Achter de schermen bij… een bijbaan in de zorg!

14 januari 2024 Leestijd: 3 minuten

Het o zo gezellige studentenleven kost naast zeeën van tijd ook een hoop geld. Maar met verplichte studie-uren en een sociaal leven kan het enorm lastig zijn om een chille bijbaan te vinden die goed te combineren valt met jouw drukke agenda. Maar aangezien jouw huur, biertjes en studie zichzelf niet betalen, is een bijbaan een top oplossing. De vraag is alleen: wat voor een? Vandaag nemen we in kijkje het leven van Fane die als thuishulp medewerker werkt bij Florein.

Fane Zorg

Naam: Fane

Leeftijd: 18 jaar

Bijbaan: Thuishulp medewerker bij Florein

Hobby: Dansen

Vertel, waarom heb jij gekozen voor een bijbaan als thuishulp medewerker?

“Ik maak veel uren qua studie en in mijn vrije tijd ben ik veel tijd kwijt aan dansen. Het was voor mij dan ook lastig om een horecabaan ofzo te hebben. Daarnaast had ik niet echt een klik met werken in de horeca. Aangezien mijn neef in de thuiszorg werkte, ben ik hierover na gaan denken en heb ik uiteindelijk gekozen om dit ook te doen.”

Wat zorgde ervoor dat je wel een klik had met de thuiszorg?

“Ik zat erover na te denken wat ik precies wilde doen naast mijn studie. Het leek me vooral fijn om me in te zetten voor iemand anders. Daarnaast vind ik het chill dat je niet met veel mensen tegelijkertijd aan het werk bent en dat je meer één op één bezig bent.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Ik begin mijn werkdag door op de planning te kijken waar ik allemaal heen moet die dag en spring op de fiets naar mijn adresje. Als ik daar aan ben gekomen, drink ik eerst even koffie en klets ik met de cliënt. Vervolgens kijk ik naar wat er gedaan moet worden en dan voer ik die huishoudelijke taken uit. Denk hierbij aan stofzuigen en dweilen. Wanneer ik klaar ben sluit ik nog af door nog even te blijven kletsen met de cliënt.”

Hoe is het contact met de cliënten?

“Ik heb zelf elke week een vaste cliënt en dat is altijd wel heel gezellig. Aangezien ik mijn eigen opa en oma niet elke dag zie, voelt het vaak niet alsof ik ga werken, maar voor gewoon voor de leuk langs ga. Het is eigenlijk gewoon een extra maatje van me geworden.”

 

Wat leer jij van je bijbaan?

“Nou natuurlijk schoonmaken haha. Nee, maar ik denk dat je er sowieso op sociaal gebied op vooruit gaat en leert hoe je met verschillende mensen omgaat. Daarnaast word je een stuk zelfstandiger en doordat je bijvoorbeeld echt je verantwoordelijkheden moet nemen.”

Hoe zouden andere studenten in de thuiszorg kunnen bijdragen?

“Ik denk dat er altijd wel meer mensen nodig zijn. Ik zie bijvoorbeeld vaak dat er shifts nog openstaan. Ook vind ik het belangrijk dat er wat jongere mensen bij betrokken worden, omdat je anders zo’n scheiding krijgt tussen jong en oud. Ik denk dat het goed is dat jong en oud juist in aanraking met elkaar komen!”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“De gezelligheid! Daarnaast vind ik het best rustgevend om schoon te maken. Het is gewoon fijn om voor iemand anders wat te kunnen doen. Dat gevoel zorgt ervoor dat ik altijd extra mijn best wil doen en dat maakt het werk leuk.”

Raad jij jouw bijbaan aan andere studenten aan?

“Ja, zeker! Deze bijbaan is heel erg flexibel en ik kan me voorstellen dat andere studenten het heel druk hebben en het is dan niet altijd fijn om lange shifts van 6 uur te moeten maken. Het chille is dat je in de zorg dus korte shifts kunt maken. Als ik bijvoorbeeld drie uur werk op een dag, heb ik nog de hele dag om te studeren of andere dingen te doen. Daarnaast is het fijn dat je zelf de keuze hebt om veel of juist even minder te werken.”

 

Ben jij enthousiast geworden door Fane’s verhaal? Check dan snel de zorgvacatures bij jou in de buurt een solliciteer vandaag nog!