Budgetteren kun je leren!

10 maart 2023 Leestijd: 3 minuten

Het is wéér zover: de balans in je portemonnee is ver te zoeken en het einde van de maand is nog lang niet in zicht. Waar gaat dat geld toch elke keer heen? Zit er een zwart gat in je spaarrekening dat elke extra cent opslokt? Om te voorkomen dat het weer elke avond dineren met instant-noedels of je theezakje acht keer gebruiken wordt, hebben wij dé budgetteertips voor je op een rijtje gezet, zodat jouw leven binnen no-time weer in balans is! Zo kun jij binnenkort die extra biertjes kopen, zonder je bankrekening te laten huilen.

 

Poolconcept B2b

Begroot je dood

Verdwijnen jouw centen sneller dan het licht? Tijd om dat eens bij te gaan houden. Maak een studentenbegroting! Boooooring! Ja misschien, maar geloof ons als we zeggen dat dit écht het verschil kan maken. Als je je financiën op een rijtje zet, weet jij precies waar dat gat in jouw portemonnee zit.

1. Maak een lijstje van al je uitgaven

De eerste stap is het bijhouden van je uitgaven. Van dat ene koffietje uit de automaat in de UB tot dat broodje kaassoufflé met pindasaus dat je maar half opgegeten had in de snackbar na het stappen: écht alles moet op dit lijstje. En dat is misschien even schrikken, want ondanks dat jij een skere student bent, geef jij je centen uit alsof je de spaarrekening van Bill Gates hebt. Oeps. Bewustwording is altijd stap één.

2. Maak een lijstje van al je inkomsten

Zodra je weet wat je uitgeeft, is het tijd om te kijken welke centen jouw kant komen opgerold. Laten we eerlijk zijn, het is toch altijd een feestje om te ontdekken hoeveel stufi je eigenlijk krijgt, hoeveel je ouders misschien wel bijdragen en wat je intensieve arbeid je oplevert. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je gulle oma die je elke keer wat flappen toestopt (shoutout naar jou, oma!). Schrijf elke cent op, want we weten allemaal: alle beetjes helpen!

3. Zorg voor balans

Nu je weet wat er allemaal in- en uitkomt, is het tijd om je eigen studentenbegroting te maken. Krijg jij het al Spaans benauwd wanneer jij het woord ‘Excel’ hoort? Tijd om weer rustig adem te halen, want online zijn er allerlei tools en templates te vinden die de opzet van een begroting voor jou al hebben uitgewerkt. Gebruik bijvoorbeeld de template van Nibud en het enige waar jij je nog druk om hoeft te maken is het invullen van de juiste getallen. Wil jij toch zelf aan de slag in Excel, maar snap jij hier geen drol van (wie wel?)? Wij hebben de 8 beste shortcuts  voor je op een rijtje gezet om jou een echte koning(in) in excel te maken!*

 

  • Ctrl + E

    Hiermee laat je ‘Flash Fill’ zijn magie doen en hoef jij nooit meer handmatig data over te zetten in andere kolommen.

  • Alt + =

    Hoofdrekenen, wat is dat? Laat Excel jouw rekensommetjes maken door een lege cell te selecteren en de data te selecteren die bij elkaar opgeteld moet worden. Druk vervolgens op Alt + = en voila!

  • Alt + ↓

    Als je herhalende data invoert in Excel, moet jij Alt + ↓ kennen! Deze shortcut laat alle eerder ingevoerde waardes zien. Zo kun jij gemakkelijke elke waarde selecteren, die vervolgens automatisch in de cell zal worden ingevoerd.

  • Ctrl + ;

    What year is it? Even kwijt wat de datum is? Ctrl + ; is je vriend.

  • Windows logo + ;

    Wie zegt dat budgetten maken saai moet zijn? Fleur je begroting op met een paar geinige of verhelderende emoji's!

  • Alt + F1

    Raak jij te veel tijd kwijt aan het maken van grafieken om je data te visualiseren? Dan is Alt + F1 jouw redder in nood! Met deze shortcut wordt de data die jij hebt geselecteerd meteen omgetoverd tot een staafdiagram: da’s pas winnen!

  • Alt + W + V + G

    Leiden die grijze rasterlijnen jou ook alleen maar af? Met Alt W V G worden deze meteen verwijderd. Nu kun je weer rustig aan het werk!

  • Shift + spatiebalk

    Tijd te kort om elk vakje in een rij te selecteren? Weg met dat omslachtige! Gebruik gewoon Shift + spatiebalk en selecteer die rij in één keer.

Zorgen deze shortcuts nog steeds voor kortsluiting in jouw hoofd? Klik dan snel hier om te zien hoe je ze toepast!

 

*al deze formules zijn te gebruiken met Windows!

 

 

4. Bespaar op je uitgaven

En nu komt het belangrijkste gedeelte: Marie Kondō gaan op je uitgaven. Aka bepalen waarop je gaat besparen. En hier mag je best een beetje streng voor jezelf zijn. Moet die nieuwe broek echt nu? Kan je niet even wachten tot je hem voor de helft van de prijs kunt krijgen in de sale? En die pizza die je laatst via thuisbezorgd hebt besteld? Kon je niet gewoon zelf een pizza in de oven knallen en jezelf voordoen als een pizzabakker? Ga na wat er echt nodig is en kijk waar jij gemakkelijk geld kunt besparen.

 

Na het lezen van de bovenstaande tips ga jij natuurlijk direct aan de slag met begroten en kom jij aan het einde van de maand wél uit met je budget. Hoef je Ome DUO dit keer ook niet te vragen om extra centen ;-) Wie weet heb jij dan binnenkort zelfs genoeg geld over om een dure fles champagne te delen met je huisgenoten. Proost op een nieuwe, financieel gezonde jij!

 

Kan jouw cashflow toch nog een extra centje gebruiken om de kosten te dekken? Check dan snel onze tofste vacatures en solliciteer!