Weet je het (nog) even niet? De voors en tegens van een tussenjaar

20 november 2023 Leestijd: 4 minuten

Het is bijna 2024. Misschien rond je dit jaar je middelbare school af en ga je bijna studeren, of ga je naar het volgende studiejaar, of ben je bijna afgestudeerd… 

Weet je nog niet wat je ‘wilt worden’? Dan kan een tussenjaar dé oplossing zijn! Maar zo’n tussenjaar is zeker niet voor iedereen. Een tussenjaar (ook wel gap year genoemd) wordt vaak ingelast tussen de middelbare school en een vervolgopleiding, na het propedeusejaar óf nadat de bachelor is afgerond. Check hier of een tussenjaar iets voor jou is!

Weet Je Het Nog Niet De Voors En Tegens Van Een Tussenjaar

Waarom een tussenjaar?

Er zijn meerdere redenen om voor een gap year te kiezen: omdat je onzeker bent over welke studie bij je past, omdat je wilt reizen, omdat je je spaarpot wilt spekken, omdat je in het buitenland wilt studeren, omdat je stage wilt lopen, omdat je vrijwilligerswerk wilt doen of simpelweg omdat je dingen wilt ondernemen waar je tijdens een studie geen tijd voor hebt. En er zijn er vast nog veel meer. 

Voorsprong op andere studenten als je (verder) gaat studeren

Tijdens een tussenjaar kun je je batterij weer opladen, volwassener worden, wat duidelijkheid scheppen in je leven en waardevolle ervaringen opdoen. Het klinkt als een kluitje clichés, maar neem maar van ons aan dat het van grote waarde kan zijn.

Of je nu besluit te reizen, vrijwilligerswerk te doen of een baan te zoeken voor je tussenjaar: het helpt je om als persoon te groeien. Hallo nieuwe skills en levenservaring. In een tussenjaar leer je mogelijk meer dan tijdens een jaar in een klaslokaal. Bijvoorbeeld als je besluit naar het buitenland te verkassen: ineens ben je op jezelf aangewezen en woon je zelfstandig. Een betere voorbereiding op de uni is er niet.

Je kunt sparen

Studeren is niet goedkoop. Door een jaartje te werken creëer je een kleine buffer op je spaarrekening. Als je meer wilt kunnen betalen dan alleen de huur van je studentenkamer en de noodzakelijke kosten, is die buffer geen overbodige luxe.

Een streepje voor op de banenmarkt

Dat vrijwilligerswerk of een stage (in het buitenland) goed staat op je cv is vanzelfsprekend. Daarnaast geeft het je ook duidelijkheid of dit wel de richting is waarin je verder wilt. Een goede test dus. Vrijwilligerswerk en stages zijn een mooie manier om naar rooskleurige carrièreperspectieven toe te werken én je ontmoet er ook gelijkgestemden. En dat is weer goed voor je netwerk.

Beter weten wat je wilt

Veel scholieren hebben na de middelbare geen idee wat ze moeten gaan studeren. Hetzelfde geldt voor afgestudeerde bachelor-studenten. Helemaal niet erg! Dat is ook precies waar een tussenjaar goed voor kan zijn. Werk een aantal uur bij het koffiezaakje om de hoek, ga aan de slag als postbode, doe iets waar je nooit aan dacht! Doordat je een nieuw baantje uittest kom je misschien je verborgen talent tegen, of iets waar je gewoon ontzettend blij van wordt. Er zijn ook heel veel bedrijven waar je een maatschappelijke stage kan lopen, check bijvoorbeeld doemeemetmdt.nl!

Waarom een tussenjaar het misschien toch niet is voor jou

Weer in de schoolbanken plaatsnemen wordt er niet makkelijker op

Een tussenjaar waarin je niet verder werkt aan je schrijfskills en motivatie kunnen er ook voor zorgen dat je na je tussenjaar niet meer terug wil in de schoolbanken nadat je hebt geproefd van het vrije of werkende leven. Terug naar de stress, structuur en strengheid van het academische leven? Jou niet gezien! Waarom zou je geld uitgeven aan studiekosten als je ook je bankrekening kunt spekken? Vergeet niet dat een opleiding een goede investering is, waardoor je later juist meer kunt gaan verdienen.

Er een nuttig jaar van maken valt niet altijd mee

Hoe aantrekkelijk een heel jaar uitslapen en ontelbare bingewatch-sessies ook klinken: doe het niet! Je tijd verkwanselen zorgt uiteindelijk voor stress en frustratie. Niet alleen bij jou, maar meestal ook bij je ouders. Maak daarom een helder plan wat je wilt bereiken, waardoor je kostbare tijd niet door het putje spoelt. Kortom: zorg dat het tussenjaar je wat brengt en een echte investering is.

Een tussenjaar is duur

Zelfs al heb je een strak plan: een tussenjaar is duur. Zeker als je het jaar graag in het buitenland doorbrengt.. Vraag jezelf dan ook af of het een slimme investering is, of dat je gewoon een verkapte, lange vakantie tegemoet gaat. Er zijn veel baantjes die je op afstand kunt doen! Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je met een lege bankrekening of zelfs met een enorme schuld je studie tegemoet gaat. Echt niet vergeten te werken tussen het reizen door, hè?

Je loopt een jaar vertraging op

Een van de moeilijkste keuzes als je een tussenjaar overweegt, is of je het waard vindt om ‘een jaar achter te lopen’. Je vrienden gaan gewoon verder met hun leventjes en studie. Misschien verhuizen ze wel. Je kan hierdoor wat contacten verliezen, maar dat heb je wel zelf in de hand. Pak bijvoorbeeld dat studentenfeestje in die nieuwe stad van je vriend gewoon mee.

Eén ding is zeker: over een gap year moet je goed nadenken en een solide plan is een must. Overleg altijd met familieleden of mensen die dicht bij je staan wat de beste keuze voor jou is en zorg dat ze achter je staan. Wanneer je besluit dat een tussenjaar je goed zal doen, maak dan ook direct plannen die je op de lange termijn helpen. Én zorg dat het financieel haalbaar is. Als je een jaar vrij neemt van college, betekent het natuurlijk niet dat je je vervolgopleiding helemaal moet vergeten! Maar een tussenjaar kan ook in het teken staan van persoonlijke ontwikkeling, dus haal het maximale uit je tussenjaar.