LinkedIn-link)
 • Professionele foto en een korte, maar krachtige beschrijving van jezelf (Wat typeert jou? Wat ambieer je?)
 • Vaardigheden waarmee jij je onderscheidt (bv: Word, Excel, SPSS)
 • Talenkennis
 • Competenties (noem een aantal positieve eigenschappen die jou typeren. Vind je dat lastig? Vraag je vader/moeder/goede vriend)
 • Relevante nevenactiviteiten (bv: commissies, vrijwilligerswerk, bijles geven)
 • Referenties (“Referenties op aanvraag beschikbaar” is voldoende)
 • Extra cursussen & Trainingen (je pietendiploma uit groep 4 hoef je niet te benoemen)
 • Gratis tip: heb je al veel bijbanen gehad? Bepaal dan welke bijbanen relevant zijn en noteer voor de rest: diverse bijbanen 2013-2016
 • Gratis tip 2: vraag de persoon die jouw dt-fouten op WhatsApp altijd verbetert om een spellingcheck


Gefeliciteerd, je cv is nu 2021-proof! Geniet ervan tot het moment komt dat ieder cv er zo uitziet (klik op de link, je krijgt er geen spijt van).

Motiveren kun je leren

Geen sollicitatieprocedure zonder motivatiebrief. Maar hoe weet je wat de persoon aan de andere kant van de brief wil horen? Dat is heel simpel: wat zou jij willen horen als je die persoon was? Solliciteer je op een baan als postbode? Bedenk dan waarom de ontvanger van jouw motivatiebrief iedere dag om kwart voor 6 ’s ochtends goedgemutst op zijn fiets springt om stapels enveloppen in brievenbussen te deponeren. Waarschijnlijk houdt meneer de postbode van:

 • Werken in de buitenlucht
 • Zelfstandig werken
 • Structuur in zijn werkdag (je werkdag is klaar als alle brieven zijn bezorgd)
 • Bewegen


Beschrijf vervolgens in jouw motivatiebrief waarom jij op zoek bent naar een baan die deze elementen bevat. Bijvoorbeeld: Ik houd van werken in de buitenlucht omdat ik enorm geniet van de fluitende vogeltjes in de ochtend. Daarnaast werk ik graag zelfstandig en gestructureerd, ik ben namelijk een echte planner. Al weken van te voren weet ik precies hoeveel uur ik per dag moet studeren om de avond voor het tentamen lekker vrij te nemen. Verder heb ik mijn hele leven fanatiek gevoetbald, omdat ik nu fulltime ga werken heb ik daar helaas geen tijd meer voor. Gelukkig blijf je als postbode altijd in topvorm!


Een heel herkenbaar verhaal voor de postbode die jouw motivatiebrief leest. Op een hele persoonlijke (en dus originele) wijze laat je zien waarom jij graag postbode wil worden.

Het sollicitatiegesprek

De belangrijkste les: doe geen uitspraken die je niet onderbouwt. Bereid je altijd voor op de waarom-vraag. Vind je iets leuk, interessant, uitdagend of leerzaam? Bedenk dan waarom je dat vindt en vertel dat er meteen aan de hand van concreet voorbeeld bij. Waarom vind jij het interessant om te zien hoe het er bij een groot bedrijf als ABN-AMRO aan toe gaat?  Waarom vind je het leuk om mensen te helpen bij het uitzoeken van een zorgverzekering? Waarom vind je het uitdagend om na je baantje bij een supermarkt nu bij een serieus bedrijf de slag te gaan? Je laat direct zien dat je goed hebt nagedacht over deze volgende stap in je leven en dankzij jouw concrete voorbeelden onderscheid jij je gemakkelijk van de andere vijftien algemene gesprekken die dag.


Vol vertrouwen na het lezen van deze pro-tips? Test het meteen uit en solliciteer via www.susa.nl/bijbaan op een bijbaan bij jou in de buurt!